Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Slash, Linkin Park, Andrea Bocelli, Ban Ki-Moon... Ville Juurikkala on ikuistanut kymmeniä kansainvälisiä tähtiä

Hetken Lahdessa asunut valokuvaaja toi The 69 Eyes -näyttelynsä Suomen moottoripyörämuseoon. Bändi julkaisi samalla uuden levyn.

Ville Juurikkala on kuvannut useita kansainvälisiä tähtiä. 69 Eyes -yhtyettä hän on seurannut kameroineen 15 vuotta. Kuva: Juha Peurala

Mies voi lähteä Lahdesta, mutta teokset jäävät. Näin kävi kansainvälisesti ansioituneelle Ville Juurikkalalle, joka muutti perheineen Porvooseen, mutta avasi Lahdessa Suomen moottoripyörämuseon yhteydessä toimivassa Ace Cornerissa valokuvanäyttelynsä 69/30 – The 69 Eyes by Ville Juurikkala.

Juurikkala ehti asua Lahden Ruoriniemessä puolisen vuotta.

– Muutimme lähemmäs Helsinkiä, jossa suuri osa töistämme on. Vaimolla on duuni, jossa julkisten käyttäminen on vaikeaa, hän perusteli paikkakunnalta pakenemista.

The 69 Eyes -näyttely on esillä Ace Cornerissa ensi syksyyn. Juurikkala on kuvannut 30 vuotta täyttänyttä yhtyettä 15 vuotta.

– 69 Eyes on ensimmäisiä kansainvälisiä bändejä, joita olen kuvannut. Kiersin bändin kanssa Amerikassa ja teimme valokuvakirjan Route 69, johon näyttely pohjaa. Bändi ja kirja avasi mulle uusia ovia. Tutustuin esimerkiksi Good Charlotten laulajaan Joel Maddeniin, joka pyysi kuvaamaan niiden kiertueelle.

Bändillä on selkeä tyyli. Sen kanssa kuvaajan on helppo pelata. Valokuvaaja Ville Juurikkala

Juurikkala on valottanut niin Guns N’ Rosesin kitaristia Slashiä kuin Linkin Parkin edesmennyttä laulajaa Chester Benningtonia sekä oopperalaulaja Andrea Bocellia ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonia.

69 Eyesin kanssa valokuvaaja leikittelee rockkliseillä.

– Bändillä on selkeä tyyli. Sen kanssa kuvaajan on helppo pelata. Toimiva visuaalisuus on tehty yleensä selkeydestä ja persoonallisuudesta. Monista goottirockbändeistä 69 Eyes eroaa siinä, että niillä on mukana ripaus punkia, glamia ja värikkyyttä. Ne eivät ole loputtoman synkkiä.

Samaan aikaan valokuvanäyttelyn avajaisten kanssa 69 Eyes esitteli Ace Cornerissa uunituoretta West End -levyään. Laulaja Jyrki Linnankivi (Jyrki 69) on Ace Cornerin isännän Riku Roudon vanha tuttu.

– Me on pidetty aikaisemmin levynjulkaisubileitä Pariisissa, Lontoossa, New Yorkissa ja nyt Lahdessa. Tämä paikka on Etelä-Suomen Rainbow Bar and Grill, laulaja sanoi viiksikarvaa väräyttämättä.

Jussi ja Jyrki 69 juhlivat Lahden Ace Cornerissa samalla uuden levyn julkaisua. Kuva: Juha Peurala

Rainbow Bar and Grill on maineikas rockbaari Hollywoodin Sunset Bulevardilla. Se tunnettiin muun muassa Motörheadin Lemmy Kilmisterin toisena olohuoneena.

– Kun pari vuotta sitten astuin Rainbown ovesta sisään, Riku istui siellä. Se sanoi, että tulithan sä.

Riku Routo muistelee olleensa viettämässä Los Angelesissa uuttavuotta.

– Poikani Jori opiskeli Losissa rumpujen soittoa. Ei minulla ollut tietoa, että Jyrki on kaupungissa. Mentiin Maaritin (vaimon) kanssa Rainbow’hun juhlimaan. Pornokeisari Ron Jeremy kehui rommiaan, että tätä saa Suomestakin.

Roudot eivät ole 69 Eyesin ainoat siteet Lahteen. Linnankiven sekä rumpali Jussi Vuoren (Jussi 69) isovanhemmat ovat vaikuttaneet Lahdessa.

– Mun isoisä piti Kärpäsessä Linnankiven sekatavarakauppaa. Kävin talossa noin kymmenen vuotta sitten. Ullakolta löytyi vielä isoisän vanhoja tilikirjoja, rokkari kertoi.

Jussi Vuori muisteli Lahdessa isoisäänsä, joka toimi aikoinaan Hennalassa upseerina. Kuva: Juha Peurala

Vuori sanoi viettäneensä kaupungissa koululomiaan ja isoisänsä toimineen Hennalassa ammattiupseerina.

Ensimmäisellä vuosikymmenellään 69 Eyes teki Hell on wheels -kiertueen Apulannan, Tehosekoittimen ja Hybrid Childrenin kanssa.

– Apulanta ja Tehosekoitin olivat meidän bändikamuja täällä, rock- ja prätkäestetiikasta viehättynyt Linnankivi sanoi.

Valokuvaaja ja ohjaaja Ville Juurikkalan isoisän Jussi Juurikkalan sivuvaunullinen Harley-Davidson on esillä moottoripyörämuseossa. Keväällä museon piikkipyöränäyttelyyn tulee Ville Juurikkalan ensimmäinen BSA-merkkinen moottoripyörä.

Ville Juurikkalan 69/30 -valokuvanäyttely Ace Cornerissa. Vapaa pääsy.

Kuka?

Ville Juurikkala

39-vuotias itseoppinut valokuvaaja ja video-ohjaaja. Aloitti kuvaajana City-lehdessä.

Kuvannut promokuvia yli sadalle yhtyeelle tai artistille. Ottanut maailmantähdistä, kuten Good Charlotten Joel Maddenista, myös muoto- ja perhekuvia.

Ollut tekemässä valokuvakirjoja eri yhtyeistä.

Viimeisin ohjaustyö on Apocalyptican tulevan albumin ensimmäisen singlen video, joka kuvattiin juuri Villähteellä Helmi-studiossa.

Ohjannut musiikkivideoita myös ulkomaisille artisteille, kuten Amaranthe ja Bullet for My Valentine.

Naimisissa. Kolme alle kouluikäistä lasta. Muutti syyskuun vaihteessa Lahdesta Porvooseen. Parasta Lahdessa on valokuuvajan mukaan järvi ja harjut.

Äiti Kaija Juurikkala tunnetaan elokuvaohjaajana. Isä Matti Tukiainen työskenteli SAK:n työ- ja elinkeinojohtajana.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi