Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kirja-arvio: Kirjastokarju on yksi lahtelaisen Kalle Veirron Henkka & Kivimutka-sarjan parhaista

Kalle Veirto ottaa uudessa kirjassaan kantaa lähikirjastojen puolesta. Kuva: Aatu Raninen

Kalle Veirto

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja Kirjastokarju

Karisto 2019. 157 s.

Rauhallinen elämä eteläisen Lahden Pumpputiellä äityy äkkiä tapahtumasarjaksi, jossa sanansivallusten lisäksi lentävät oravavainaat ja piikkimatot.

Kalle Veirron kirjasarjan uusin osa on yksi sarjan vauhdikkaimmista. Lisäksi se ottaa kantaa ajankohtaiseen asiaan, lähikirjaston lopettamissuunnitelmiin.

Kovaa peliä Pumpputiellä

Henkka ja Jiikoo kavereineen, eli Pumpputien Mad Dogs ja vierasjoukkue Rupi-Taku All Stars, pelaavat rahanarvoista katusählyä kotikadulla Pumpputiellä. Toisessa kriittisessä erässä kaverusten peli katkeaa, kun musta maasturi ajaa katua vauhdilla.

Samassa rytäkässä katkeaa Jiikoon kallisarvoinen maila. Tapauksella on kuitenkin silminnäkijä, Seppo Riuskalehti eli Kirjastokarju, aktiivinen tubettaja ja Launeen kirjaston käyttäjä, joka on käynyt omakotiyhdistyksen ja paikallisten asukkaiden kanssa kovaa taistelua kirjaston lopettamista vastaan.

Kuva: Karisto

Jiikoo, joka on suuttuessaan tulta ja tappuraa, ei jätä asiaa tähän, vaan haluaa laatia kovasanainen kirjeen Lahden päättäjille. Jiikoo sanelee ja Henkka kirjoittaa.

Jiikoo ei sanoja säästele. Hän haukkuu kaikki läpiajajamulkvistit maan rakoon. Henkan isä Jalmari hieman siistii kirjettä, ennen kuin se lähtee matkaan. Käänteet eivät kuitenkaan pääty tähän: Kirjastokarju joutuu liikenneonnettomuuteen. Oliko se tahallista vai ei?

Ei saa heitellä oravia!

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja Kirjastokarju on vauhdikas teos. Siinä on Veirron kirjoille tuttua nasevaa dialogia.

Kirja on hauska ja humoristinen, mutta taustalla on tärkeitä asioita. Lähikirjaston lakkauttamisen uhka sekä katualueella pelaamisen sallittavuus, pihakatujen liikennöinti, ajonopeudet ja politiikkojen takinkääntö on jouhevasti sulautettu tarinan sisältöön.

Vaikka aikuisten törkeä käytös ottaa päähän, piikkimaton vetäminen Pumpputielle läpiajon estämiseksi ja oravavainaan heittäminen kohti kuljettajaa ovat tuomittavia tekoja. Sen veijaripojat tulevat ymmärtämään.

Lue myös: Kalle Veirto sai Laivakello-palkinnon
Marja Welin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi