Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Torstaina synttäreitään viettävä Aleksis Kivi yhdistää Orimattilan ja Nastolan kesäteatterit ensi kesänä

Tapani Kalliomäki ohjaa Seitsemän veljestä Orimattilaan ja Petri Liski Nummisuutarit Nastolaan. Kesäteatterit aikovat ottaa Kivi-tuplastaan kaiken ilon irti.

Petri Liski ohjaa ensi kesänä Nummisuutarit Nastolaan ja Tapani Kalliomäki Seitsemän veljestä Orimattilaan. Näyttelijäkaksikko aikoo sparrata toisiaan ohjaustyössä. Kuva: Juha Peurala

Näyttelijä Tapani Kalliomäki muistaa sen Seitsemän veljestä lopun ikäänsä. Nyt puhutaan tietysti Lahden kaupunginteatterin vuoden 2002 versiosta.

Kalliomäki näytteli Aapoa. Ohjaajana oli Kari Heiskanen, joka oli koulinut nuorta näyttelijää pari vuotta aiemmin Teatterikorkeakoulun professorina.

– Aapo puhui siinä sovituksessa ihan helvetisti, ja Heiskanen teki muutoksia vielä pari päivää ennen ensi-iltaa. Löi aanelosen uutta tekstiä käteen ja sanoi vain, että ”kyllä sä sen opit”, Kalliomäki muistelee.

Heiskasen Veljeksistä tuli Lahdessa ilmiö, jonka moni muistaa vieläkin. 18 vuotta myöhemmin Kalliomäki pääsee itse ”Heiskaseksi”, sillä hän ohjaa näytelmän Orimattilaan Jätinpesän kesäteatteriin ensi kesänä.

Seitsemän veljestä jätti jäljen Lahdessa 2002. Tapani Kalliomäki kuvassa oikeanpuolimmaisena. Kuva: Aki Loponen

Onko luvassa kunnon isänmurha? Kalliomäki nauraa.

– En sano tuohon mitään! Mutta Heiskasen ohjaus on kieltämättä yksi tärkeimmistä jutuista, joissa olen ollut mukana, ja myös oma ohjaus on pyörinyt haaveissa pitkään. Kun näin viime kesänä, millaista jamppaa Orimattilan teatterista löytyy, alkoi tuntua siltä, että nyt se on vihdoin mahdollista, kertaa Kalliomäki, joka ohjasi Orimattilaan kesällä Minna Canthin Työmiehen vaimon.

Yhdellä lipulla molempiin näytelmiin?

Seitsemän veljestä viettää ensi vuonna 150-vuotissynttäreitä, Aleksis Kivi täyttäisi puolestaan torstaina 185 vuotta. Lahden seudulle on luvassa ensi kesänä kunnon Kivi-juhlat, sillä Nastolan Pisarateatteri tuo puolestaan ensi-iltaan Kiven Nummisuutarit Petri Liskin ohjauksena.

Kivi-tupla syntyi sattumalta, mutta teatterit aikovat ottaa vahingosta kaiken ilon irti. Orimattilan teatterin nokkamies Lassi Puodinketo ja Pisaran puheenjohtaja Kari Kitunen kertovat, että tarkoituksena on yhdistää voimia ainakin markkinoinnissa.

– Mahdollisesti yritetään myös järjestää joillekin päiville Kivi-maratoneja niin, että yhdellä yhteislipulla voisi katsoa yhden näytelmän päivällä ja toisen illalla, Puodinketo uumoilee.

Nummisuutarit on väijynyt Petri Liskin mielessä aina siitä lähtien, kun hän seurasi isänsä Paavo Liskin ohjauksia Nurmijärven Kivi-juhlille 1970-luvun lopulla. Lahden kaupunginteatterissa näytelmä nähtiin viimeksi vuonna 1999.

Nummisuutarit Lahdessa 1999. Hannu-Pekka Björkman näytteli Eskoa, Jaana Jonkari oli Kreeta. Kuva: Vesa Tapiola

Liski on ollut kiinnitettynä Kansallisteatteriin vuodesta 1990, mutta ei ole harmikseen päässyt näyttelemään Kiven tekstejä.

– Olen aiemmin ohjannut kesäteatteria Tuulokseen. Siellä on ollut usein tilanne, että olisi kyllä sopiva Esko, mutta muu porukka puuttuu, Liski kuvaa.

– Mulla taas on ollut vähän samanlainen ongelma Seitsemän veljeksen suhteen Kangasalan kesäteatterissa, Kalliomäki mainitsee.

Punakynälle on tarvista

Liski ja Kalliomäki ovat ystäviä myös vapaa-ajallaan. Miehet arvelevatkin, että ohjaavilla näyttelijöillä riittää ensi talvena Kivi-aiheista puhuttavaa.

Kalliomäki paljastaa kirjoittavansa Veljeksistä Orimattilaan tyystin uuden sovituksen, joka on jo työn alla. Taiteellinen työryhmä on pitkälti sama kuin kuluneena kesänä.

Heiskanen teki tekstiin muutoksia vielä pari päivää ennen ensi-iltaa. Näyttelijä Tapani Kalliomäki

– Siitä tulee kertomus nuorten miesten syrjäytymisestä. Joitakin roolituksia on jo mielessä, mutta alkuun treenataan varmaankin niin, että kenelläkään ei ole nimettyä roolia, Kalliomäki tuumii.

Liski arvelee pääsevänsä Nummisuutarien kanssa Kalliomäkeä helpommalla, sillä Kivi kirjoitti tekstinsä suoraan näytelmäksi.

– Punakynää joutuu kyllä käyttämään reilusti, sillä alkuperäisenä se kestäisi varmaan neljä tuntia, Liski arvelee.

"Se on siviilissä hauskakin kaveri"

Koska leipätyöt kotiteattereissakin pitää tietysti hoitaa, Liskillä ja Kalliomäellä on tiedossa tiivis syksy. Mutta miten he opastaisivat toisiaan tulevassa ohjaustyössä?

Miesten kasvot leviävät virneeseen. Kalliomäki mainitsee, että Liskin ei ehkä kannattaisi ainakaan ”puristaa mailaa” kovin tiukasti.

– Petrihän on tunnetusti sellaisen perinteisemmän teatterikäsityksen ystävä, Kalliomäki veistelee.

Tapani Kalliomäellä ja Petri Liskillä riittää ensi talvena puhuttavaa, kun Kivi-ohjaukset alkavat hahmottua. Kuva: Juha Peurala

Liski puolestaan arvelee, että Kalliomäki saattaa vielä joutua ahtaaseen rakoon aiempien lausuntojensa ja Seitsemän veljeksen kanssa.

– Tapsahan on julistautunut useaan otteeseen hömppäteatterin vastustajaksi. Mutta on se siviilissä ihan hauskakin kaveri, Liski virnuilee.

Kalliomäki huomauttaa antavansa arvon myös viihteelle, mutta ei aio ”kääntää takkiaan” perusasioissa.

– Teatterin tehtävä on auttaa muistamaan, ei unohtamaan. Mutta ei se sulje huumoria pois, hän täsmentää.

Alkaa kuulostaa siltä, että pari Kiveä on vielä käännettävänä, kunnes Nummilla koiras poikii ja Jukolassa heilahtaa Jussin pussi.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi