Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden Sibelius-festivaalilla esiintynyt Karita Mattila kaipaa Suomesta vain luottoystäviään, metsää – ja väkijuomia

Lahden Sibelius-festivaalilla esiintyvä huippusopraano pelastautui Twitteriin, kun 30 vuoden avioliitto päättyi eroon. Hän samaistuu yhä suomalaiseen syksyyn, vaikka viihtyykin mainiosti kotonaan Floridan auringon alla.

Karita Mattila vietti 59-vuotispäiväänsä torstaina Lahdessa. Hän toivoo aktiiviuransa jatkuvan vielä ainakin viisi vuotta. Kuva: Sami Lettojärvi

Kesken haastattelun Karita Mattila liikuttuu. Olen pyytänyt sopraanoa valitsemaan Lahden Sibelius-festivaalilla esittämistään Sibeliuksen lauluista sen, joka tällä hetkellä parhaiten kuvaa häntä ihmisenä.

Mattila päätyy hetkeäkään epäröimättä Höstkvälliin ja alkaa käydä läpi ruotsinkielistä tekstiä. Kun hän pääsee kohtaan, jossa lauletaan ”Yksin jylhäkön keskellä, painuin paatta vastaan”, ääni katkeaa, ja laulaja joutuu nieleskelemään kyyneliään.

Olen tavannut Mattilan aikaisemmin vain kerran. En siis osaa sanoa, johtuuko tunneryöppy hänen hiljattaisesta avioerostaan, Sibeliuksesta vai kenties vain siitä, että Mattila on Mattila ja täyttää haastattelupäivänä 59 vuotta. Hän on hetkeä aikaisemmin vastaanottanut Sinfonia Lahden esittämän onnittelulaulun Sibeliustalon lavalla – ja liikuttunut siitäkin kyyneliin.

Mutta miksi siis se synkähkö syksyinen ilta? Valittavanahan olisi ollut esimerkiksi keväinen Våren flyktar hastigt tai maaliskuun kimaltavilla hangilla leikkivä Demanten på marssnön.

– Syksy on mielivuodenaikani. En ajattele sitä mitenkään surullisena vaan uskon, että me suomalaiset saadaan siitä jotain outoa paloa. Kevät taas on kuin joku donjuan. Se lupaa kaiken, mutta sitten iskee takatalvi. Asia voi tietysti olla toisin, jos rakastuu, Mattila analysoi.

Hurrikaaneja paratiisissa

Suomi on yhä vahvasti Mattilan sydämessä, vaikka hän on asunut vuosikausia Etelä-Floridassa Naplesin kaupungissa – paratiisissa, kuten hän itse sanoo. Tällä kerralla hän on kahden viikon visiitillä. Sibelius-festivaalin ohella matkaohjelmaan kuuluivat hyvän ystävän häät.

Paratiisissa paistaa syksylläkin aurinko. Floridassa asumisen ainoa miinuspuoli onkin oikeastaan siinä, että syksyisin pitää jännittää, osuuko hurrikaani kohdalle. Niin on nytkin: Mattila on seurannut uutisista hirmumyrsky Dorianin riehumista Atlantilla.

– Nyt säästyttiin, mutta kaksi vuotta sitten Irma teki niin pahoja tuhoja, että Naplesissa korjataan kattoja vieläkin. Itse jännitin sitäkin myrskyä telkkarista, sillä olin silloin San Franciscossa, Mattila muistelee.

”Kuulusik se dröm sinne taakse?” varmisteli Karita Mattila lounaissuomalaisittain Sinfonia Lahden harjoituksissa. Kyllä se kuului, hyvinkin. Kuva: Sami Lettojärvi

Vaikka Mattila sanoo voivansa elää hyvin ilman ruisleipää, hän kaipaa Suomesta metsiä, puhtaita vesiä ja "harvalukuisia ystäviään". Kotimaassa käydessään hän hamstraa mahdollisuuksien mukaan myös väkijuomia. Mattila harmittelee, että Koskenkorvaa ei tahdo saada USA:ssa mistään.

– Suomessa on myös valtavan hyviä marjaliköörejä. Ja Napue-gini! Sitä olen hehkuttanut tuttavillenikin Twitterissä.

Niin, se Twitter tosiaan. Sopraanon uusi elämä internetin pikaviestipalvelussa pompahti julkisuuteen, kun New York Times kirjoitti asiasta laajan artikkelin heinäkuussa. Mattila liittyi Twitteriin sen jälkeen, kun 30 vuotta kestänyt avioliitto manageri Tapio Kuneisen kanssa oli karahtanut kiville alkuvuodesta.

Vaikka moni saa Twitteristä iho-oireita, Mattilalle se oli pelastusrengas avioeron jälkeen. Hän twiittaa avoimesti muustakin kuin ammatillisesta elämästään ja on jopa kutsunut Twitter-kavereita vierailulle kotiinsa.

– Ne harvat negatiiviset puolet olen pystynyt ainakin toistaiseksi eliminoimaan Twitterin omilla työkaluilla, Mattila sanoo.

Syksy kuluu Saksassa

Lahden keikan jälkeen Mattila ehtii piipahtaa viikon verran kotonaan Floridassa. Sitten Eurooppa kutsuu taas, kun tähtisopraano aloittaa Berliinissä Leoš Janáčekin Katja Kabanova -oopperan harjoitukset. Marraskuussa odottaa Ortrudin rooli Wagnerin Lohengrin -oopperassa Münchenissä.

– Joulu ja uusivuosi ovat näillä näkymin vapaat. Mutta freelancer kuuntelee toki aina tarjouksia, Mattila korostaa.

Karita Mattila esittää lauantaina Sibeliustalossa viisi Sibeliuksen laulua yhdessä Sinfonia Lahden kanssa. Konsertin johtaa ylikapellimestari Dima Slobodeniouk. Kuva: Sami Lettojärvi

Vapaiden taiteilijoiden elämä ei ole nykyisin helppoa edes Mattilan tasolla. Huippusopraanon kalenterissa on kyllä merkintöjä vuoteen 2022 asti, mutta hän huomauttaa, että keikkatarjoukset tulevat tätä nykyä usein viime tipassa.

Mattilan mukaan vuoden 2008 talousromahdus muutti kaiken.

– Siinä meni nurin monia pienempiä tapahtumanjärjestäjiä, joten varsinkin uraansa aloittelevilla on nyt USA:ssa paljon vaikeampaa kuin ennen. Suurin osa omistakin töistäni on nykyisin Euroopassa.

Vielä viitisen vuotta

Mattila toivoo aktiiviuransa laulajana jatkuvan vielä viitisen vuotta. Sen jälkeenkään hänellä ei tosin ole mitään aikomusta jättäytyä eläkkeelle.

– Toivon, että voin hiljalleen lisätä esimerkiksi mestarikursseja. Haluan antaa nuoremmille takaisin kaikkea sitä hyvää, mitä olen tältä alalta saanut.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi