Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Ainopuiston teatterin näytelmässä Hennalan varuskunta elää vaaran vuosia

Sotilaskodin toiminta jatkui rauhan tultua normaalisti, vaikka elämä varuskunnassa mullistui. Kuva: SA-kuva

Ainopuiston teatteri esittää ensi kesänä näytelmän Hennalan kasarmialueen elämästä ja asekätkennästä vuonna 1944. Timo Taulon kirjoittama ja ohjaama Eversti ja Tornan tyttäret nähdään Hennalan sotilaskodilla heinäkuussa 2020.

Näytelmä sijoittuu syyskuuhun 1944, jolloin Hennalan varuskunnassa elettiin jatkosodan päättymisestä alkaneita vaaran vuosia.

Sodan jälkeen upseerit käynnistivät asekätkennän varautuessaan miehitysuhkaan. Käskyn aseiden hajavarastoinnin aloittamisesta antoi Hennalassa perheineen asunut Päämajan eversti Valo Nihtilä, joka johti operaatiota.

Asekätkentä tuomittiin Moskovan välirauhansopimuksen vastaisena, ja vastaavia upseereita vangittiin.

Hennalassa palvelivat sodan jälkeen maavoimien komentaja esikuntapäällikkö kenraaliluuntantti Lennart Oesch ja eversti Valo Nihtilä. Kuva: SA-kuva

Näytelmä kuvaa myös Hennalan kasarmialueen naapuriin Tornatorille kasvanutta karjalaisyhteisöä, Enson tehtaissa työskenteleviä "evakkoensolaisia". Oma lukunsa ovat sotasairaalan toipilaat, joita hoidettiin psykiatri Konrad von Baghin menetelmillä, kovalla kurilla ja fyysisellä rasittamisella.

Taulon mukaan näytelmän tausta-aineistona käytetään kantahenkilökunnan, Tornatorin evakkoperheiden ja sotasairaalan toipilaiden muistelmia.

Eversti ja Tornan tyttäret on Lahti-trilogian toinen osa. Ainopuiston teatteri julkisti jo aiemmin trilogian avausosan, joka on mäkihyppyhistoriaa käsittelevä Viki ja Punapaidat.

Hennalan kasarmialue 1929. Hennalan tarina on tärkeä osa Lahden historiaa. Kuva: -
Lue myös: "Se kutkuttaa ja silittää sielua yhtä aikaa" – Lahden kaupunginteatteri kantaesittää tammikuussa Tove Janssonin Kesäkirjan
Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi