Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Anna Puu tarinoi lempeästi ja tunteellisesti elämäkerrassaan

Anna Puu kertoo tarinansa omalla äänellään uudessa elämäkerrassaan. Kuva Jämsän iskelmäfestivaalilta viime kesältä. Kuva: Agata Anttonen

Mari Koppinen ja Anna Puu

Minä olen Anna Puu

WSOY 2019. 255 s.

”Jos palkintoja tylsimmistä kirjoista jaettaisiin, se koristaisi pian kotini vessaa muiden palkintojen vieressä.”

Näin Anna Puu virittää omin sanoin elämäkertansa lukuoletuksen. Mikä Anna Puun elämästä kertovassa kirjassa olisi niin kiinnostavaa, että se olisi kirjoittamisen arvoinen?

Anna Puu, oikealta nimeltään Anna Puustjärvi, on viisi albumia julkaissut laulaja-lauluntekijä. Minä olen Anna Puu -kirjassa hän kertaa toimittaja Mari Koppiselle tähänastisen elämänsä vaiheet.

Kirjassa edetään lapsuuden Outokummusta nuoruuden Chileen, sieltä Idolsiin, levyttäväksi laulajaksi ja The Voice of Finlandiin tuomariksi. Lopussa kokonaisvaltainen artisti kapuaa Flow-festivaalin lavalle The Intergalactic Love Odyssey -spektaakelinsa kanssa.

Matkan aikana Anna Puusta tulee äiti, hän rakastuu, eroaa ja rakastuu taas.

Kirjaa lukiessa tuntuu, kuin Anna kertoisi tarinaansa keittiön pöydän ääressä juuri minulle.

Jo alun sitaatti tuo esiin epävarmuuden, joka artistissa paikoin lymyää. Onko hän tarpeeksi hyvä, jos laulut eivät synny itse?

Puulla on sävellysapunaan ”A-tiimi”, johon kuuluvat Lasse Kurki, Knipi sekä tuottaja Jukka Immonen. Ensimmäisille levyille sanat saadaan muualta. Niitä ovat tehneet muun muassa Mariska, Paula Vesala ja Tuure Kilpeläinen.

Lopulta Anna Puu löytää itsestään kirjoittajan. Lauluissa käsitellään ihmissuhteita: rakastumista, eroa ja taas uudestaan rakkauden huumaa. ”Me ollaan päättymätön viikonloppu”, hän kuvaa ihastumisen autuutta laulussaan Me ollaan runo.

Minä olen Anna Puu ei ole mikään mässäilevä paljastuskirja. Asioista kerrotaan kohteliaalla lempeydellä, tunteen ja kokemuksen merkitystä korostaen.

Kirjan rakenne, jossa elämän käänteiden lisäksi käydään läpi kuudentoista biisin syntytarina, muistuttaa hieman Vain elämää -ohjelman jaksoa. Myös tässä itketään paljon, sillä Anna Puu osoittautuu kirjan myötä tunteelliseksi ja herkäksi tyypiksi.

Kuva: WSOY

Koska teoksessa ei oteta laulajan elämään etäisyyttä muiden haastateltavien, lähteiden tai toimittajan omien havaintojen kautta, näkökulma Anna Puun elämään on Anna Puun oma kokemus sellaisena kuin hän on sen haastattelutilanteissa sanallistanut.

Hyvää tässä on tietynlainen välitön intiimiys, jonka suorana siteerattu puhe synnyttää. Kirjaa lukiessa tuntuu, kuin Anna kertoisi tarinaansa keittiön pöydän ääressä juuri minulle.

Toisaalta artistin elämänkokemuksen syleilystä kaipaa hetkittäisiä irtiottoja laajempien näkökulmien äärelle.

Vaikka jo alkusivuilta asti on melko selvää, että kirja on valmistettu ensisijaisesti palveluksena Anna Puun faneille, laulajan tarina on tarpeeksi vetävä. Anna Puu, pelkäsit turhaan.

Rauli Karjalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi