Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Maija Kauhasen esikoisteos Eliitti on järisyttävä tarina koulumaailman julmuudesta

Maija Kauhasen esikoisromaanissa muistot ja nykyhetki lomittuvat. Kuva: Jonne Räsänen

Maija Kauhanen

Eliitti

Otava 2019. 266 s.

Koulussa on järjestys, ehdoton ja varma: on voittajat eli normaalit onnistujat sekä ne muut, ikuiset häviäjät. Se, kumpaan kastiin kuulut, saattaa määrittää koko loppuelämäsi.

Maija Kauhasen esikoisteos Eliitti on raastava tarina kasvamisesta, kiusaamisesta sekä ystävyydestä. Inkun, Karlan ja Ilmon elämiin uppoudutaan syvälle, haavekuvia ja kipuja kaihtamatta.

Inkku ja Karla jakavat valtavan määrän yhteisiä muistoja. Ysärillä vietetään huoletonta kesälomaa, leikitään makealta tuoksuvilla muoviponeilla, kuunnellaan hittibiisejä ja mietitään poikia. Myöhemmin, Helsingin Eliittilukiossa, kuvioon astuu mukaan Ilmo. Tiet vievät eri suuntiin, mutta menneisyyttä ei pääse karkuun kukaan, vaikka kuinka pyristelisi.

Lue myös: Lahtelaisen 23-vuotiaan Antti Röngän Jalat ilmassa -romaani on selviytymistarina helvetistä, jota kenenkään ei pitäisi joutua koskaan kokemaan
 

Tarina liikkuu monella aikatasolla, muistot ja nykyhetki lomittuvat. Kerronnan moniulotteisuus, kuten kirjeet ja merkinnät, sekä eräänlainen muistikuvien maalaaminen lukijan eteen, toimivat hyvin.

Raatorehellinen tyyli

Parasta romaanissa on sen yllättävä, raatorehellinen ote. Päähenkilöt ovat rikki ja käsitys todellisuudesta valoton. ”Tämä on kiusaajien maailma. Normaalien, terveiden, voittajien maailma. Ei ole mitään paikkaa, minne mennä.” Paha ei tule saamaan palkkaansa.

Kuva: Otava

Loppua kohti tunnelma tihenee, ja matkan varrella hieman herpaantunut jännite kasvaa. Paikoitellen Eliitti on järkyttävää, järisyttävää luettavaa, eikä vähiten erään kansallisen tragedian ansiosta.

Häpeän paino, minäkuvan mureneminen, mielenterveyden järkkyminen, se miten ihan kaikki on sijoiltaan, kuvataan taitavasti. ”Koska miten kertoa tarina, jossa päähenkilö katoaa omasta elämästään? Monta sivua tyhjyyttä. Kuka ne osaisi lukea?”

Kokonaisuutta tasapainottaa ja keventää elävästi kerrottu ystävyys, kertomus kasvamisesta. Etenkin lapsuuden ajankuvaus tempaa mukaansa. Vuodet vierivät, posket kapenevat ja kengät vaihtuvat. Silti askeleet jatkavat kaikumistaan koulun armottomilla käytävillä.

Johanna Suominen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi