Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Juna jyskyttää, mutta Aki Raiskion sydän on kevyt - Lahden kaupunginteatterin luottonäyttelijä opettelee roolinsa raiteilla

Aki Raiskio matkustaa Lahden ja Helsingin väliä kuutena päivänä viikossa. Hän ei halua lastensa joutuvan kokemaan sitä, minkä itse koki 15-vuotiaana.

Aki Raiskio on kulkenut Lahden ja Helsingin väliä junalla nyt 11 vuotta. Kuva: Sami Kuusivirta

Tietysti Aki Raiskio pitää tavata Lahden rautatieasemalla. Raiskio on pendelöinyt Helsingin ja Lahden väliä lähes päivittäin sen jälkeen, kun hänestä tuli Lahden kaupunginteatterin näyttelijä vuonna 2008.

Yksitoista vuotta, kuusi päivää viikossa – siinä oppii väkisinkin VR:n tavoille. Kun iltanäytös loppuu Lahdessa, Raiskio on kotonaan Helsingin Fallkullassa usein vasta lähempänä puoltayötä. Herätys on kuitenkin jo ennen seitsemää, sillä aamulla harjoitellaan.

Raiskio käyttää matka-ajat hyödykseen.

– En opettele rooleja nykyisin enää lainkaan kotona vaan aina junassa, Raiskio sanoo.

Tänä vuonna junaan on riittänyt lukemista. Raiskion syksyn bravuuri on Isä, jossa hän esittää pääroolin muistisairaana Andréna. Lisäksi hän tekee poskettoman hauskan piispan roolin Nunnia ja konnia -musikaalissa.

Aki Raiskion tämän syksyn bravuuri on Isä-näytelmä, jossa Raisa Vattulainen esittää hänen tytärtään. Teksti teettää edelleen töitä. Kuva: Katja Luoma

Vaikka molemmat näytelmät ovat saaneet jo ensi-iltansa, varsinkin Isä teettää edelleen töitä.

– Sitä on pakko putsata säännöllisesti. Tekstiä on valtavasti ja kohtaukset toistuvat niin samankaltaisina, että keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään. Toisaalta rooli on niin hyvin kirjoitettu, että Andrén olemus tuntui helpolta tavoittaa.

Näytelmän työryhmä tapasi harjoitusvaiheessa muistisairaita ja heidän omaisiaan. Raiskio paljastaa "varastaneensa" osan Andrén elekielestä suoraan lahtelaistaikuri Jouko Alholta, joka on sairastanut Alzheimeria vuosikausia.

– Varmasti näytelmä on muuttanut suhtautumistani muistisairauksiin. Iso teemahan siinä on omaishoitajan ja isän suhde, se saako omaishoitaja elää omaa elämäänsä lainkaan. Olen itsekin miettinyt, mitä tekisin vastaavassa tilanteessa.

Toisen polven lahtelainen

Vaikka Raiskio (s. 1962) asuu Helsingissä, häntä voi pitää toisen sukupolven lahtelaisnäyttelijänä. Hänen isänsä Vesa Raiskio näytteli Lahden kaupunginteatterissa 1964–1977.

Perhe asui kaupungin vuokrataloissa Hakatornien kupeessa. Ensimmäiset kokemuksensa näyttämöltä Aki Raiskio sai Lahden Nuorisoteatterissa, jossa tehtiin niihin aikoihin esimerkiksi Lapualaisooppera ja Kevään herääminen. Näytteleminen tuntui alusta asti luontevalta.

Isän jalanjäljillä

– En edes harkinnut missään vaiheessa mitään muuta ammattia. Myös naapurusto Hollolankadulla oli aivan loistava. Olen perheen ainoa lapsi, mutta talo oli täynnä kavereita. En ole luonteeltani mikään rämäpää, mutta joskus kiivettiin leikkimään esimerkiksi kerrostalon katolle. Ja kaikki isät ajoivat autoillaan töihin, vaikka matkaa olisi ollut 300 metriä, Raiskio muistelee huvittuneena.

Aki Raiskio herkuttelee Nunnia ja konnia -musikaalin piispana, jonka show-mopo lähtee keulimaan oikein kunnolla. Kuva: Aki Loponen

Kun Vesa Raiskio sai ensimmäisen teatterijohtajan pestinsä Savonlinnasta, edessä oli muutto. Ei ollut aivan helppoa jättää tiivistä kaveripiiriä ja mennä suoraan yhdeksännelle luokalle kouluun täysin vieraassa maalaiskaupungissa.

En joutunut kiusatuksi, mutta oli se kyllä hiton iso muutos. Näyttelijä Aki Raiskio

– En joutunut kiusatuksi tai saanut turpaani, mutta oli se kyllä hiton iso muutos. Osin siitä syystä emme ole muuttaneet Helsingistä Lahteen. En halua repiä lapsia juuriltaan, 19- ja 13-vuotiaiden isä sanoo.

Savonlinnaan muutosta koitui toisaalta hyvääkin. Koska Vesa Raiskio pelkäsi poikansa erakoituvan, hän keksi perheelle yhteisen harrastuksen: he alkoivat viettää kesiään purjehtien Saimaalla.

Aki Raiskio kipparoi nykyisin isänsä entistä purjevenettä, jonka kotisatama on Messilässä. Vene on tarpeeksi pieni mahtuakseen Vääksyn kanavasta mastoineen, toisaalta tarpeeksi iso neljän hengen retkiveneeksi.

– Kesällä tehdään sellaisia puolentoista viikon reissuja. Porukka Hollolan veneseurassa on aivan mahtavaa. Se on melkein kuin olisi uudestaan Hollolankadulla 1970-luvulla, Raiskio miettii.

Laitosteatteri sopii Raiskiolle

Aki Raiskio pitää työstään Lahden kaupunginteatterissa. Freelancerin vapaus ei innosta. Kuva: Sami Kuusivirta

Monet näyttelijät pitävät uraa laitosteatterissa lähes rangaistuksena. Näyttelemistä totisesti riittää, eivätkä läheskään kaikki roolit nouse elämää suuremmiksi.

Raiskiolle kiinnitetyn näyttelijän elämä sopii kuitenkin hyvin. Ennen Lahteen tuloaan hän ehti olla kymmenisen vuotta freelancerina eikä suuremmin nauttinut vapaudestaan.

– Parina vuonna tienasin jopa enemmän kuin nyt, mutta olen lopulta aika arka myymään itseäni. Todella monet näyttelijät elävät Helsingissä ihan toimeentulon rajoilla.

Raiskio sanoo olevansa pienistä rooleista nykyisin jopa helpottunut. Koska Lahden kaupunginteatterin ensemblessa on 14 vakikasvoa vähemmän kuin 1980-luvun alussa, näyttelijät joutuvat paahtamaan yhä useammin tuplarooleja.

– Niin sanotut roikkuroolit, joissa piipahdetaan näyttämöllä alussa ja lopussa, ovat tietysti ärsyttäviä. Joskus nuorempana saatoin käydä kesken näytelmän esimerkiksi lenkillä ja suihkussa, Raiskio kertoo.

Teatterin viime vuosien suurin ponnistus oli Täällä Pohjantähden alla, joka juhlisti satavuotiasta Suomea. Raiskio esitti klassikossa koukkuselkäistä Jussi Koskelaa, joka kuokki Suomea alkusuosta kohti sivistystä ja hyvinvointia.

Täällä Pohjantähden alla ajoi kaupunginteatterin näyttelijät äärirajoille. Aki Raiskio (selin) esitti Jussi Koskelaa, joka kuokki raakaa suota kohti sivistynyttä Suomea. Kuva: Mirja Hussain

Raiskio paljastaa, että fyysisesti ja henkisesti raju tuplanäytelmä vei näyttelijät jaksamisen äärirajoille.

– Kaikki alkoivat hajoilla jo ennen joulua. Ilkka (teatterinjohtaja Laasonen) otti asiasta onneksi heti kopin, Raiskio kiittelee.

Raiskion mukaan teatterissa tehtiin Pohjantähden jälkeen järjestelyjä, jotka mahdollistavat näyttelijöille kevyempiä huiliviikkoja kesken esityskauden. Siksi Raiskio ei lähde tästä haastattelusta Helsinkiin vaan vuokramökkiin Hauholle.

– Se on aivan keskellä metsää, mutta niin sen pitääkin olla. Laiturin päässä kuuluu vain hiljaisuutta.

Kuka?

Aki Raiskio

Syntynyt 27.7.1962 Tampereella. Asuu Helsingissä. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Valmistui näyttelijäksi Tampereen Nätyltä 1985.

Lahden kaupunginteatterissa vuodesta 2008.

Näytellyt ennen Lahtea esimerkiksi Kuopiossa, Teatteri Pienessä Suomessa, Vaasassa ja Lappeenrannassa.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi