Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Levyarvio: Litku Klemetti teki aikuisten sadun, joka kertoo paljon ajastamme

Litku Klemetti
Ding ding dong
Luova Records
Tähdet: 4/5
 

Litku Klemetin viides albumi Ding ding dong saa kuulijan tajuamaan oman rajallisuutensa unenomaisesti toden ja kuvitellun rajamailla liikkuen. ”Olen tehnyt nyt yli vuoden vilpittömiä lauluja sydämestäni, tunteistani, ehkä masennuksestani. Olen saanut lahjana aikaa ja hyvinvointia. Tämä muistuttaa minua paineettomasta ajasta. Minustahan ei pitänyt tulla mitään”, toteaa Litku Klemetti syyskuisessa Facebook-päivityksessä, ja jokainen sana näkyy albumilla. Klemetti onnistuu sanoittamaan kappaleensa niin, että kuunnellessaan saattaa hetken kuvitella olevansa päähenkilön ainoa ystävä.

Kuhmolaislähtöinen Sanna Klemetti on musiikkitieteilijästä muusikoitunut lauluntekijä. Taustalla musisoi Tuntematon numero -yhtye, nyt tasavertaistetun Litku Klemetti -nimen alla. Yhtye on tullut tunnetuksi punk-estetiikkaan verhoiltuna nuorten aikuisten ahdistuksen äänitorvena. Klemetin musiikki on kuitenkin niin ajatonta, että se kiinnostaa iästä riippumatta.

On harvinaista, että suomalaisyhtye pakottaa kuuntelemaan albumillisen nimenomaan kokonaisuutena, kuten käy Ding ding dongin kohdalla.

Kuva: x

Uneliaat urku- ja pianosävyt jatkuvat läpi levyn, ja vangitsevat ensiesiintymisistään lähtien. Särötetymmät ja lähempänä naamaa operoivat rummut ja kitarat kokoavat yhteen sellaisen kokonaisuuden, että Litku ikään kuin tulee hakemaan kuulijansa ikkunasta mukaan maailmaansa. Levy ei perustu niinkään yksittäisiin kappaleisiin ylitse muiden, vaan vaatii kuulijan korvat pidemmäksi matkaksi. Viittaukset muihin kappaleisiin levyn sisällä, vanhan ajan radiomaiset puhepätkät sekä toistuvat ilmavat kosketinkuviot luovat koheesion.

Albumi alkaa vaikuttavalla Varjoetydillä, jossa koko äänimaiseman kaappaa kovin resuinen piano. Klemetti luo tasapainon kauniin ja uhkaavan välille. Sama temppu toistuu kappaleessa Elämänkeitaalla. Upean tunteikkaaseen balladiin tiivistyy koko Ding ding dongin ydin. Miten uskaltaa rakastaa kieroutuneen ja pelottavan ympäristön keskellä?

Dystopiasta viis, Klemetti on tehnyt levylle myös paljon tanssittavaa. Arkirealistiset lyriikat yhdistyvät satumaailmaan ja on ilmiselvää, että Klemetti osuu syvälle melankoliseen musiikkiperimäämme. On turha miettiä, keneltä Klemetti kuulostaa, sillä vaikka vaikutteita on otettu sieltä täältä, mikään ei tunnu päälle liimatulta. Ding ding dong on ajassaan kauniisti kiinni. Se luo aikuisten sadun sanoittamaan uupumusta ja epävarmuutta, joiden parissa moni meistä kuluttavassa yhteiskunnassamme kamppailee.

Joonas Lahtinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi