Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Heli Laaksonen riemastuttaa taas

Heli Laaksosen uusi kokoelma on rakkaudella kirjoitettu. Kuva: Suvi Elo

Heli Laaksonen

Aurinko. Porkkana. Vesi.

WSOY 2019. 95 s.

Elämä ei ole pelkkää riemua, sillä vanhuuteen kuollaan jo nelikymppisinä.

Nämä runot pelastavat päiväsi! Valloittavana kirjailijana ja esiintyjänä tunnettu Heli Laaksonen riemastuttaa taas. Runoteos, jonka kansilehdellä orava loikkii kultaisten käpyjen ja pihlajanmarjojen perässä, on rakkaudella kirjoitettu.

Kielestä lähdetään liikkeelle, luonto, eläimet ja kasvit kulkevat rinta rinnan siinä missä sydänasiatkin. ”Ei semmost päivä, et samal rannal oltais.” Ja kuitenkin: ”Semmost sattu, lankesit sääki minu.”

Mutta elämä ei ole pelkkää riemua, sillä vanhuuteen kuollaan jo nelikymppisinä. Murheellisetkin asiat saavat kuitenkin kirkkautta. Ylösnousemus tulee todeksi, kun rairuohopussin pohjalle on unohtunut siemen: ”Ja mullast mää pian pilkistin!”

Viisaudet eivät pönötä imelällä kaiken tietävällä varmuudella, vaan eletyn elämän keskeneräisellä riemulla. Silloin sydänkin putoaa polvilumpion kohdalle, ja kaiken vastustaessa, jolloin kävellen vielä ehkä ehtisi perille, mutta kun ”puujalk pala tuva hellas”.

Välillä kyllästyttää kaikki

Runoissa otetaan kantaa, terävät välähdykset ampuvat tarkasti ajan hullutuksiin, kuten verkostoitumisen järjettömyyteen, jonka seurauksena ei ole aikaa tehdä itse työtä. Sydämen- ja peukalonkuvat saavat osansa kuin myös vouhotukset kasvukeskuksiin muutosta. Vanhan miehen hahmossa kyllästytään välillä koko maailmanmenoon.

Kuva: WSOY

Viimeinen osasto Kevät o hiljasemp ko ikä enne on liikuttavin ja syvällisin. Kun iso peura lähtee, huudellaan jo laiturilta, sillä ”Ittelleni ja vanhal Transitilleni mää ole jo paikat järjestäny.” Loppua kohti kokoelma kirkastuu kuin aamu vaikean yön jälkeen, jolloin sydämet lentelevät kuin pienet tirskuvat linnut.

Kirjakielellä kirjoitettuna havainnot olisivat latteammat, ilmeikkäällä lounaismurteella tuloksena on täysosuma.

Rauha Kejonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi