Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Palkittu Joker kertoo, kuinka päähänpotkitusta koomikosta kieroutuu Batmanin arkkivihollinen

Pohjattoman alakuloisen elokuvan ainoat toimintakohtaukset ovat väkivallanpurkauksia, joille voi kysellä motiivia.

Joaquin Phoenix pistää itsensä jälleen kerran täysillä likoon. Hänen eläytymisensä ansiosta Arthur Fleckin säälittävyys on koskettavaa ja viihdyttävää. Kuva: Warner Bros

Joker

2/5 tähteä

Todd Phillipsin Joker-elokuvasta tuli puheenaihe, kun Venetsian elokuvajuhlat yllättäen kruunasi sen pääpalkinnolla. Hollywoodin ison budjetin supersankarielokuvilla ei ole tapana saada näkyvyyttä taide-elokuvaan keskittyneillä eurooppalaisilla festivaaleilla.

Kyseessä ei olekaan millään muotoa perinteinen sarjakuvafilmi. Phillipsin käsissä Batmanin arkkivihollisen Jokerin tarina on taipunut synkäksi draamaksi korruptoituneesta suurkaupungista ja moniongelmaista erakosta, josta katkeruuden lyömänä kasvaa psykopaatti.

1980-luvun New Yorkia ulkoisesti muistuttava Gotham City on kylmä, likainen läävä. Kansa on jakautumassa kahtia, kun alemmat luokat kokevat kaunaa välinpitämätöntä eliittiä kohtaan.

Rinnastus Trumpin kahtiajakautuneeseen Amerikkaan vääntyy rautalangasta.

Pohjattoman alakuloisen elokuvan ainoat toimintakohtaukset ovat väkivallanpurkauksia, joille voi kysellä motiivia. Ehkä ohjaaja Phillips ajattelee, että katu-uskottavuus ja realistinen väkivalta liittyvät jotenkin yhteen. Joker-elokuvaa onkin ylistetty sen rajuudesta. Raju se on vain supersankarielokuvan kontekstissa, siis jos katsoja sattuu odottamaan perinteisempää genre-elokuvaa Marvelin sarjakuvatehtaan hengessä.

Päähenkilö Arthur Fleckiä alias Jokeria esittää Joaquin Phoenix. Vapisevaksi luukasaksi itsensä laihduttanut Phoenix on pistänyt itsensä jälleen kerran täysillä likoon. On Phoenixin vimmaisen eläytymisen ansiota, että Fleckin säälittävyys on koskettavaa ja viihdyttävää.

Äärimmäisen traumatisoivan lapsuuden kokenut nelikymppinen Fleck asuu kerrostalomurjussa epävakaan äitinsä kanssa. Fleck yrittää tulla toimeen tekemällä keikkaa klovnina, mikä on musertavaa, sillä heppu on lahjaton esiintyjä.

Fleckin idoli ja henkinen isä-hahmo on talk show-isäntä Murray Franklin, jota esittää Robert De Niro.

De Niron läsnäolo elokuvassa suorastaan takoo katsojan kalloon, että tarinaan on haettu inspiraatiota De Niron klassikkorooleista Martin Scorsesen Taksikuskissa ja Koomikkojen kuninkaassa.

Franklinin innoittamana Fleck unelmoi stand up -koomikon urasta. Unelmien esteenä on paitsi lahjattomuus myös outo sairaus, joka saa Fleckin purskahtamaan hysteerisiin naurukohtauksiin.

Koko maailma on piruparkaa vastaan, ja kun Fleckiä on tarpeeksi piesty ja nöyryytetty, tarttuu hän aseeseen ja puukkoon.

Fleck on hahmona littana päähänpotkittu karikatyyri, jonka kostoretki on ennalta-arvattava Kuva: Warner Bros

Muun muassa Kauhea Kankkunen -elokuvia ohjannut Phillips on käyttänyt kuvaajan ja lavastajan kanssa aikaa ja paukkuja komeisiin puitteisiin. Puhtaanapitolaitoksen lakosta kärsivä Gotham City on rähjäromanttinen ilmestys höyryisine katuineen ja hämärine metroineen.

Mistään Scorsesen Taksikuskista ei kuitenkaan kannata edes puhua samassa lauseessa. Sen verran hölmösti Joker käsittelee ulkopuolisuutta ja katkeruutta suurkaupungin varjoissa.

Fleck on hahmona littana päähänpotkittu karikatyyri, jonka kostoretki on ennalta-arvattava ja vailla minkäänlaisia nyansseja.

Hänen puuduttavaa säälittävyyttään karnevalisoidaan Jokeri-mystiikalla, mikä toki tuo elokuvaan erityistä vinksahtaneisuutta.

Katsojan päättelykyvyn varaan ei jätetä mitään. Sen sijaan Phillips lietsoo Jokerin ja yleisön nauttimaan väkivallasta vapauttavana voimana, kai kuvitellen, että simppeli viittaus nykypäivän kuplaantuneeseen ilmapiiriin tekee elokuvasta jotakin muuta kuin lapsellisen kulutustuotteen.

Tyylilaji: Draama. K-16.

Jarno Lindemark
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi