Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Mika Sirén nuijii keskiviikkona maailmalle Albert Edelfeltin unohdetun teoksen

Maisemamaalauksesta on tarjottu etukäteen jo 40 000 euroa. Lahtelaismeklari aikoo ottaa huutokaupasta kaiken ilon irti.

Mika Sirénillä on keskiviikkona edessään keskimääräistä jännittävämpi työpäivä. Kuva: Sami Kuusivirta

Keskiviikko 23. lokakuuta ei ole lahtelaiselle Mika Sirénille ihan tavallinen työpäivä. Sirén toimii meklarina Helanderin huutokaupassa Helsingissä, ja keskiviikkona kaupan on Albert Edelfeltin pitkään piilossa ollut maalaus vuodelta 1888.

Kuuluisan Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -maalauksen luonnoksen löytyminen ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen kuun alussa, mutta Sirén on jännittänyt maalauksen puolesta jo vuoden päivät.

Vähän tavallista siistimmän paidan ajattelin laittaa päälle. Meklari Mika Sirén

– Teoksen aitouden selvittämiseksi tehty laaja ja tarkka tekninen tutkimus kesti kymmenen kuukautta. Tämä on ilman muuta urani hienoin löytö. On meillä ollut Edelfeltiä aikaisemminkin, mutta ne ovat olleet etsauksia ja lyijykynäpiirroksia, eikä niitä voi tähän verrata, hän sanoo.

Teos löytyi Sirénin mukaan ihan tavallisesta kodista Helsingin Pitäjänmäestä kuolinpesän arvioinnin yhteydessä.

– Teos on ollut koko ajan saman suvun hallinnassa. Paikalla oli kaksi perijää, jotka näyttivät taulun ja kertoivat sen taustan. Sen jälkeen alkoi taulun ja suvun tarinan tarkastaminen.

Maalausta on tutkittu röntgenillä, koepaloja on otettu ja verrattu Edelfeltin käyttämiin maaleihin.

Viimeisteltiin Pariisissa

Albert Edelfeltin teoksen syntymänaikaisia liikkeitä selvitettiin muun muassa Svenska litteratursällskapet i Finlandin (SLS) hallinnoiman Edelfeltin kirjekokoelman avulla. Sirén kertoo päätelleensä ensin virheellisesti, että Edelfelt maalasi version käydessään Kaukolanharjulla 1889.

Kaukolanharjun syysmaisema on vuodelta 1888. Kuva: Aki Syrjäläinen

– Hän oli tullut Pariisista poikansa Erikin synnyttyä, mutta lähti takaisin jo heinäkuussa. Siitä sain ylimääräisiä sydämentykytyksiä, sillä maalauksessa on selvästi syksy. Onneksi SLS:n päällikkö Maria Vainio-Kurtakko löysi kirjeen, joka kertoi Edelfeltin olleen paikalla jo edellisenä syksynä.

Mestari viimeisteli Kaukolanharju auringonlaskun aikaan -teoksen Pariisissa talvella 1889–1890. Myynnissä oleva luonnos eroaa lopullisesta teoksesta värimaailmaltaan ja kompositioltaan. Maalauksesta tunnetaan nyt kolme erilaista luonnosta.

Meklarin ei parane hätäillä

Kaukolanharjun syysmaiseman perjantaina julkaistu lähtöhinta oli 20 000 euroa, ja tiistaiaamuna siitä oli tarjottu jo 40 000 euroa. Sirén aikoo ottaa meklaroinnista kaiken ilon irti.

– Tahti varmaan hieman hidastuu normaalista. Salissa olijat ja verkon kautta huutokauppaa seuraavat voivat seurata rauhassa. Ei hätäillä. Korotukset noissa summissa ovat kaksituhatta euroa ja se on jo aika paljon rahaa.

Meklari sanoo valmistuvansa merkkipäivään normaalisti. Hän aikoo herätä kotonaan Rautakankareella hyvin nukutun yön jälkeen ja ajaa nopeusrajoituksia noudattaen Helsinkiin.

Teosta tutkittiin esimerkiksi röntgenillä, jotta se aitoudesta voitiin varmistua. Kuva: Aki Syrjäläinen

– Istahdan autoon noin puoli kahdeksalta, kuten tapana on, ja ajan duuniin. Vähän tavallista siistimmän paidan ajattelin laittaa päälle. Vaimokin siitä varmaan muistuttaa, Sirén sanoo.

Helanderin Edelfelt-huutokauppa käynnistyy keskiviikkona klo 13. Huutokauppaan voi osallistua tietokoneella tai älypuhelimella reaaliajassa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi