Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Tukahdutettu seksuaalisuus myrkyttää avioliiton Lahden kaupunginteatterin Neljäntienristeyksessä

Lahden kaupunginteatteri voitti taistelun Tommi Kinnusen menestysromaanin esitysoikeuksista. Työryhmä sai käyttöönsä myös alkuperäiskirjasta poistettua tekstiä.

Maria (Laura Huhtamaa), Lahja (Anna Pitkämäki) ja Onni (Timo Välisaari) aloittelevat yhteistä tulevaisuutta Neljäntienristeyksessä. Unna Autio näytteli lehdistötilaisuudessa heidän tytärtään Annaa. Kuva: Sami Lettojärvi

"En jäänyt yksin, olen kuin kaikki muut!"

Lahjan ilo on vilpitöntä, kun hän tanssii 1930-luvulla häitään miehensä Onnin kanssa. Onnilla on kuitenkin suuri salaisuus –  vääränlainen seksuaali-identiteetti, joka alkaa pian kalvaa nuoren perheen onnea.

Tommi Kinnusen Neljäntienristeys-romaani kietoutuu tämän salaisuuden ympärille. Se on kuitenkin myös suuri sukupolvikertomus, joka nostaa esiin yhden suvun naiset lähes sadan vuoden ajalta.

Kun suomalaisessa kirjallisuudessa puhutaan vahvoista naisista, mieleen tulee kaksi ääripäätä: Väinö Linnan Pohjantähti-trilogia ja Hella Wuolijoen Niskavuori-sarja. Koskelan torpassa kasvoi miehiään tukevia naisia, jotka tietävät kuitenkin mainiosti myös oman arvonsa. Niskavuorissa puolestaan naisten on pakko kannatella koko maailmaa harteillaan, sillä miehistä ei ole oikein mihinkään.

Sitä vain toivoo, että Lahja avaisi suunsa ja kaikki kävisi hyvin. Näyttelijä Anna Pitkämäki

Kumpaa ääripäätä Kinnusen kuvaaman kuusamolaissuvun naiset mahtavat edustaa?

– Kyllä se Niskavuori pulpahtelee alta niin vahvasti, että välillä tuntuu menevän vähän liiankin lähelle. Voisi sanoa, että vasta viimeisenä opitaan se vahvuuden laji, että nainen uskaltaa olla myös heikko, sanoo ohjaaja Aino Kivi.

Mennäänkö läpi kiven – vai kierretäänkö?

Kivi on ohjannut Neljäntienristeyksestä näytelmän Lahden kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Käytössä on Paula Salmisen dramatisointi, joka kantaesitettiin Turun kaupunginteatterissa vuonna 2016.

Neljäntienristeys on Aino Kiven ensimmäinen ohjaus Lahteen. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahdessa teksti toteutuu kuitenkin isommassa muodossa, sillä Turussa näyteltiin tuolloin väistötiloissa.

– Mukana on roolihenkilöitä, joita Turun versiossa ei ollut. Lisäksi tässä on sellaista tekstiä, jonka Kinnunen jätti pois kirjan lopullisesta versiosta, Kivi paljastaa.

Sukusaaga avautuu Lahjan kautta. Rooli on jaettu Lahden kaupunginteatterin toteutuksessa kahtia: Anna Pitkämäki näyttelee nuorta Lahjaa, Eeva-Kirsti Komulainen on hänen vanhempi minänsä. Ratkaisu on pitkiä kehityskaaria kuvaavissa näytelmissä melko tavallinen, mutta ei välttämättä aivan ongelmaton.

Pitkämäki ja Komulainen kuitenkin vakuuttavat, että kahden näyttelijän tulkinnat ovat hitsautuneet yhteen saumattomasti. Komulainen kertoo ammentaneensa omaan tulkintaansa kokemuksia omasta lapsuudestaan.

– Olen itse yksinhuoltajan lapsi ja syntynyt 1950-luvulla. Silloin kaikki hokivat, että ihmisen pitää mennä vaikka läpi harmaan kiven pärjätäkseen. Minä kuitenkin päätin, että ”jumalauta, en varmasti mene, jään mieluummin vaikka odottelemaan”, Komulainen kuvaa.

Lahjaa määrittää suhde pohjoisen kyläyhteisöön, joka on ahdasmielinen ja hyvin uskonnollinen. Onnin piiloteltu homoseksuaalisuus on kauhistus sekä hänelle itselleen että kaikille muille.

– Se puhumattomuuden taakka on jotenkin niin tunnistettavaa. Sitä vain toivoo, että Lahja avaisi suunsa ja kaikki kävisi hyvin, Pitkämäki miettii.

Kovien ristipaineiden alla Lahja kuitenkin katkeroituu ja päättää kostaa kaikki kokemansa vääryydet seuraavalle sukupolvelle.

– Mukana on kuitenkin paljon myös koskettavia ja kauniita hetkiä. Tämä on sellainen teksti, joka jää soimaan sielun syvyyksiin, Aino Kivi uskoo.

Perustuu Kinnusen suvun naisiin

Neljäntienristeys on Kinnusen esikoisromaani, joka ilmestyi vuonna 2014 ja menestyi mainiosti. Tuli Finlandia-ehdokkuus, ja kauppa kävi noin 60 000 kappaleen verran. Lisäksi romaanin käännösoikeudet on myyty pariinkymmeneen maahan.

Sinivalkoiset naiset tukevat toisiaan. Maria (Laura Huhtamaa) ja Lahja (Anna Pitkämäki) ovat tarinan äiti ja tytär, vahvoja naisia kumpikin. Kuva: Sami Lettojärvi

Kinnunen on kertonut, että kirjan tarina perustuu osittain hänen oman sukunsa vaiheisiin. Sukupolvien jatkumon aloittava kätilö Maria on muovailtu kirjailijan isoisoäidin Hanna Aaltosen perusteella. Hän oli kätilönä Kuusamossa 1890-luvulta 1940-luvulle, ei suostunut ottamaan itselleen miestä mutta halusi ja teki lapsen. Ja pyöräili tarvittaessa 200 kilometriä, jotta sai haluamansa.

– Suvussa on kerrottu usein siitä, kuinka hän pelasti erään äidin hengen pilkkomalla kuolleen sikiön puukolla, Kinnunen kertoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa toukokuussa 2014.

Lahden kaupunginteatterin versiossa kätilö-Mariaa esittää Laura Huhtamaa. Homoseksuaalisuuttaan piilottelevaa Onnia tulkitsee puolestaan Timo Välisaari.

– Vaikka Onni on fiktiota, hahmolla on vahva totuuspohja. Tuntuuhan se todella karulta, että kaikin puolin kunnollisesta perheenisästä, joka on saanut sodassa mitalinkin urhoollisuudestaan, tulee sairas ja rikollinen vain seksuaalisuutensa vuoksi, Välisaari miettii.

Turun kaupunginteatterin kantaesityksen jälkeen Neljäntienristeys on nähty näyttämöllä Kotkassa, Oulussa ja Kokkolassa. Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen kertoo, että kilpailu Kinnusen romaanin esitysoikeuksista on käynyt "verisenä" eteläisen Suomen teattereissa viime aikoina.

– Tommi Kinnunen oli kuitenkin sitä mieltä, että tämä pitää ehdottomasti saada Lahteen. Ja koska mukana on myös ennen esittämätöntä tekstiä, niin tätähän voisi pitää suorastaan kantaesityksenä, Laasonen veistelee.

Neljäntienristeys saa ensi-iltansa Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä 9. lokakuuta.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi