Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Mitä Lahden kaupunginteatterin syksy pitää sisällään? Ainakin merirosvoja, nunnia ja klovneja – katso listaus syksyn ensi-illoista

Syyskauden avajaisissa yleisö sai nähdä maistiaisia tulevasta.

Ushma Karnani näyttelee musiikkikomediassa Deloris Van Carteria, joka päätyy yllättäen nunnaluostariin. Kuva: Ronja Koskinen

Ennen kun teatterinjohtaja Ilkka Laasonen esittelee Juhani-salissa Lahden kaupunginteatterin syyskauden ohjelmistoa, on pienen tietoiskun paikka.

– Aplodit syntyivät Antiikin Kreikassa. Esitykset olivat pitkiä ja pysyäkseen hereillä ihmiset taputtivat käsiään yhteen, Laasonen kertoo ja lisää, ettei täällä tietenkään aplodeerata väsymyksestä.

Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa Mauri Kunnaksen kirjaan perustuvalla kokoperheen näytelmällä. Aarresaaren sovituksesta ja ohjauksesta vastaava Aleksis Meaney kertoo, että hurjassa merirosvoseikkailussa on keskitytty fyysiseen näyttelijätyöhön.

Lokakuussa ensi-iltansa saava Neljäntienristeys on sen sijaan tarina katkeroitumisesta ja menneiden sukupolvien taakan siirtymisestä seuraaville. Näytelmä perustuu Tommi Kinnusen samannimiseen kirjaan. Ohjaaja Aino Kivi kertoo, ettei teosta tarvitse lukea ennen näytelmää. Maistiaiskohtauksessa palaa tekotupakka, kun Lahja (Anna Pitkämäki) tapaa puolisonsa ensimmäisen kerran 1930-luvulla.

Samaan aikaan surumielinen ja humoristinen

Aki Raiskio esittää Isä-näytelmässä muistisairasta Andréta. Kuva: Ronja Koskinen

Kohtaus Sini Pesosen ohjaamasta Isä-näytelmästä saa yleisön huvittumaan, kun Aki Raiskion esittämä muistisairas André-isä haluaa tarjota uudelle hoitajalleen konjakkia ja moittii tytärtään Annea (Raisa Vattulainen) tylsyydestä.

– Hän on tosi charmantti! ihailee Saana Hyvärisen esittämä hoitaja Andréta.

Lahden kaupunginteatterille Florian Zellerin menestysnäytelmän dementoituneesta isästä on ohjannut Sini Pesonen. Vaikka näytelmä on surumielinen ja kertoo vaikeasta aiheesta, on siinä myös huumoria. Pesonen kertoo, että näytelmää on verrattu näytelmäkirjailija Harold Pinterin töihin.

– Kauhistuttavatkin asiat voidaan nähdä hauskassa valossa, Pesonen sanoo.

Klovnit saapuvat taas Lahteen

Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen paljastavat esityksessä eurooppalaisuuden kipupisteitä. Kuva: Ronja Koskinen

Musiikkiteatteri NYTin Opus Deus – Kuinka tulla jumalaksi kertoo self help -kulttuurista ja täydellisyyden tavoittelusta. Tarinassa parikymppinen Kaija (Anni Kajos) etsii internetistä löytämästään self help -oppaasta keinoja merkitykselliseen elämään. Opas lupaa lukijalleen helpon ja nopean tien menestykseen tai jopa jumalaiseen valta-asemaan.

– Me ollaan jumalan kuvii, enemmän ku ihmisii, Kajos laulaa Sini Koivuniemen kanssa näytelmästä esitetyssä laulukohtauksessa.

Klovneriaan erikoistunut Red Nose Company -teatteriryhmä vierailee Lahden kaupunginteatterissa Tuukka Vasaman ja Timo Ruuskasen Don Quijote -näytelmällä. Miguel de Cervantesin klassikkoromaaniin perustuvassa esityksessä seikkailee kaksi klovnia. Vasama ja Ruuskanen naurattavat yleisöä viittauksilla yhteiskuntaan, kuten Esperi Caren -hoivakotiin, joka on ”ihan asiallinen hoitolaitos”.

Nunnaluostarissa revitellään

Jyrki ja Maire Toikka pitävät sellaisista esityksistä, joissa on musiikkia. Kuva: Ronja Koskinen

Maistiaisten jälkeen lahtelaiset Maire ja Jyrki Toikka kertovat, ettei lippuja ole vielä hankittu mihinkään näytökseen. Toikat asuivat ennen Savonlinnassa, jossa heillä oli tapana käydä oopperajuhlilla. Lahdesta he löysivät kaupunginteatterin.

– Don Quijote vaikutti hauskalta, Maire Toikka sanoo.

Syksyn ohjelmiston vetonaula on vuoden 1992 samannimiseen elokuvaan perustuva musikaalikomedia Nunnia ja konnia. Yleisö pääsi seuraamaan avajaisissa Ilkka Laasosen ohjaamaan musikaalin kohtausta, jossa todistajansuojelun takia nunnaluostariin saapunut Deloris Van Cartier (Ushma Karnani) opettaa laulutaidottomia nunnia soulmusiikin pariin. Kohtaus päättyy spektaakkelimaiseen stemmalaulun, soolojen ja tanssin revittelyyn.

– Se ei ihan vielä sytyttänyt. Ehkä se kehittyy siitä vielä, Maire Toikka sanoo.

Jyrki Toikka on siitä varma.

– Menemme katsomaan ainakin sen.

Ohjelmisto syksyllä 2019

Ensi-illat teatterilla

Aarresaari 31.8.

Nunnia ja konnia 4.9.

Don Quijote 20.9.

Isä 2.10.

Neljäntienristeys 9.10.

Opus Deus – Kuinka tulla jumalaksi 29.10.

Rakkauskirjeitä 24.11. ja 9.12.

Yhtä matkaa 23.10.

Sisarelleni – aikuistumisriittejä 1.11.

Pete Poskiparta – Mentalisti 3.0: 9.10.

Pikku Kakkosen joulukonsertti 20.11. (loppuunvarattu)

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi