Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Linnut ennen kaikkea, muistuttaa Jonathan Franzen

Jonathan Franzen kirjoittaa bongausmatkoistaan, luonnonsuojelusta ja kirjallisuudesta. Kuva: Greg Martin

Jonathan Franzen
Maailman äärillä
Suom. Raimo Salminen. Siltala 2019. 275 s.

Yhdysvaltalaiskirjailija Jonathan Franzen on kovan sarjan lintumies. Hänen uuden esseekokoelmansa teksteistä karkeasti puolet käsittelee hänen bongausmatkojaan eri puolille maailmaa. Perinnöksi saamiensa rahojen ansiosta Franzen käy jopa Etelämantereella pingviinejä ihastelemassa.

Olisinkin toivonut, että Franzen olisi tarjonnut syväluotaavan tulkinnan lintubongauksen psykologiasta: mikä pakkomielteisessä ”pinnojen” keräämisessä oikein on niin tyydyttävää? Tässä suhteessa Franzen tuottaa pettymyksen. Hän kuvaa matkojaan reportaasimaisesti ja kertoo siinä sivussa paljon kiehtovaa. Bongauksen syvin olemus jää kuitenkin mysteeriksi.

Miten pitäisi toimia?

Kuva: Siltala

Lintujen lisäksi Franzen kirjoittaa New Yorkista, luonnonsuojelusta ja tietenkin kirjallisuudesta. Kirjan älyllisesti kiinnostavinta antia ovat pari tekstiä, joissa Franzen pohtii luonnonsuojelun ristiriitoja: pitäisikö keskittyä kaikin voimin ilmastonmuutoksen torjuntaan vai onko mielekkäämpää pyrkiä saavuttamaan pieniä voittoja edes jossain?

Franzen itse on jälkimmäisen vaihtoehdon kannalla. Hän suhtautuu erittäin nuivasti ympäristöjärjestöihin, jotka hänen näkemyksensä mukaan uhraavat kaikki muut merkitykselliset ympäristökysymykset ilmastokampanjoinnin tieltä.

Temaattisesti tähän kirjaan läheisesti liittyy Franzenin New Yorker -lehdessä syyskuussa julkaisema teksti What if we stopped pretending? Siinä Franzen esittää, että koska ilmastonmuutosta ei enää voida välttää, olisi viisaampaa keskittyä rakentamaan sellaista yhteiskuntaa, joka selviää tulevasta kriisistä edes jokseenkin kunnialla.

Franzen nostaa esiin oleellisia kohtalonkysymyksiä. Ei silti voi välttyä ajatukselta, että äänessä on sen sortin luonnonystävä, joka ei halua tinkiä omasta, äärimmäisen suuren hiilijalanjälken tuottavasta elämäntavastaan.

Juha Mäkinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi