Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Fingerpori-elokuva saa ensi-iltansa: sarjakuvan luoja Pertti Jarla vahti, ettei Heimo Vesa tapa ketään valkokankaalla

Fingerpori on tuttu lehdistä, kirjoista, teatterinäyttämöiltä ja nyt myös elokuvasta. Mitä Fingerpori valloittaa seuraavaksi, Pertti Jarla?

Pertti Jarlan oli syvennettävä Fingerporin hahmoja elokuvaa varten. Elokuvassa nähdään muun muassa Heimo Vesa, Allan Kurma, Rivo-Riitta, Krapula-Päivi ja kaupunginjohtaja Homelius. Kuva: Millamari Uotila

Fingerpori-sarjakuvan isä, nastolalaislähtöinen Pertti Jarla tuskin on ainoa, jota idea Fingerpori-elokuvasta jännitti.

Jarlaa mietitytti alussa varsinkin se, millaisina Heimo Vesa, baarinpitäjä Rivo-Riitta ja muut Fingerporin hahmot nähtäisiin valkokankaalla.

Jarla oli mukana pohtimassa, kuinka sanaleikkejä viljelevän strippisarjakuvan maailma taivutetaan elokuvaksi. Hahmoja oli syvennettävä, joten Jarla päätyi kirjoittamaan pitkät sepustukset hahmojensa sielunelämästä.

– Toimin konsulttina käsikirjoittajia varten. Stripeistä ei välttämättä saa niin hyvää kuvaa siitä, millaisia tyypit pohjimmiltaan ovat. Heimo Vesakin on sellainen ihme möllöttäjä, Jarla sanoo.

– Vahdin eniten sitä, että hahmot toimivat sen mukaan, mikä niiden luonne on. Heimo Vesaa ei saa laittaa tappamaan ketään.

Heimo Vesa on Fingerporin päähenkilö, silmälasipäinen tutkija, johon Jarla on joskus yhdistänyt piirteitä omasta elämästään.

Fingerpori-vitsejä nähdään elokuvassa monenlaisina toteutuksina, tässä niistä yksi. Kuva: -

Elokuvan sarjakuvamaisuus huoletti

Keskiviikkona ensi-illan saava Fingerpori kertoo neljä tarinaa rakkaudennälästä. Mikko Koukin ohjaaman episodielokuvan hahmoina nähdään hirmuista anoppiaan kammoava Fingerpolin tutkija Heimo Vesa (Santtu Karvonen), mainetta ja kunniaa havitteleva kaupunginjohtaja Homelius (Kari Väänänen), uutta kumppania etsivä lähihoitaja Krapula-Päivi (Pirjo Lonka) sekä rivoja puhuva kahvilan tarjoilija Rivo-Riitta (Jenni Kokander).

Jarlan mukaan idea episodimuodosta syntyi jo varhaisessa vaiheessa.

– Kouki ehdotti ensimmäisessä tapaamisessa episodimuotoa, ja hirveän pitkän vääntämisen ja sekoittamisen jälkeen se vakiintui.

Fingerpori-sarjakuva ESS.fissä

Elokuva ehti olla vireillä useita vuosia. Tuottaja Markus Selin otti ensimmäisen kerran yhteyttä Jarlaan vuonna 2013. Millainen oli Jarlan ensireaktio?

– Tuntui ihan yhtä epätodelliselta ja unenomaiselta kuin se, kun Hesari aikoinaan ehdotti, että alkaisin tehdä päivittäisenä strippinä näitä rumia sanaleikkejä, Jarla sanoo.

Valmiin elokuvan näkeminen jännitti, vaikka Jarla olikin lukenut käsikirjoituksen. Jarla sanoo pitävänsä siitä, miten elokuvallinen lopputuloksesta tuli.

– Se ei yritä olla sarjakuva, eivätkä näyttelijät näyttele sarjakuvamaisesti. Sitä tavallaan toivoin, vaikka en osannut sanoa sitä ääneen, Jarla sanoo.

– Sarjakuvaruutuja ei ole tehty yksi yhteen, ja vitsejä on toteutettu tosi visuaalisesti – ei vain niin, että sarjakuvahahmot laukovat kaksimielisyyksiä.

Kari Väänänen on kaupunginjohtaja Homelius. Kuva: -

"Radiokuunnelma olisi kiinnostava"

Fingerpori-elokuvan yhtenä täkynä on tuttuuden ja yllätyksellisyyden yhdistelmä. Katsoja pääsee bongailemaan, miten tutut vitsit on siirretty valkokankaalle. Kaiken kaikkiaan tarinaan on sisällytetty nelisenkymmentä Fingerpori-vitsiä.

Mukana on myös HS:n lukijaäänestyksessä parhaaksi valittu strippi, jossa tokaisu ”tulit juuri mieleen” saa erilaisia Miele-imuriin liittyviä merkityksiä. Se julkaistiin jo vuonna 2012.

Stripeistä ei välttämättä saa niin hyvää kuvaa siitä, millaisia tyypit pohjimmiltaan ovat. Sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla

– Itse olen suhtautunut vähän nuivasti siihen, että pitääkö vanhoja strippejä käyttää. Ne ovat minulle niin järjettömän tuttuja, kun ensin ne tekee lehteen ja sitten kokoelmakirjaan, Jarla sanoo.

– Mutta minulle on selitetty, että katsojista on ihan mukavaa tunnistaa tuttuja asioita. Olen pikkuhiljaa alkanut hyväksyä sen.

Jarla ei usko, että elokuvan luoma tulkinta Fingerporista vaikuttaa hänen tekemisiinsä – ainakaan tietoisesti. Sarjakuva jatkaa omia latujaan.

Entä minkä välineen Jarla haluaisi valloittaa seuraavaksi, nyt kun Fingepori on levittäytynyt jo sanomalehtiin, kirjoihin, teatterinäyttämöille ja valkokankaalle.

– Radiopuoli olisi kiinnostava, koska Fingerpori on niin dialogivoittoinen. Kuunnelmassa ihmiset voivat kuvitella sarjakuvan miljöön äänellisistä vihjeistä. Jos saisin valtavan apurahan, voisin sen turvin alkaa kehittää radiodramatisointia.

Pertti Jarla on kertonut ammentaneensa tarjoilija Rivo-Riittaan piirteitä lahtelaisesta ravintolaelämästä. Elokuvassa Riittaa näyttelee Jenni Kokander. Kuva: -

Mikko Kouki otti haasteen vastaan

Fingerpori-sarjakuvan sovittaminen elokuvaksi kuulostaa liki mahdottomalta tehtävältä. Ohjaaja Mikko Kouki on kuitenkin toista mieltä: elokuvaprojekti on tarjonnut pikemminkin mielenkiintoisen haasteen.

Sanomalla Fingerporille kyllä, Kouki myös ottaa uuden askeleen urallaan. Fingerpori on teatterijohtajana, -ohjaajana ja näyttelijänä tunnetun Koukin ensimmäinen elokuvaohjaus.

Miksi Fingerporista kannatti tehdä elokuva?

– Se on vinksahtaneella tavalla hauska ja tragikoominen ja kertoo jotakin meistä, Kouki sanoo.

Käsikirjoituksen syntyminen otti aikansa. Siitä kehkeytyi Koukille ja Petja Lähteelle vuosien työ.

– Käsikirjoituksessa oli monenlaisia suuntia, ja siitä tehtiin erilaisia versioita. Sitäkin pohdittiin, että lähdetäänkö tekemään sarjakuvastrippejä peräjälkeen.

– Episodimuoto tuntui sopivan hyvin, koska siinä Jarla antaa maailman, henkilöt ja kaupungin, joka on laaja ja runsas kaikkine ilmiöineen ja persoonineen. Niiden ympärille syntyivät tarinat ja teema, rakkauden kaipuu.

Homelius suhmuroi

Fingerpori-sarjakuva on vankasti ajassa kiinni ja kommentoi toisinaan myös yhteiskunnallista elämää terävillä havainnoilla.

Koukin mukaan tämä taso haluttiin säilyttää. Elokuva tekee huomioita esimerkiksi hyvä veli -verkostosta, yliopistojen rahoituksesta ja koulutusleikkauksista sekä terveydenhuollon järjestämisestä.

– Jos ajatellaan vaikka kaupunginjohtaja Homeliusta, hänen kauttaan käsitellään menneeseen aikaan sijoittuvaa poliittista suhmurointia. Homelius on valmis myymään aika paljon saadakseen vähän huomiota. Mikäs sen herkullisempi aihe.

Lue myös: Fingerporin piirtäjä Pertti Jarla vieraili Uudessakylässä vanhan koulunsa viimeisessä kevätjuhlassa - "Vasta yläkouluiässä aloin piirrellä ja pelleillä"
 
Sarjakuva

Fingerporia jo 12 vuotta

Pertti Jarlan piirtämä Fingerpori on Suomen suosituimpia sarjakuvia. Strippisarjakuvan ytimenä ovat kaksimieliset sanaleikit.

Sarjakuva sijoittuu kuvitteelliseen Fingerporin kaupunkiin. Päähenkilö on silmälasipäinen, kokovartaloasuun pukeutuva tutkija Heimo Vesa.

Vierailevia hahmoja ovat muun muassa Jeesus ja Hitler.

Helsingin Sanomat on julkaissut Fingerporia vuodesta 2007. Sarjakuvaa julkaisevat myös useat muut sanomalehdet, kuten ESS.

Sarjakuva ilmestyy myös albumeina ja kokoelmakirjoina, ja siitä on tehty useita teatterisovituksia.

Fingerporin maailmaan pohjautuvan uuden näytelmäelokuvan on ohjannut Mikko Kouki.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi