Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Sananvapauden tilasta huolestunut Sofi Oksanen saapuu keskiviikkona Lahteen

Sofi Oksanen on huolissaan yleistyvästä vihapuheesta, joka saattaa kaventaa suomalaisten sananvapautta ja demokratiaa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kirjailija Sofi Oksanen kantaa huolta sananvapauden ja demokratian tilasta. Oksasen mielestä sananvapaus on Suomessa vaarantunut, sillä monia toimittajia vainotaan. Julkisen keskustelun vaientaminen saattaa johtaa "hiljaisuuden spiraaliin", jossa vain osa kansasta uskaltaa puhua yhteiskunnallisista ongelmista vapaasti.

– Osa kansasta on jo antanut mandaatin vihapuheelle nostaessaan sitä käyttäviä ihmisiä eduskuntaan, mikä osaltaan normalisoi syrjivää kielenkäyttöä. Kansanvalta perustuu osallistumiseen ja vihapuhe vähentää osallistumista. Pitkällä tähtäimellä se johtaa harvainvaltaan, Oksanen päättelee.

Oksanen esitti maanantaina vetoomuksen sananvapauden puolesta yhdessä Toimittajat ilman rajoja -järjestön kanssa. Samalla hän ilmoitti lahjoittavansa järjestölle 15 000 euroa.

Oksanen huomauttaa, että vaikka sananvapauden tila Suomessa on vielä toistaiseksi yksi maailman parhaista, asiaa ei tulisi pitää itsestäänselvyytenä.

– Me voimme menettää sen mitä olemme saavuttaneet, Oksanen varoitti maanantain tiedotustilaisuudessa.

Oksanen on yksi Suomen menestyneimmistä kirjailijoista. Hänen uutuusromaaninsa Koirapuisto nostaa esiin erityisesti Ukrainaan, hedelmöityshoitoihin ja ihmiskauppaan liittyviä ongelmia. Romaani nousi Suomen myydyimmäksi kaunokirjaksi syyskuussa. Lahden myydyimpien listalla kirja oli kolmantena.

Oksanen vierailee Lahden Suomalaisessa kirjakaupassa keskiviikkona kello 17 puhumassa kirjastaan.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi