Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Downton Abbey -erikoisnäytös sai fanit liikkeelle Lahdessa – englantilaiset teekutsut tuskin jäävät Kino Iiriksen ainoaksi teemaillaksi

Kino Iiriksessä järjestettiin teekutsut Downton Abbey -elokuvan jälkeen. Teetä kaatava Else-Mari Stenstrand ja Anne Neittamo olivat pukeutuneet 1920-lukua henkiviin asuihin. Kuva: Katja Luoma

Lahtelaisessa elokuvateatterissa Kino Iiriksessä pöytä on katettu koreaksi. On pöytäliinat, posliiniastiat, kyntteliköt ja korkeat kukka-asetelmat. Elokuvasihteeri Leena Niemimäki kiertää kaatamassa kuppeihin teetä. Lautasille on aseteltu kurkkuvoileipiä, pala englantilaista hedelmäkakkua ja sokerissa kieritettyjä lusikkaleipiä.

Kaikki on valmista Downton Abbey -sarjan faneja varten.

Juhlavaa ylle

Suositun tv-sarjan tarinaa jatkava Downton Abbey -elokuva sai ensi-iltansa perjantaina, mutta Kino Iiriksessä nopeimmat pääsivät katsomaan elokuvan jo torstaina. Ennakkonäytös oli loppuunmyyty, eikä ihme, sillä 1900-luvun alun kartanoelämää kuvaava brittisarja on vuosien varrella kerännyt laajan fanijoukon.

Lahdessa elokuva otettiin vastaan tyylillä: moni katsoja oli pukeutunut aikakauden tyyliin tai muuten juhlavasti. Elokuvan jälkeen teatterissa alkoivat englantilaiset teekutsut.

Näyttävä elokuva teki vaikutuksen

Downton Abbey -elokuva on hyvin uskollinen tv-sarjan maailmalle. Mukana ovat kaikki keskeiset hahmot Crawleyn aatelisperheestä ja palvelusväestä, ja tapahtumien päänäyttämönä toimii kuvitteellinen Downton Abbeyn kartano.

Elokuvassa jännitetään, kuinka kartanon väki suoriutuu kuninkaallisten vierailusta. Mukaan on kudottu romanttisia, koomisia ja sentimentaalisia säikeitä. Ja tietenkin pukuloistoa.

Elokuvan visuaalinen anti teki vaikutuksen Ulla Kuusiseen ja Tuula Jokiseen. He sovittelit teekutsujen lomassa hattuja ja hansikkaita ja muita laina-asusteita, joita oli koottu elokuvateatterin nurkkapöytään.

– On ihanaa katsoa näyttelijöiden vaatteita, miljöötä ja maisemia. Valkokankaalla ne pääsevät niin hyvin esiin, Tuula Jokinen sanoo.

Naiset olivat tulleet näytökseen juhlapuvuissa. Sitä tapahtumanjärjestäjät olivat toivoneetkin.

– On tosi ilahduttavaa nähdä, miten moni on lähtenyt panostamaan asuihin, sanoo tapahtuman ilmeestä vastaava Hanna Kaitila.

Asusteita ja muuta rekvisiittaa oli saatu muun muassa pukuvuokraamo Kostyymistä ja Teatteri Vanhasta Jukosta.

Tuula Jokinen ja Ulla Kuusinen kehuvat elokuvaa visuaalisesti näyttäväksi. Kuva: Katja Luoma

Helpotusta Downton-ikävään

Työkavereiden kanssa teekutsuille tullut Teresa Rautapää ehti jo ikävöidä Downton Abbeyä. Sarjan viimeinen eli kuudes tuotantokausi päättyi vuonna 2016.

– Kun viimeinen jakso oli tullut, tuntui, että onko elämää Downtonin jälkeen.

Elokuva vastasi odotuksia ja toi helpotusta ikävään.

– Tykkäsin elokuvasta. Se ei ollut yllättävä, ja juonikin oli arvattavissa, mutta oli silti ihanaa palata Downtoniin, Rautapää sanoo.

Suvi Niemeläinen kehuu sarjaa ja elokuvaa siitä, miten monipuolisen kattauksen hahmoja se tarjoaa.

– On tosi hauskaa, kun mukana kulkee koko ajan kaksi kerrosta (aateliset ja palvelusväki) ja pääsee seuraamaan niin monia tyyppejä. Päähenkilöitä on paljon. Se on aika harvinaista sarjoissa.

Suosikkihahmoksi on noussut iäkäs leskikreivitär Lady Violet, jota näyttelee hurmaavasti Britannian tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin lukeutuva näyttelijä Maggie Smith.

Lady Violet tunnetaan terävästä kielestään ja omanarvontuntoisesta olemuksestaan.

– Hän sanoo ääneen sen, mitä muut eivät kehtaa sanoa, Niemeläinen kuvaa.

Downton Abbey -näytöstä järjestäneet Milja Kivinen ja Leena Niemimäki asettelivat kukat paikalleen ennen teekutsujen alkua. Kuva: Katja Luoma

Jatkoa on luvassa?

Moni elokuviin tulleista oli kerrannut sarjan tapahtumia kesällä, kun Yle näytti uusintana kaikki tuotantokaudet. Anne Neittamo kahlasi sarjan uudelleen läpi viikonloppumaratonina.

 – Sarja on tehty älyttömän hyvin. Hahmoissa on paljon erilaisia rosoja, ne eivät ole liian siloteltuja.

Solja Virtanen ei tunnustaudu varsinaiseksi faniksi, mutta kehuu aikakauden kuvausta.

– On kiinnostavaa miettiä, miten kartanoelämä ja yhteiskunta ovat muuttuneet.

Kino Iiriksen Downton-näytöstä ideoinut Ulla Lehtinen sanoo, että erikoisnäytös haluttiin rakentaa nimenomaan aikakauden ympärille.

– Sehän on sarjan pointti. Aikakausi on kuin yksi rooleista.

Lehtisen mukaan Kino Iiris tuskin jättää teemailtojen suunnittelua tähän, vaan jotakin vastaavaa saatetaan järjestää myös tulevaisuudessa.

Lue myös: Lahtelaisen Antti Röngän esikoisteos koulukiusaamisesta nousi ostetuimpien top 10 -listalle elokuussa
Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi