Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Tanssiarvio: Lahtelaislähtöinen Kalle Kuusava johti Kansallisbaletin syksyn mainion aloitusillan

Wayne McGregorin hurjasti sykkivä Infra kuvaa kaupunkielämän kohtaamisia ja pinnanalaisia tunteita. Kuva: Sakari Viika

Kansallisbaletti

Tripla

Ensi-ilta 27.9. päänäyttämöllä

Kansallisbaletin syksy alkoi kolmen merkittävän koreografin yhteisillalla Tripla. Mukaan oli valittu eri vuosikymmenten menestysteokset koreografeilta Wayne McGregor, George Balanchine ja Jerome Robbins.

Kokonaisuuteen kuului vauhtia, romantiikkaa ja jopa komediaa. Jokainen teos kertoi omasta ajastaan ja tanssin uudistumisesta.

Kiihkeä, eroottinen Infra

Tripla alkaa Wayne McGregorin hurjalla, sykkivällä Infralla. McGregor loi teoksen Lontoon Royal Balletille reilu vuosikymmen sitten, mutta se voisi yhtä hyvin olla vastavalmistunut.

McGregor on brittikoreografi, joka on jo jonkin aikaa ollut tanssimaailman kuuma nimi. Hänen oma ryhmänsä vieraili Helsingin Flow-festivaalilla elokuussa omaelämäkerrallisella Autobiography Edits -teoksella.

Nyt suurella näyttämöllä olivat vuorossa vuorovaikutuksen ja kohtaamisten pinnanalaiset tunteet. Kaksitoista tanssijaa täyttää suuren näyttämön kuin hämärän kadun, jossa elämän koko kirjo näyttäytyy. Takaseinälle kuvastuvat kuvataiteilija Julian Opien luomat kävelijäsiluetit lisäävät kaupungin tunnelmaa.

Tanssi on tarkkaa, kiihkeää ja eroottistakin. McGregor saa tanssijat käyttämään jokaista nikamaansa ja niveltään niin että katsojaakin hengästyttää. Samalla mukana kulkee myös klassisen baletin linjoja ja naiset tanssivat kovakärkisillä tossuilla. Ensitanssija Linda Haakana valloitti niin ruuhkaisella kadulla yksin jäävänä kaupunkilaisena kuin duetollaan solistitanssija Johan Pakkasen kanssa.

Musiikkina kuultavassa Max Richterin ambient-sävellyksessä sekoittuu klassinen elektroniseen musiikkiin ja minimalismiin.

Klassinen Serenade

George Balanchinen Serenade vuodelta 1934 on nähty Suomessakin Kansallisbaletin esittämänä useasti vuoden 2002 jälkeen. Tshaikovskin Serenadiin tanssittu teos on valoisa, henkäyksen kevyt tunnelmapala. Tanssi liitää musiikin virrassa ja sen iskujen mukaan.

George Balanchinen Serenade liitää Tshaikovskin musiikin virrassa. Kuva: Sakari Viika

Teos on muuttunut baletin eläväksi historiaksi. Serenade oli ensimmäinen teos, jonka Balanchine loi muutettuaan Yhdysvaltoihin. Hän opetti balettia, ja loi koreografian tuntiensa tapahtumista. Tällä kertaa esiintymässä nähdään useita Kansallisbaletin nuorisoryhmän tanssijoita keräämässä kokemusta. Solisteista erottui nuori Violetta Keller, jonka roolissa toisessa osajaossa nähdään tähtitanssija Salla Eerola.

Mitä konserttiyleisön mielessä oikeasti liikkuu?

Tripla päättyy Jerome Robbinsin parodiaan The Concert, jossa kurkistetaan pianokonsertin yleisön tyynen pinnan alle. Hassutteluun osallistuu myös näyttämöllä flyygeliä soittava pianisti Johannes Piirto, musiikki on Frédéric Chopinin. Näemme kateutta, ihailua, kyräilyä, mutta myös suoraviivaisia tunteita, kuten silloin, kun kanssakuulijalta vedetään tuoli alta.

Jerome Robbinsin The Concert parodioi pianokonserttia. Kuva: Sakari Viika

Teos on valmistunut New York City Balletille vuonna 1956, ja viisikymmentäluvun tunnelma välittyy aikakauteen kuljettavan vaaleansinivoittoisen, tyylikkään puvustuksen avulla. Ranskalainen Claire Teisseyre ballerinana on kuin suoraan jonkun 50-luvun ranskalaisen muotijulkaisun sivuilta.

Illan musiikit kuljettavat niin näyttämön kuin katsomonkin tunnelmia ääripäistä toiseen. Kansallisoopperan orkesteria johti ensi-illassa lahtelaislähtöinen Kalle Kuusava.

Sara Nyberg
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi