Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: "Selibaatti on sairaus" – Helsingin kaupunginteatterin Vihaisessa leskessä vanhetaan irvokkaasti

Riitta Havukainen tekee upean roolin leskirouvana, joka opettelee omaa tahtoa seitsemänkymppisenä. Lahtelaiskatsojalle komedia tarjoaa myös mielenkiintoisen vertauskohdan Lahden kaupunginteatterin Isä-näytelmään.

Yksin jääneet Ullis (Riitta Havukainen) ja Valtonen (Kai Lehtinen) hakevat seuraa toisistaan Vihaisessa leskessä. Ulliksen lapset (Heikki Sankari, Sanna-June Hyde) kantavat huolta lähinnä tulevasta perinnöstään. Kuva: Harri Hinkka

Helsingin kaupunginteatteri

Vihainen leski

Kantaesitys suurella näyttämöllä 10.10.

Kuka sanoikaan, että ihmisen pitäisi ikääntyä arvokkaasti?

Ei ainakaan Minna Lindgren, jonka kirjoittamaan Vihainen leski -romaaniin Helsingin kaupunginteatterin kantaesitys perustuu. Se on hauskanlainen tapaus, joka naurattaa ja vähän liikuttaakin katsojaansa.

Lindgrenin vanhukset ikääntyvät irvokkaasti. He ryypiskelevät, hot-joogaavat, harrastavat irtosuhteita ja viis veisaavat läheistensä varoitteluista – 70 on kuin uusi 20 vuotta.

Vaikka Henna Piirron dramatisoima ja Kimmo Virtasen ohjaama suuren näyttämön tilannekomedia tuntuu toisinaan yliampuvalta, takana on vähän vakavaakin asiaa siitä, miten ikäihmiset tässä yhteiskunnassa nähdään. Tietysti lopulta koittaa sekin hetki, että välit viikatemiehen kanssa pitää tehdä selviksi.

Leskirouvan muodonmuutos

Tarinan keskushenkilö on 12 vuotta miestään omaishoitanut Ullis (Riitta Havukainen). 74-vuotias hammaslääkäri huomaa tukahduttaneensa oman itsensä, olleensa aina vastuussa jostakusta muusta.

Kun kuolema vihdoin korjaa miehen hautaan, Ullis panee ranttaliksi. Ummehtunut rivariasunto Espoon perukoilla vaihtuu valoisaan kaupunkikämppään Töölössä. Elämänmuutokseen Ullista kannustaa kaveripiiri, joka viihtyy paremmin lähibaarin aamukaraokessa kuin vaikkapa lastenlastensa kanssa.

Virtasen ohjaus sisältää runsaasti vanhoihin hitteihin pohjaavia musiikkinumeroita. Vimmaisissa bilekohtauksissa ei ole arvokkuuden hiventäkään. Tarkoituksena on kai näyttää, että ihminen ei muuksi muutu, vaikka ikävuodet karttuvat. Vähempikin "viihdyttäminen" olisi kyllä riittänyt. Vanhustenhuollon nykytilaa kuvatessaan ohjaus äityy suorastaan makaaberiksi.

Lahtelaiskatsojalle Vihaisesta leskestä avautuu herkullinen vertauskohta parhaillaan Lahden kaupunginteatterissa pyörivään Florian Zellerin Isä-näytelmään. Myös siinä ikääntyvä päähenkilö kohtaa suuren elämänmuutoksen mutta ei omasta tahdostaan vaan vääjäämättä etenevän muistisairauden vuoksi. Tavallaan Isä paljastaa kaiken sen, minkä Vihainen leski yrittää raivokkaasti peittää.

Elä kunnes kuolet

Havukainen on roolissaan Ulliksena aivan mainio. Ensin uusi elämäntilanne hämmentää, sitten vapauttaa. Vähäeleinen tulkinta huokuu elettyä elämää ja onnistuu pöyhimään esiin suuria tunteita.

Kippis elämälle! Hellu (Eija Vilpas) ja Ullis (Riitta Havukainen) bailaavat kuin viimeistä päivää Vihainen leski -komediassa. Kuva: Harri Hinkka

UIliksen lapset Susanna (Sanna-June Hyde) ja Marko (Heikki Sankari) on sen sijaan kuvattu melkoisina karikatyyreinä. He ovat omahyväisiä paskiaisia, jotka kantavat huolta tulevasta perinnöstään ja pakottavat täysissä voimissa olevaa äitiään hoitokotiin.

Eräänlaisina oppaina 2010-luvun räväkkään seniorielämään toimivat Ulliksen kaverit Pike (Pia Runnakko) ja Hellu (Eija Vilpas). Vauhdikas kaksikko on jo tottunut pokaamaan itselleen kyvykästä miesseuraa baareista, kulttuuririennoista ja deittisovelluksista. ”Selibaatti on sairaus” ja ”Vain yhtenä päivänä kuollaan, muulloin eletään”, ovat heidän mottonsa.

Hieman tasapainoisempaa vertaistukea Ullikselle tarjoaa Valtonen, jota esittää teattereissa harvemmin nähty Kai Lehtinen. Valtonen on miehekäs mies, vakaa kuin vuorenseinä, mutta selvästi myös hämillään omasta elämäntilanteestaan: hänen vaimonsa on hoitokodissa eikä tunne enää ketään.

Kari Mattila tulkitsee hauskan ostos-tvmäisesti unelmamies Kari Kirjosiipeä, joka liihottelee lentolaitteen avustamana toistuvasti Ulliksen päiväuniin tähtipölyä ripottelemaan.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi