Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Jyri Paretskoin kirjasarjan päätösosassa mopoilu jää,mutta ystävyys säilyy

Jyri Paretskoin suosittu Shells Angles -kirjasarja päättyy. Kuva: Kai Jäderholm

Jyri Paretskoi
Shell’s Angles – Viimeinen ristiretki
Karisto 2019. 188 s.

Jyri Paretskoin Shell’s Angles -kirjasarja on tullut viidenteen ja viimeiseen osaansa. Kirjasarja on ollut viihdyttävää luettavaa. Naseva dialogi, hurtti huumori sekä nuorten enemmän ja vähemmän vakavat toilaukset ja kommellukset ovat antaneet lukijalle riemullisia hetkiä.

Kuva: Karisto

Päätösosassa eletään ysiluokan jälkeistä kesää. Jokainen mopojengiläinen on uuden edessä. Rudi ja Hanna ovat saaneet pienen tytön, Aino-Olivian. Samun sairastuminen aivokasvaimeen on lähentänyt hänen ja Jennin suhdetta, joka oli pahasti katkolla, ja Henrillä ja Millalla on omia suunnitelmiaan.

Ystävykset viettävät Aino-Olivian syntymäpäivää, kun he saavat idean lähteä viimeiselle moporeissulle, eräänlaiselle nostalgiamatkalle. Kaikki muut innostuvat paitsi Hanna, joka haluaa jäädä Aino-Olivian kanssa kotiin.

Kokoontuminen on seuraavana päivänä Noparilla, legendaarisella huoltoasemalla. Jokaisella on mukaan toivelista asioista, joita haluaisi vielä toteuttaa joko yksin tai kavereiden kanssa: akankantoa, puuhun kiipeilyä, auringonottoa yläosattomissa ja monta muuta asiaa.
 

Päätösosassa Paretskoi on selvästi halunnut kuvata nuorten kasvamista aikuisuuden kynnyksellä. Kun muistelee sarjan edellistä osaa, on jokainen nuorista muuttunut. Heistä on tullut vastuuntuntoisia, ja eräänlainen aikuistuminen on tapahtunut lyhyen ajan sisällä.

Liivijengi ymmärtää, että yksi elämänvaihe heidän kohdallaan on ohi. Mutta vaikka mopoilu jää, ystävyys säilyy.

Kirjan kerronta on luontevaa ja teksti elävää. Siinä ei ole setämäisiä neuvoja eikä turhaa lässytystä. Paretskoi tuntee nuoria ja heidän ajatusmaailmaansa, ja se välittyy hänen kirjoissaan.

Marja Welin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi