Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden Jazztori on puskenut tyrskyjen läpi 30-vuotiaaksi

Perinteikäs kaupunkitapahtuma käynnistyy sunnuntaina, kun Erno Tiittasen vaskibändi kohtaa Jimi Tenorin elektronisen musiikin. Tiittanen uskoo, että Lahden vanhin kaupunkifestivaali on nyt löytänyt paikkansa.

Trumpetisti Erno Tiittanen on johtanut Lahti Big Bandia vuodesta 2010. Kuva: Anssi Hietamaa

On vasta maanantaiaamu, mutta Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa ollaan jo aivan liekeissä.

Valitettavasti lause on ymmärrettävä konkreettisesti. Jimi Tenorin suusta pääsee muutama kirosana, kun keikkasettiin kuuluva pömpeli käräyttää hänen muistikorttinsa.

Saliin leviää kitkerä haju. Hetken hämmästelyn jälkeen harjoitukset Arricone Brass -bändin kanssa kuitenkin jatkuvat liki zenmäisellä mielentyyneydellä. Tässä tehdään konserttia Lahden Jazztorille. Kokonaisuudessa yhdistyvät lahtelaissyntyisen Tenorin elektroninen musiikki ja vaskiseitsikon vahva klangi.

Arricone Brass Septet on yksi Erno Tiittasen johtamista yhtyeistä. Hieman paremmin tunnettu on Lahti Big Band (LBB), jota Tiittanen on luotsannut vuodesta 2010.

Jimi Tenor soittaa sunnuntain konsertissa saksofonia, huilua, kosketinsoittimia ja lukemattomia sähköisiä härpäkkeitä. Kuva: Anssi Hietamaa

LBB:n vuoden suurin ponnistus on perinteisesti Lahden Jazztori, joka viettää sunnuntaista alkaen 30-vuotisjuhliaan. Juhlakaluksi tapahtuma on kutsunut Jimi Tenorin ohella esimerkiksi norjalaissaksofonisti Marius Nesetin, joka esiintyy juhlakonsertissa yhdessä Sointi Jazz Orchestran kanssa.

– Se keikka on meille kallis, iso riski, myöntää Lahti Big Bandin puheenjohtaja Janne Tarmio.

Viulunsoitto loppui lyhyeen

Erno Tiittasesta tuli viime syksynä päijäthämäläinen, kun hän muutti perheensä kanssa Raaseporista Vääksyyn. Vapaan taiteilijan ajatuksena oli lyhentää keikkamatkoja.

– Löydettiin Vääksystä kiva, idyllinen paikka, joka on suhteellisen lähellä kaikkea. Molemmat mummolatkin siirtyivät hetkessä 200 kilometriä lähemmäksi, kahden oman ja yhden ”leasing-lapsen” isä kiittelee.

Tiittasen big band -herätys on perua lapsuudesta. Hänen isänsä oli aikoinaan perustamassa Imatra Big Bandia, ja Tiittanen kulki usein keikoilla mukana. Hänen ensimmäinen oma instrumenttinsa oli kuitenkin viulu.

– Vihasin sitä alusta asti. Vaskien voima ja monimuotoisuus sen sijaan viehättivät heti. Joskus 11-vuotiaana sain vihdoin vaihtaa trumpettiin.

Erno Tiittanen toivoo, että yhä useammat nuoret löytäisivät big band -musiikin. Siksi hän pyrkii poistamaan raja-aitoja genren sisältä. Kuva: Anssi Hietamaa

Trumpetti on tuonut leivän pöytään, vaikka Tiittasella ei ole ammattitutkintoa musiikista. Hän soitti 11 vuotta Helsingin kaupunginteatterin musikaaleissa, ja on tehnyt itselleen nimeä myös big band -säveltäjänä ja -sovittajana.

– Tutkinnon puuttuminen hankaloittaa lähinnä opetustehtäviin työllistymistä. Siksi olen ajatellut suorittaa jonkin alan tutkinnon ennen kuin täytän 50 vuotta, 45-vuotias muusikko ilmoittaa.

Kaljateltta on menneisyyttä, onneksi

Vaikka Jazztorilla on Lahdessa komeat perinteet, viime vuodet ovat olleet taaperrusta. Festivaalia on soviteltu eri ajankohtiin ja paikkoihin, ja ohjelmistolinjaukset ovat heilahdellet äärestä laitaan.

– Luulen kuitenkin, että nyt se löytänyt muotonsa. Ennen oli se iso kaljateltta torilla, jota piti yrittää täyttää isoilla staroilla. Nyt ollaan eri paikoissa ympäri kaupunkia, mikä on mielestäni aika kiva juttu. Jatkuvuutta tuo myös se, että pääsimme kaupungin toistuvaisavustuksen piiriin, Tiittanen kiittelee.

Tiittanen vaikuttaa luottavaiselta myös Lahti Big Bandin tulevaisuuden suhteen, vaikka varsinkin saksofoneista tahtoo olla ikuisesti pulaa. Hän arvelee, että noin kolmasosa LBB:n soittajistosta on liikkuvaa nuorta porukkaa.

Norjalainen Marius Neset on Lahden Jazztorin 30-vuotisjuhlien kansainvälinen tähtivieras. Hän esiintyy tapahtumassa lauantaina 28. syyskuuta. Kuva: Lisbeth Holton

– He saavat yleensä opiskelupaikan jostain ja häviävät maailmalle. Mielestäni bändin dynamiikka ja fraseeraus ovat kuitenkin menneet eteenpäin.

Pitkäjänteistä kasvatustyötäkin tehdään. Jazztorin yhteydessä järjestetään musiikkileiri, jonne Tiittanen toivottaa tervetulleeksi "vaikka säkkipillillä".

– Tarkoituksena on kaataa big band -musiikista rajoja. Koskaan ei tiedä, mistä se kipinä syttyy.

Festivaali

Lahden Jazztori 30 vuotta

Su 22.9.

Avajaiskonsertti Kalevi Aho -salissa klo 12. Päivi and the Moonstones, Hygge-Bar klo 16.30. Jimi Tenor & Arricone Brass Septet, Kalevi Aho klo 19.

Ma 23.9.

Paavo Pesonen: Juurimusiikin alkulähteillä, Lahden kaupunginkirjaston auditorio klo 18.

Ti 24.9.

Jonas Metsäkylä Trio, Pikkuteatteri klo 19.

Ke 25.9.

Koko perheen JazzSoppa, Kalevi Aho -sali klo 17. Bay Swing Band, ravintola Tirra klo 19.

To 26.9.

Tomi Salesvuo East Funk Attack, Möysän Musaklubi klo 20.

Pe 27.9.

Lahti Big Band feat. Nina Tapio, Möysän Musaklubi klo 21.

La 28.9.

30-vuotisjuhlakonsertti, Lahden Kansantalon Vaahterasali klo 19. Marius Neset ja Sointi Jazz Orchestra. Jamit konsertin jälkeen Virastossa. Brass Jazz Quartet, ravintola Hiidenkivi klo 21.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi