Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kannatti siivota autotalli – 37 vuotta huilinut lahtelainen Vau!!-yhtye heräsi eloon ja haaveilee nyt keikasta Torvessa

Lahtelainen Vau!!-yhtye julkaisee musiikkia 37 vuoden tauon jälkeen. Digisingle Valkokankaat on ulkona, ja samanniminen albumi ilmestyi viime perjantaina.

Vau!! vuosimallia 2019 on Jarkki Karjalainen, Ilkka Mattila, Petri Rotsten ja Tapo Leppänen. Karjalainen ja Leppänen soittivat kadonneeksi luullulla demolla. Kuva: Janne Laine

Lahtelainen Vau!!-yhtye julkaisee musiikkia 37 vuoden tauon jälkeen. Digisingle Valkokankaat on ulkona, ja samanniminen albumi ilmestyi viime perjantaina.

Levyn kappaleet ovat kahta lukuun ottamatta vuonna 1982 äänitetyltä ja kadonneeksi luullulta demolta.

– Kivelän Kari, joka aikoinaan lauloi bändissä, löysi kolme ja puoli vuotta sitten autotallia siivotessaan vanhan demokasetin. Hän otti yhteyttä ja ehdotti, että kappaleet tehtäisiin uudestaan, koska matsku kuulosti niin kovatasoiselta, kertoo demolla rumpuja soittanut Tapio “Tapo” Leppänen.

Leppänen kokosi uuden miehistön viimeiseksi jääneen Vau!!-kokoonpanon perustalle ja johdatti sen studioon äänittämään biisit uudelleen.

– Reilussa kolmessa vuosikymmenessä oli ehtinyt tapahtua paljon. Toinen kitaristi “Jakke” Junttila on poistunut keskuudestamme ja toinen, Toni Kuusisto, lopettanut soittamisen. Basisti “Jarkki” Karjalainen on lisäkseni ainoana mukana demolla soittaneesta kokoonpanosta, Leppänen kertoo.

Kolmannen asteen yhteys

Kitaristiksi Leppänen houkutteli lahtelaislähtöisen Ilkka Mattilan. Helsingin Sanomien palkittu musiikkitoimittaja muistetaan 1980- ja 1990-luvun vaihteen Jimi Tenor And His Shamansista. Uusi laulajakin piti löytää, kun Alma Median johtaja Kivelä ei halunnut enää heittäytyä niihin hommiin.

– Laulajaksi lähti lopulta frendini, multi-instrumentalisti Petri Rotsten. Hän ei ole lahtelainen, mutta kuitenkin hämäläinen ja hänellä on kolmannen asteen Vau!!-yhteys. Hänelle oli kulkeutunut edesmenneen Jakke Junttilan 12-kielinen akustinen kitara, Leppänen kertoo.

Lue myös: "Lahtelaisuutta on lihamukin lisäksi nakkiämpäri" – Irwin Goodmanin yöpala ja yli sata muuta muistoa Loviisankadulta yksien kansien välissä
 

Keväällä 2017 Leppänen tutustui pitkään Pelle Miljoonan kokoonpanoissa soittaneen Jukka Melametsän välityksellä nuoremman polven punktuottajaan Lauri Elorantaan, joka innostui Vau!!-suunnitelmista.

– Olimme Laurin kanssa heti samalla sivulla ja studio varattiin syyskuulle 2017. Seitsemään biisiin tehtiin silloin pohjat ja laulut.

Täyteen vinyylialbumiin materiaalia oli kuitenkin liian vähän, joten viisikko päätyi taltioimaan uudelleen Lahti-Rock ‘83 -kokoelmalla julkaistun Unelmat-kappaleen.

– Se oli tehty samalla kokoonpanolla kuin vuoden 1982 demo, mutta rummut tehty koneella. Unelmat äänitettiin vuosi sitten elokuussa ja vielä viime maaliskuussa äänitettiin pari cover-biisiä. Niistä toinen päätyi levylle.

Haaveena päästä Torveen

Penkki, puu ja puistotie on Carolan tunnetuksi tekemä euroviisu vuodelta 1971. Muista Valkokankaat-levyn sävellyksistä vastaavat Jari Karjalainen ja Toni Kuusisto. Sanoitukset ovat Kari Kivelän käsialaa.

Kuolleista noussut Vau!! lähtee myös keikoille.

– Marraskuuksi on sovittu pari keikkaa. Torveenkin halutaan myöhemmin tulla, kun alun perin lahtelaisia ollaan. Torvessa on soitettu, mutta siitä en jaksa muistaa soitettiinko noita vuoden 1982 demon biisejä koskaan keikoilla, “Tapo” Leppänen toteaa.

Mikä?

Vau!!

Lahtelainen 1980-luvun vaihteessa toiminut uuden aallon yhtye.

Äänitti ensimmäisen singlensä Yö asematunnelin keskitysleirissä / Muistokirjoituksia eläville maaliskuussa 1980 Microvox-studiolla Vesijärvenkadulla.

Kokoonpano tuolloin Kari “Kippi” Kivelä, laulu, Matti “Jäkäpaltio” Hanski, kitara, Harri Savilahti, basso, ja Esa Laaksonen, rummut.

Singlen julkaisi Poko Rekords, kuten myös kakkossinglen Mädäntynyt sydän / Näinä öinä sekä pitkäsoiton Konvehteja Karoliinalle.

Albumi äänitettiin Mika Sundqvistin MSL-studiolla Ylöjärvellä elokuussa 1981. Jarkko Junttila soitti levyllä kitaraa sekä syntetisaattoria. Tapio Leppänen oli korvannut rumpalina Laaksosen.

Vuonna 1982 hajonneessa kokoonpanossa vaikuttivat Kivelä, laulu, Junttila, kitara, Leppänen, rummut, Toni Kuusisto, kitara, sekä Jari “Jarkki” Karjalainen, basso.

Junttila soitti sittemmin Ari Vaahteran kanssa, Kuusisto Jimi Tenor And His Shamansissa ja Leppänen muun muassa T. Leino Blues Groupissa, Jaakko Heinonen Bandissa sekä soittaa yhä Devil Dog Roadissa.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi