Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Aretha Franklinin vuoden 1972 konsertista syntyi vihdoin elokuva

Aretha Frankli Kuva: -

Amazing Grace

3/5 tähteä

Suosionsa huipulla vuonna 1972 Aretha Franklin (1942–2018) esiintyi New Temple Missionary Baptist -kirkossa Los Angelesissa. Näin syntyi livealbumi Amazing Grace, joka on edelleen myydyin Fraklinin oma levy ja myydyin gospel-albumi kautta aikain. Ohjaaja Sydney Pollack oli kameroineen paikalla taltioimassa konsertin.

Äänen ja kuvan synkronisointiin liittyvien teknisten ongelmien takia materiaalista ei kuitenkaan valmistunut elokuvaa ennen kuin nyt, 47 vuotta myöhemmin ja vuosi Franklinin kuoleman jälkeen.

Restauroitu konserttitallenne on harvinaista herkkua soul- ja gospel-musiikin ystäville. Franklinia säestää kolmikymmenpäinen kuoro. Omistautunut yleisö elää hengessä mukana. Kahteen iltaan jaettua sessiota isännöi pastori James Cleveland.

Soulin kuningattareksi tituleeratun Franklinin musiikillinen pohja oli vahvasti nimenomaan gospelissa, ei vähiten siksi että hänen isänsä oli kuuluisa baptistipappi. Myös isä nähdään lavalla sanomassa muutama sananen tyttärensä lapsuudesta. Muutoin tallenne perustuu laulujen kirkastavaan voimaan ja intensiivisiin, hikisiin lähikuviin Franklinin kasvoista.

Tunnelma kirkossa kohoaa hiljalleen kohti loppua, mutta ei sentään hurmokseen asti. Dokumentti on erikoinen sekoitus gospel-jumalanpalvelusta ja työhönsä keskittyneen artistin studionauhoitusta.

Paikalla yleisössä olivat myös nuoret Mick Jagger ja Charlie Watts, jotka voi vilaukselta nähdä korvat höröllä takarivissä, kenties keräämässä gospel-vaikutteita levylleen. Rolling Stones oli tuohon aikaan Los Angelesissa viimeistelemässä albumiaan Exile on Main St.

Tyylilaji: Dokumentti. S.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi