Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kommentti: Sofi Oksasen kanssa romaanin tapahtumapaikoilla

Kirjailija Sofi Oksanen veti toimittajien pressimatkaa Ukrainassa, jossa käytiin muun muassa uuden kirjan tapahtumapaikoilla. Kuva: Satu Kakkori

Like Kustannus järjesti Sofi Oksasen uuden Koirapuisto-romaanin promoamista varten lehdistömatkan Ukrainaan kesäkuun alussa. Matkalle osallistui kolme toimittajaa, yksi lehtikuvaaja, kirjailija Oksanen ja kaksi kustantajan edustajaa.

Seitsemän hengen retkikuntaan liittyi Ukrainassa paikallinen matkanjärjestäjä, suomea puhuva kielitieteen tohtori Igor Kucher, jota suomalainen media mielellään haastattelee asiantuntevana tyyppinä. Enemmänkin toimittajakuntaa olisi mahtunut mukaan, mutta kesälomakausi ja toimitusten tiukentuneet resurssit eivät tee helpoksi irrottaa osallistujaa edes kolmen päivän reissuun.

Koska Oksasen kirjan keskeinen teema on korruptio, teki Likekin kutsuessaan selväksi, ettei matkoja tai hotelleja kustanneta, mutta paikalliset kuljetukset ja perusruokailut kyllä. Kerrottakoon siis tämä avoimuuden nimissä myös lukijoille.

Pressimatka kirjan tapahtumapaikoille oli totta kai kirjailijan itsensä ajatus. Ideana oli myös tarjota toimittajille mahdollisuus tehdä muitakin juttuja palkkansa eteen. Toki Ukraina-aiheisten juttujen lisäpanos suomalaisessa mediassa lämmittää rautaa myös Oksasen kirjalle. Itse kirjoitin kaksi ulkomaanjuttua, yhden ympäristöongelmista, jotka ovat jääneet Tsernobyl-juttujen varjoon ja toisen korruptionvastaisen poliisiyksikön NABU:n toiminnasta.

Tuli selväksi, että Oksanen tuntee Ukrainansa.

Oksasen pressimatka olikin varsinainen opintomatka Kiovaan ja kirjan päätapahtumakaupunkiin Dniproon, Neuvostoliiton aikana suljettuun aseteollisuus-, avaruusteknologia- ja teollisuuskaupunkiin.

Pressimatkan jokaisella lounaalla ja päivällisellä oli mukana asiantuntijavieraita, viranomaisia, kansalaisaktivisteja ja järjestöedustajia. Vuoden 2014 vallankumous ja Maidanin aukion tapahtumat tuli kerrattua paikan päällä Igor Kucherin osin omakohtaisin kokemuksin verestettyinä. Ohjelma oli niin tiukka, että edes juopotteluun ei jäänyt aikaa.

Kirjailija itse oli mukana koko ajan ja veti myös suuren osan opaskierroksista. Tuli selväksi, että Oksanen tuntee Ukrainansa.

Varsinaiseen kahdenkeskiseen haastatteluun ei lopulta jäänyt aikaa kuin puoli tuntia. Ystävällinen ja huolehtiva Oksanen ei paljastanut persoonastaan muuta kuin mitä tähänkin saakka olemme julkisuudessa hänestä nähneet: asiaa, asiaa ja asiaa – myöhäisestä aamusta myöhäiseen iltaan tinkimättömästi tyylilleen uskollisena sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Kirjan käsikirjoituksen saimme luettavaksi ennen matkaa ja ehdottomasti luottamuksella. Sen kaunokirjalliset ansiot jäävät ammattikriitikon arvioitavaksi ja lopulta yleisön punnittaviksi. Itse olin teoksesta jo ennen matkaa syvästi vaikuttunut ja jään jännityksellä odottamaan arvioita. Koirapuistoa ei voi väittää millään mittarilla kevyeksi eikä Ukrainan asioiden merkitystä vähäisiksi osana Eurooppaa ja Venäjän valtapiiriä.

Helsingistä kahden tunnin lentomatkan päässä sijaitseva Kiova saa jonain päivänä vastaanottaa turistivirtaa myös Suomesta. Aavan peltomeren keskellä sijaitseva 2,8 miljoonan asukkaan kaupunki on perustettu 400-luvulla, historia pullistelee käsittämättömänä määränä hienoa kaupunkimaisemaa, historiallisia rakennuksia ja kirkkoja. Myös hotelli- ja ravintolapalvelut pelaavat. Neuvostoliiton aikana Ukraina oli suosittu sisämatkailun kohde, minkä vuoksi matkailupalveluiden rakenteet ovat edelleen olemassa. Kiovan keskustassa sijaitseva kolossaalinen Hotelli Ukraina on yksi edelleen toimiva muistomerkki menneeltä ajalta. Sen aamiaistarjoilu on kuin sadoille katettu hääateria kermakakkuineen.

Tällä hetkellä Suomen ulkoministeriö kehottaa matkustustiedotteessaan erityiseen varovaisuuteen ja välttämään kaikkea matkustamista Donetskin, Luhanskin ja Krimin sotatoimialueilla. Kiovan katukuva näyttää silti rauhalliselta. Tavalliset ukrainalaiset elävät tavallista arkea käyden töissä ja opiskelemassa, kasvattaen lapsiaan ja suodattaen juomakelvotonta vesijohtovettään.

Lue myös: Kari Heiskanen ohjaa Riemurahat Heinolan kesäteatterissa - lipunmyynti alkoi keskiviikkona
Satu Kakkori
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi