Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Lahti on juuri sopivankokoinen kaupunki tanssijalle" - lahtelaistunut Leena Keizer tuo Fringeen uuden tanssiteoksen

Vuosia eri puolilla Keski-Euroopassa tanssinut Leena Keizer palasi Suomeen viitisen vuotta sitten. Lahden Fringe-tapahtumaan hän tuo uuden tanssiteoksensa, joka syntyi yhteistyössä Mika Seppälän kanssa.

Leena Keizerin ja Mika Seppälän Sidos-tanssiteos kuvaa miehen ja naisen välistä kohtaamista ja kohtaamattomuutta. Tai sitten jotain ihan muuta. Kuva: Sami Kuusivirta

Mies ei ensin tunnu vastaavan naisen herättelyihin lainkaan. Lopulta hän havahtuu, mutta nainen vaipuu horrokseen. Sitten haaveellinen sähkökitara tulee hulluksi, ja tilan täyttää vahva rytmi. Tanssijoiden liike muuttuu plastiseksi, on kuin he valuisivat toistensa päältä, sivuitse, ohitse. He ovat toisilleen selvästikin me mutta eivät välttämättä romanttisessa mielessä.

Tätä on Leena Keizerin ja Mika Seppälän Sidos-tanssiteos, joka saa ensiesityksensä Lahden Fringe-tapahtumassa ensi viikolla. Esityksen musiikin loihtii kitaralla ja kosketinsoittimella Joni Rajamäki.

Joni Rajamäki loihtii Sidos-teoksen live-musiikit kitaralla ja kosketinsoittimella. Kuva: Sami Kuusivirta

Koska Rajamäki on tehnyt musiikin liikkeeseen perustuen ja osin improvisoiden, hänellä on varmaan hyvä käsitys siitä, mitä Sidoksessa oikeastaan tapahtuu?

– Olen ajatellut, että siinä voi olla joko yksi pitkä tarina tai sitten sarja erilaisia kohtauksia ja tunnetiloja, joita yritän tukea ja kommentoida, Rajamäki hahmottelee.

Tanssi on avoin tulkinnoille

Moderni tanssi on kuin ilmaan piirretty ajatus, avoin monenlaisille tulkinnoille. Kun Keizer ja Seppälä ovat aiemmin esittäneet puolituntisesta Sidoksesta lyhyempää versiota esimerkiksi palvelutaloissa, monet katsojista ovat olleet varmoja, että kyse on muistisairaan ja hoitajan kohtaamisesta.

– Joku toinen taas sanoi, että tässä on yhden ihmisen kaksi eri puolta, jin ja jang, Keizer kertoo.

Keizer ja Seppälä muodostavat yhdessä Duo Ote -kollektiivin. He ovat aiemmin tehneet Päivänsäde ja menninkäinen -tanssisadun Super-teatteriin ja Unelmia joita hengitän -teoksen yhdessä kirjailija Katriina Ranteen kanssa Lahden Runomaratonille.

Jos sä liikutat mua näin, niin mihin se sitten lähtee. Tanssija Leena Keizer

Uusien teosten käsikirjoittaminen ei yleensä lähde tarinasta vaan jostain fyysisestä tilanteesta.

– Jos sä liikutat mua näin, niin mihin se sitten lähtee, Keizer kuvaa kaksikon työskentelyä.

Sirkustausta näkyy

Duo Ote sai alkunsa Lahdessa viime helmikuussa, kun Seppälä tuli Keizerin tanssitunnille.

– Mika oli ensimmäinen ja ainoa mies tunneillani. Pian tuli tunne, että olisi kiva tehdä enemmänkin yhdessä, Keizer sanoo.

Seppälä on taustaltaan sirkusartisti ja harrastanut capoeiraa, joten kaksikon tanssiminen on usein varsin akrobaattista.

– Tanssiessa pääsee ilmaisemaan itseään tavalla, joka ei muuten olisi mahdollista, Seppälä miettii.

Leena Keizerin ja Mika Seppälän tanssiminen on varsin fyysistä. "Hikionnettomuuksia" tapahtuu toisinaan, kun ote ei pidäkään liukkaalla iholla. Kuva: Sami Kuusivirta

Kajaanista kotoisin oleva Keizer on valmistunut tanssijaksi Amsterdamin teatterikorkeakoulusta. Hän työskenteli kymmenisen vuotta eri puolilla Keski-Eurooppaa, kunnes palasi Suomeen viitisen vuotta sitten.

– Kun lapset lähestyivät kouluikää, paluu alkoi kiehtoa. Kiertue-elämän ja lapsiperheen yhdistäminen on pidemmän päälle melko hankalaa, Keizer selittää.

Lahdessa riittää tanssittavaa

Keizer kertoo monien tuttujensa ihmetelleen, miksi hän halusi muuttaa juuri Lahteen. Keizerille asiassa ei ole mitään ihmeellistä.

– Lahti on juuri sopivankokoinen, ei liian iso muttei aivan pienikään. Täällä pääsee tekemään vaikka mitä!

Mutta entäs se rahapuoli – löytyykö kaupungista yleisöä modernille tanssille?

– Sitä varten on opetustyöt. Ja kyllä täältäkin on alkanut löytyä tanssikeikkaa. Esimerkiksi Sidoksen kanssa kierretään myöhemmin syksyllä yläkouluissa, Keizer sanoo.

Sidos Lahden Fringe-festivaalilla 4.9. klo 21 (Pikkuteatteri)

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi