Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Elokuva-arvio: Downton Abbey on tehty rahaa ja tyylitajua säästämättä

Crawleyn aatelisperheen tyttärestä Marystä on tulossa Downton Abbeyn jatkaja. Elokuvasta ei pukuloistoa puutu. Kuva: -

Downton Abbey

4/5 tähteä

Televisiosta tuttu ja suurenmoisen kansainvälisen suosion saanut englantilainen kartanosarja siirtyy nyt valkokankaalle. Vuosina 2010–2015 tuotettu brittisarja on kuin luotu elokuvattavaksi. Peruslaadukkaassa sarjassa kun on aivan kaikki klassikkodraaman ainekset.

Elokuvan tarina tiivistyy kuningasparin vierailuun kartanossa. Crawleyn aatelisperhe saa ilmoituksen, että kuningas ja kuningatar aikovat piipahtaa kylässä. Valmistautumistohinan keskellä esitellään perhe, suku, henkilökunta ja kaiken taustalla vaikuttavat ihmissuhteet. Mutkiakin tulee matkaan – siitä pitää huolen monimutkainen suhteiden verkosto.

Elokuvan takana ovat samat tekijät kuin tv-sarjassa. Downton Abbeyn luoja Julian Fellowes on käsikirjoittanut ja tuottanut elokuvan. Myös ohjaaja Michael Engler tuntee Downtonin maailman, sillä hän ohjasi neljä jaksoa vuosina 2014–2015.

Elokuvassa on ennen kaikkea kyse englantilaisesta huippuunsa viritetystä epookista. Tarinassa on monipolveilevia ihmissuhteita, sopivan kokoisia tunteita, samastuttavia roolihahmoja (varsinkin palveluskunnan osalta) sekä ihmiselon alun ja lopun väliin asettuvaa perustunteiden kirjoa.

Elokuvassa ovat mukana kaikki keskeiset Downton Abbey -hahmot, myös rouva Patmore. Kuva: -

Hahmoista parhaiten esille nousevat perheeseen reittä pitkin kiivennyt ja leskeksi jäänyt Tom Branson (Allen Leech) ja aatelissuvun perijäksi pääsevä Lucy Smith (Tuppence Middleton). Tämän hienosti säkenöivän parin varaan saisi rakennettua seuraavan Downton Abbey -elokuvan.

Hovimestaria näyttelevä Robert James-Collier tuo roolissaan hienosti esille seksuaalivähemmistöjen aseman, tulevien aikojen viittauksineen.

Pikkutarkka lavastus pääsee elokuvassa arvoon arvattuun. Jos pukudraamaa kaipaa, sitä herkkua elokuva suo silmät täyteen. Kaikesta huomaa, että rahan lisäksi on osattu käyttää tyylitajua. Ja kun tarina on kirjoitettu tarkoin harkiten, lopputulosta kelpaa katsella, vaikkei itse tv-sarja olisikaan tuttu.

Tyylilaji: draama. K-7.

Lue myös: Elokuva-arvio: Musiikki jää sivuosaan Kari Tapio -elokuvassa, mutta se ei haittaa lainkaan – Matti Ristinen näyttelee vaikuttavasti rakastavaa miestä, riemuisaa juoppoa ja nöyrää katumusharjoittajaa
Jussi Virratvuori
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi