Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Lahtelainen Juha Inovaara selittää metsäalan muutoksia välillä turhankin pikkutarkasti

Korven kuisketta on Juha Inovaara kolmas metsäalaa käsittelevä romaani. Kuva: Teemu Hämäläinen

Juha Inovaara
Korven kuisketta
Myllylahti 2019, 268 s.

Juha Inovaaran Korven kuisketta on kolmas osa sarjassa, jossa kolmikymppinen metsäyhtiön mies Janne Pyymäki on pääosassa. Lahtelaiskirjailija lupaa, ettei aiempia osia ole tarvinnut lukea päästäkseen mukaan. Totta, kertomus toimii itsekseen, vaikka en tunne edellisiä.

Pyymäki tekee metsäkauppoja Hämeenlinnan seudulla. Eletään 1990-luvun puoliväliä, jolloin Suomi päättää EU-jäsenyydestä ja yhteiskunta astuu vähitellen digiaikaan.

Metsäyhtiön leivissä on käyttöä puuosaamiselle mutta melkein vielä enemmän ihmistuntemukselle. Monen metsänomistajan kanssa pitää saunoa, kahvitella, kiertää ryteiköissä ja osata olla painostamatta kauppoihin silloin, kun tunteet ovat liikaa pelissä.

Samaan aikaan työnantajan, Näreyhtymän, koko organisaatio ja puunhankinta ovat muutoksessa. Tietokoneet ohjelmistoineen aiheuttavat pelkoa ja vastarintaa niin puukaupan tekijöissä kuin metsätyökoneiden kuljettajissakin.

Asiantuntemus näkyy

Inovaara on selvästi metsäalan tuntija, joka haluaa kuvata lähihistoriaa tarkasti ja oikein. Alan termejä vilisee ja oudoimmat on selitetty alaviitteissä.

Kuva: Myllylahti

Metsänhoitoa tuntematonkin saa kirjan kuvauksista paljon kiinnostavaa tietoa ja tunnelmia neljännesvuosisadan takaa, jolloin paperitehtaat vielä pyörittivät yhteiskuntaa. Paikoitellen pikkutarkka selittäminen kuitenkin puuduttaa.

Teoksen ihmissuhdekuviot eivät sen sijaan yllä parhaiden tukkilais- ja savottaromantiikan taitajien tasolle. Janne Pyymäki toki on toimelias etsiessään itselleen vakavaa ihmissuhdetta. Rakkaussuruja lääkitessään hän turvautuu entisaikojen kollegojen tapaan alkoholiin.

Tahtomattaan nuori mies saa setvittäväkseen myös keski-ikäisen pariskunnan avio-ongelmia sekä iäkkään ja varakkaan leskirouvan taiteilua huijarisulhasen kanssa. Kaikki nivoutuvat metsäkauppoihin, ja pelissä on myös vanhan metsän suojelu.

Parhaimmillaan kirja on silloin, kun se kuvaa Janne Pyymäen yksinäisiä hetkiä luonnossa. Miehellä on metsään paljon vakavampi suhde kuin kollegoilla, joille puut ovat vain tukkeja.

Ina Ruokolainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi