Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Näyttelijä Miiko Toiviainen pelkäsi nuorena, että transsukupuolisen käy huonosti – kävi hyvin, ja siksi myös aihetta käsittelevä teatteriesitys on täynnä iloa ja valoa

Miiko Toiviaisen esitys Kepeä elämäni vierailee Lahdessa Teatteri Vanhassa Jukossa.

Miiko Toiviainen on valonkantaja: hänen teoksessaan transihmisyyttä katsotaan lämmöllä. Helsinkiläisnäyttelijä kaipaa vastapainoa synkille ja kipeille elämänkohtaloille. Kuva: Juha Peurala

Kun teatteriesityksen aiheena on transihmisyys ja nimenä Kepeä elämäni, mieleen hiipii ensimmäisenä, onko kepeä sittenkin kipeää.

Näyttelijä Miiko Toiviainen vakuuttaa kuitenkin toista. Hänen monologiteoksensa on iloinen ja leikkisä, sillä Toiviainen haluaa näyttää, että kaikki transtarinat eivät ole synkkiä ja täynnä kärsimystä.

Voitto avasi mahdollisuuden unelmateokselle

Miiko Toiviainen on helsinkiläinen näyttelijä, joka pokkasi viime kesänä Vuoden nuori lausuja -palkinnon Kajaanin runoviikolla. Voitto avasi ainutlaatuisen tilaisuuden. Kajaanin runoviikko tilasi Toiviaiselta ensi-iltaesityksen kesälle 2019. Festivaali antoi Toiviaiselle vapaat kädet, ja hän päätti tehdä työryhmänsä kanssa unelmiensa teoksen.

Toiviainen oli käsitellyt transihmisyyttä aiemmissakin esityksissään, mutta uudessa teoksessa ote on henkilökohtaisempi kuin koskaan ennen.

"Minusta on tullut parempi ihminen"

Kun Toiviainen oli nuori, transihmisyyttä ei käsitelty valtavirtajulkisuudessa. Tai jos käsiteltiin, kohtalot olivat rankkoja.

– Olen kasvanut sellaisessa maailmassa, jossa transsukupuolisuus näyttäytyi mediassa ja kaikkialla aika negatiivisena. Jos edustusta oli, se oli tosi synkkää. Ihmisiä murhattiin, hakattiin, raiskattiin, hylättiin. Tuli sellainen olo, että transihmisyys on kauhea asia ja jos minä olen sellainen, mulle käy tosi huonosti, Toiviainen sanoo.

Miiko Toiviaisen syksyyn kuuluu oman monologin lisäksi Stella Polariksen impromusikaali teatteri Kapsäkissä. Kuva: Juha Peurala

Karu kuvasto tuntui Toiviaisesta painostavalta, eikä kannustanut puhumaan asiasta. Vähitellen kuvat alkoivat kuitenkin kumoutua.

– Sain niin paljon rakkautta, tukea ja hyväksyntää ja tapasin ihmisiä, joilla asiat olivat hyvin. Aloin tajuta, että todellisuus on paljon rikkaampi kuin olin luullut, Toiviainen sanoo.

Hän lisää, ettei sorron kokemuksista pidä vaieta, mutta niiden rinnalle tarvitaan muitakin tarinoita.

– Olen voinut puhua omasta kokemuksestani, joka on onnekkaasti hyvin positiivinen, valoisa ja aurinkoinen. Toki on ollut vaikeita aikoja ja hetkiä, mutta koen, että minusta on tullut parempi ihminen transhistoriani ansiosta.

Roolihahmon taakse ei pääse piiloon

Toiviaisen monologiesitys vierailee lauantaina Lahdessa Teatteri Vanhassa Jukossa. Samaisen teatterin ohjelmistossa pyörii myös Seksimusikaali, jossa Toiviainen näyttelee Minja Kosken kanssa.

Kepeä elämäni rakentuu erilaisista teksteistä, joita Toiviainen on kirjoittanut ja koonnut työryhmänsä kanssa. Mukana on runoutta, proosaa, lauluja ja Toiviaisen muistikirjamaisia merkintöjä. Ohjaajaksi ja dramaturgiksi lähtivät ennestään tutut luottohenkilöt Riikka Oksanen ja Aino Pennanen. Musiikin on säveltänyt Eeva Kontu, ja visuaalisesta suunnittelusta vastaa Sofia Palillo.

Lue myös: Lahti on huutelusta huolimatta hyvä paikka homoille - "Olen saanut olla avoimesti oma itseni"
 

Näyttämöllä puolestaan nähdään hahmo nimeltä Miiko, joka on hyvin lähellä todellista Miiko Toiviaista. Roolihahmon taakse ei siis pääse piiloon, mutta se ei pelota enää.

– Yritän olla näyttämöllä niin oma itseni ja niin vapaasti kuin mahdollista.

Muutosta tapahtuu, vaikka se viekin aikaa

Toiviainen kuuluu Lamkin musiikkiteatterilinjan kasvatteihin. Lisäksi hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ja lontoolaisesta Mountview Academy of Theatre Artsista. Kuva: Juha Peurala

Toiviainen kokee, että transtaustaisena ammattinäyttelijänä hänellä on velvollisuus kertoa transihmisyydestä ja edistää keskustelua.

Muutosta tapahtuu, vaikkakin hitaasti. Toiviaisen mukaan esimerkiksi transtaustaisia näyttelijöitä näkyy julkisuudessa enemmän kuin vaikka viisi vuotta sitten. Amerikkalaisessa Pose-draamasarjassa on mukana useita transnäyttelijöitä, ja vankilamaailmaan sijoittuvassa Orange is the New Black -hittisarjassa nähdään transsukupuolinen näyttelijä Laverne Cox, joka sai roolistaan Emmy-palkintoehdokkuuden.

– Toivon, että Suomeenkin saataisiin enemmän sitä, että transtaustaisuus olisi vain yksi roolihahmon piirre.

Kepeä elämäni -esityksen vastaanotto on ollut Toiviaisen mukaan lämmin ja liikuttunut.

– On ollut tosi koskettavaa, miten sydän auki ihmiset ovat ottaneet esityksen vastaan.

Kepeä elämäni Teatteri Vanhassa Jukossa 7.9. klo 19.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi