Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Sibelius-festivaali: Folke Gräsbeck ”soittaa kasin”

Pianovirtuoosi tuo perjantain luentokonserttiinsa Sibeliuksen poltetusta sinfoniasta säästyneet luonnokset.

Folke Gräsbeck esittää perjantaina Lahdessa sen, mitä Sibeliuksen kahdeksannesta sinfoniasta jäi jäljelle. Kuva: -

Tietysti myös pianisti Folke Gräsbeck olisi halunnut tietää, miltä Jean Sibeliuksen kahdeksas sinfonia olisi kuulostanut.

Koska tuskastunut säveltäjä kuitenkin päätyi polttamaan puolivalmiin teoksensa Ainolan takassa, meidän on tyytyminen pieniin luonnoksiin ja fragmentteihin. Gräsbeck esittää ne luentokonsertissaan Lahden Sibelius-festivaalilla perjantaina.

Gräsbeck huomauttaa, että kukaan ei pysty sanomaan täysin varmaksi, kuinka paljon kahdeksannesta sinfoniasta oikeasti on säilynyt. Tutkijat kuitenkin arvelevat arkistoihin jääneen kymmeniä suttuisia luonnossivuja, jotka olivat tarunhohtoisen suurteoksen osia.

Myös Akseli Gallen-Kallelan hautajaisiin sävelletty Surusoitto saattaa antaa vihjeen kahdeksannen sinfonian sävelkielestä, sillä vaimo Aino Sibeliuksen mukaan säveltäjä siirsi osan sinfoniaan tarkoitetusta materiaalista tähän teokseen.

– Jotkut tutkijat ovat jopa esittäneet, että näiden palasten pohjalta voitaisiin rekonstruoida koko sinfonia. Mielestäni siitä tulisi kuitenkin väistämättä enemmän tekijänsä kuin Sibeliuksen näköinen. Monet käsin kirjoitetuista luonnossivuista ovat niin epäselviä, että edes etumerkinnöistä ei tahdo saada selvää. Sibeliuksen käsi tärisi niihin aikoihin jo rajusti, Gräsbeck huomauttaa.

Se on kuitenkin varmaa, että kahdeksas sinfonia oli pitkällä ennen tuhoutumistaan. Jälkipolville on säilynyt esimerkiksi kuitti sinfonian ensimmäisen osan puhtaaksikirjoituksesta.

– Vielä vahvempi todiste on Aino Sibeliuksen haastattelulausunto, jonka mukaan Sibelius tuikkasi nuotin tulee 1940-luvun puolivälissä ja oli sen jälkeen hyvin huojentunut. Hänellähän oli mennyt silloin jo pitkään aika synkästi, Gräsbeck muistuttaa.

Pienissäkin riittää soitettavaa

Pitkään omaa Sibelius-tapahtumaansa Korppoossa johtanut Gräsbeck (s. 1956) on vakiovieras Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalilla. Tänä vuonna hän esiintyy Lahdessa perjantaisen luentokonserttinsa ohella sunnuntaina Dominante-kuoron kanssa. Lisäksi häntä kuullaan lauantaina Järvenpään Ainolassa järjestettävässä oheistapahtumassa.

Vaikka maailma ei saanutkaan Sibeliukselta kahdeksatta sinfoniaa, säveltäjämestarissa riittää juhlittavaa – esimerkiksi ne parisataa pianosävellystä, joista Gräsbeck soittaa valikoiman perjantaina. Kappaleiden lomassa hän kertoo Sibeliuksen teoksiin liittyviä tarinoita.

Gräsbeckin mielestä Sibelius mielletään turhan usein pelkästään suureksi sinfonikoksi.

– En käsitä, miksi hänen miniatyyrikappaleitaan ei arvosteta, sillä Sibeliushan kirjoitti niitä rinnan suurteosten kanssa ja monet niistä ovat todella taitavasti sävellettyjä. Niissä on tummia varjoja ja kovaa auringon paahdetta, Gräsbeck miettii.

Sibeliuksen pianoteokset Gräsbeck jakaa kahteen kauteen.

– Alkupään teokset ovat romanttisen täyteläistä paatosta. Vuoden 1904 paikkeilla tulee selvä tyylimuutos kepeämpään. Sibeliuksethan muuttivat silloin asumaan Ainolaan, Gräsbeck huomauttaa.

Taas yksi pois listalta

Gräsbeck kertoo listanneensa hiljattain Roomassa pitämäänsä luentoa varten kaikki Sibeliuksen kappaleet, joissa on piano mukana. Niitä kertyi yhteensä 411. Vaikka Gräsbeck on soittanut ne lähes kaikki, vielä riittää löydettävääkin.

– Saan sunnuntain konsertissa pois soittamattomien listaltani Upp genom luften -kappaleen, mistä olen aika innoissani.

Sibeliuksen pianomusiikkia -luentokonsertti Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa 6.9. klo 13. Dominante Sibelius-talossa 8.9. klo 11.30.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi