Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Sinfonia Lahti saa pitkästä aikaa päävierailijan – työstä maksetaan noin 30 000 euroa vuodessa

Anja Bihlmaier aloittaa Lahden kaupunginorkesterin päävierailijana syksyllä 2020. Kuva: Sami Kuusivirta

Saksalaiskapellimestari Anja Bihlmaier on nimitetty Sinfonia Lahden päävierailijaksi. Hän aloittaa tehtävässä syksyllä 2020. Sopimus ulottuu kevätkauden 2023 loppuun ja sisältää option kahden vuoden jatkokaudesta.

Bihlmaier (s. 1978) johti lahtelaisia ensimmäistä kertaa joulukuussa 2018. Seuraava vierailu on buukattu maaliskuulle 2020. Käytännössä päävierailijan pesti tarkoittaa sitä, että Bihlmaier johtaa Lahden kaupunginorkesteria jatkossa kolmesta neljään kertaa vuodessa.

Palkkaus "keskitasoa"

Sinfonia Lahdella on ollut aiemmin päävierailija vuosina 1995–1998. Tuolloin Osmo Vänskän ylikapellimestarikaudella toimi päävierailijana Joseph Swensen ja vakituisena vierailijana Juha Kangas.

Intendentti Teemu Kirjosen mukaan päävierailijan pesti päätettiin elvyttää yksinkertaisesti siksi, että Bihlmaier osoittautui heti ensivierailullaan loistavaksi taiteilijaksi. Orkesterin johdossa heräsi ajatus hänen vahvemmasta sitouttamisestaan Lahteen.

– Onneksemme hän tunsi samoin meitä kohtaan, ja hänen kalenteristaan löytyivät tarvittavat vapaat viikot, Kirjonen sanoo.

Päävierailijalla on satunnaista vierailevaa kapellimestaria enemmän sananvaltaa siihen, mitä ohjelmistoa hän vierailukonserteissaan johtaa. Orkesteri odottaa Bihlmaierilta erityisesti klassisromanttisen kauden säveltäjien esiin nostamista.

– Tietysti hän saa tehdä ehdotuksia muutenkin, mutta ohjelmistosuunnittelusta kokonaisuudessaan vastaa kuitenkin edelleen ylikapellimestari Dima Slobodeniouk, Kirjonen muistuttaa.

Päävierailijalle maksettava palkkio on Kirjosen mukaan kapellimestarien skaalalla ”keskitasoa” eli noin 25 000–30 000 euroa vuodessa. Uusi pesti ei nosta orkesterin kokonaishenkilöstökustannuksia.

– Hyvä puoli meidän kannaltamme on se, että hänen palkkionsa on nyt lyöty lukkoon kolmeksi vuodeksi. Usein käy niin, että nousussa olevien kapellimestarien urakehitys nostaa palkkiopyyntöjä ensivierailun jälkeen, Kirjonen sanoo.

Maatalon tytär

Bihlmaier kertoi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa viime joulukuussa (13.12.) uran kapellimestarina tulleen itselleenkin hieman yllätyksenä.

Hän vietti lapsuutensa maatilalla 800 asukkaan kylässä lähellä Stuttgartia. Koti oli musikaalinen, mutta Bihlmaier ei haaveillut johtavansa orkestereja. Kaikki muuttui lukioikäisenä, kun Bihlmaier sai musiikinopettajan, joka hoksasi hänen piilevät kykynsä.

– Pääsin johtamaan opiskelijaorkesteria ensimmäisen kerran 15-vuotiaana. Kaiken sen energian keskellä oleminen tuntui heti siltä, että olen löytänyt paikkani. Vanhempani pitivät kuitenkin muusikon ammattia liian hankalana. Niinpä opiskelin ensin musiikin opettajaksi, Bihlmaier kertasi uransa alkuvaiheita.

Bihlmaierin urakehitys on ollut viime vuosina nopeaa. Hollannin Haagissa toimiva Residentie-orkesteri kertoi hiljattain nimittäneensä hänet ylikapellimestarikseen syksystä 2021 alkaen. Alkaneella konserttikaudella hän debytoi esimerkiksi Japanissa Yomiuri Nippon -orkesterin kanssa.

Lahden kaupunginorkesterin tiedotteessa Bihlmaier kertoo odottavansa innolla tiivimpää työskentelyä lahtelaisten kanssa.

– Heidän muusikkoutensa korkea taso tekee mahdolliseksi avata musiikin salat, Bihlmaier kuvailee.

Lue myös: Lahden museot kunnostaa teoksiaan uutta LAD-museota varten – kokoelman kirkkain helmi pääsee esille
Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi