Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Yhdenkään Leonard Cohen -fanin ei kannata jättää väliin Nick Broomfieldin koskettavaa dokumenttia

Leondard Cohen naputteli kirjoituskonetta Hydran saarella Kreikassa 1960-luvulla. Kuva: Axel Jensen

Marianne ja Leonard: Sanoja rakkaudesta

Tähdet 5/5

Leonard Cohenista (1934–2016) on tehty dokumentteja pilvin pimein. Nick Broomfieldin Marianne ja Leonard: Sanoja rakkaudesta on yksi kauneimmista Cohen-elokuvista.

Rakas Marianne. Olen vain vähän perässäsi. Tarpeeksi lähellä tarttumaan käteesi. Leonard Cohen

Broomfield kertoo suuren kanadalaistaiteilijan ja tämän muusan vuosikymmenten läpi polveilleen rakkaustarinan, mutta myös paljon muuta.

Ennen kaikkea Broomfield on tehnyt dokumentin Cohenin loputtomasta etsinnästä, joka sai runoilijan ja lauluntekijän hylkäämään kerta toisensa jälkeen kaiken löytämänsä ja aloittamaan alusta, yksinäisyys pakkomielteenään. Voiko runoilija ankarampi kutsumuksensa edessä olla? Tuskin.

Useammin kuin kerran Cohen kuullaan tai nähdään arkistomateriaaleissa siteeraamassa oppi-isänsä, kirjailijaystävänsä Irving Laytonin ohjetta: ”olethan muistanut varmasti valita väärin?”

Boheemit Hydralla

Dokumentti kattaa Cohenin koko elämän, mutta pääpaino on 1960-luvussa ja ”vapaan rakkauden sukupolvessa”, jota ilman Cohenin tuotantoa ja elämää on mahdoton ymmärtää.

Cohen tapasi norjalaisen Marianne Ihlenin 1960-luvun alussa Kreikan Hydran saarella, jonne runoilija Cohen vetäytyi kotikaupungistaan Montrealista työstämään toista romaaniaan Kauniit häviäjät. Hydra, joka vielä tuolloin ei ollut turistien valloittama, oli boheemien taiteilijoiden suosiossa. Vapaa seksi ja huumeet kuuluivat asiaan.

Marianne Ihlen oli Leonard Cohenin nuoruudenrakkaus. Kuva: Cinemanse

Eronneesta yksinhuoltajaäidistä Ihlenistä tuli Cohenin rakastettu ja muusa, jonka Cohen ikuisti lauluunsa, kun hän viimein voitti ujoutensa ja rohkaistui tekemään esikoislevynsä vuonna 1967. Tämän dokumentin valossa So Long Marianne -hitti on Cohenin ja Ihlenin koko elämän ajan jatkuneiden jälleennäkemisten onnellinen profetia.

Tiet erkanivat

Mariannen ja Cohenin tiet erkanivat pian, kun Cohenista tuli maailmankuulu laulaja, jolla oli jokaisessa kaupungissa naisia puhelinsoiton päässä. Pitkän harhailun päätteeksi Ihlen palasi Norjaan ja hankki ”normaalin elämän.” Heidän siteensä ei silti katkennut.

Seitsemänkymppinen Broomfield, joka majaili itsekin Hydralla ja oli Ihlenin hyvä ystävä, on punonut vanhasta ja tuoreemmasta arkistomateriaalista sekä Cohenin ja Ihlenin lähipiirin haastatteluista hienon kokonaisuuden. Se polveilee hedonismille omistautuneen sukupolven jälkeläisten traagisista kohtaloista Cohenin huuruiseen kiertue-elämään.

Cohen kuoli vain kolme kuukautta Ihlenin jälkeen vuonna 2016. Kuolinvuoteelleen Ihlen sai Cohenilta viestin: ”Rakas Marianne. Olen vain vähän perässäsi. Tarpeeksi lähellä tarttumaan käteesi.”

Tyylilaji: dokumentti. K-12.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi