Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Ajattelin, että ihan turha kierrellä" – isän kuolema sai Petri Tammisen muuttamaan kurssiaan kirjailijana

Petri Tammisen Musta vyö -romaani käsittelee hänen omaa kuolemanpelkoaan. Kuva: Katja Luoma

Vääksyläiskirjailija Petri Tammiselta on juuri ilmestynyt uusi romaani. Otavan julkaisema Musta vyö on kertomus kirjailijan omasta kuolemanpelosta.

Tamminen kertoo, että teos sai alkunsa hänen oman isänsä kuolemasta kaksi vuotta sitten. Vaikka kuolemassa ei ollut tilastollisessa mielessä mitään yllättävää, se onnistui kuitenkin yllättämään kirjailijan täysin.

Maailmasta on nyt kuollut tai kuolemassa jotain. Kirjailija Petri Tamminen

– Huomasin sen ristiriidan, että tämä täysin normaali asia tapahtuu minun elämässäni nyt ensimmäistä kertaa. Ja siitä syntyi kerrottavaa, joka yksityisyydestään huolimatta tuntui yleispätevältä, sähköpostilla tavoitettu Tamminen luonnehtii.

"Hän ei saa olla enää poika"

Musta vyö on Tammiselle ominaiseen tapaan melko tiiviisti kirjoitettu, sillä romaanissa on vain 175 sivua. Kustantajan mukaan kyseessä on ”kipeänhauska” kertomus pojasta, joka ei tunne pärjäävänsä oikein missään. Isällä taas oli ”musta vyö itseluottamuksessa”.

Kun isä kuolee, minäkertoja ahdistuu. Elämänsyrjään takaisin kiinni päästäkseen hän pyytää vaimoaan listaamaan arvokkaita asioita elämässään: kakut, kirjasto, lentopallo.

– Hän ei saa enää olla poika, siis isän itseluottamuksen puskurin suojissa, vaan hänen pitää olla aikuinen, Tamminen luonnehtii.

Vaikka Musta vyö ei ole varsinaisesti autofiktiota, Tamminen arvelee kirjoittaneensa nyt lähempää itseään kuin koskaan aiemmin. Kirjan minäkertoja on esimerkiksi nimetty Petriksi.

– Ajattelin, että ihan turha kierrellä ja siis keksiä jotakin nimeä, jolla samalla menettää ne tehot jotka syntyvät, kun isä nimeltä kiittelee poikaansa, hän perustelee.

Kuva: Otava

Omakohtaisuus ei ole Tammiselle aiemminkaan vierasta. Hän sanoo kuitenkin naamioineensa omia epätoivon hetkiään aiemmin esimerkiksi 1800-luvun merikapteenin kokemuksiksi kuten Meriromaanissa vuonna 2015.

”Dokumentaarisen tarinatason” ohella Musta vyö nousee kuitenkin myös laajemmaksi koko yhteisöä käsittäväksi kuvaukseksi.

– Maailmasta on nyt kuollut tai kuolemassa jotain. Se jättää meidät keskenämme, aikuistumaan tai taantumaan, Tamminen pohdiskelee.

Vilkas vuosi menossa

Tammisen perheessä on menossa vilkas julkaisuvuosi. Isä-Tamminen julkaisi keväällä ensimmäisen lastenkirjansa Karistolla (Kun kohtaat avaruusolennon). Elokuussa tuli hänen poikansa Antti Röngän omaelämäkerrallinen esikoisteos Jalat ilmassa (Gummerus), joka on saanut innostuneen vastaanoton.

Ennakkotietojen mukaan Petri Tamminen ja Antti Rönkä julkaisevat Gummeruksella alkuvuodesta yhdessä teoksen, joka sisältää heidän keskinäistä kirjeenvaihtoaan.

– Siinä käsitellään esimerkiksi kirjoittamista, vanhemmuutta ja pelkoja, kuvaa Gummeruksen viestintäpäällikkö Eeva Herrainsilta.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi