Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Maarit Verronen tekee pienestä suurta Muutama lämmin päivä -teoksessaan

 

Kuva: Aviador

Maarit Verronen

Muutama lämmin päivä

Aviador 2019, 193 s.

Vuonna 2018 valtionpalkinnon saanut Maarit Verronen on keskittynyt uusimmassa teoksessaan novelleihin.

Pieniin arkisiin tapahtumiin keskittyvät tekstit kohdentavat kameran linssin niin, että hetken leimahdus onnistuu parhaimmillaan näyttämään elämästä suuria asioita. Teksti kulkee konstailemattomasti tosiasioihin perustuen, näin huumori räjähtää rivien väleistä tuoden tarinoihin kipunoita ja kirkkautta. Samaan aikaan epätodellinen valo leijuu joidenkin tekstien yllä laajentaen näkymää aavistuksen fantasian puolelle.

Tytär on hyvä osoitus siitä, miten yhden novellin luettuaan tuntuu kuin olisi lukenut kokonaisen romaanin pienoiskoossa. Kapteenissa uskomaton tapahtuma saadaan tuntumaan uskottavalta, eikä sitä ole syytä epäillä kuin ehkä vähän.

Mutta joukossa on myös heikompia novelleja, joiden loppuselitykset latistavat ja himmentävät elämän outouden hohdetta. Asiakas on tästä hyvä esimerkki. Myös Ojantakaisen loppuselitys latistaa tunnelmaa.

Varsinaisia helmiä ovat kahden tai korkeintaan kuuden sivun pituiset novellit. Kun tapahtumat jätetään selittämättä, kun luotetaan tuokioon ja järjettömyyden kauneuteen, syntyy sellaisia novelleja kuin Ohitus, Tikapuut, Pelastaja, Menneisyys tai Jonot. Erityisesti novelli Tikapuut onnistuu näyttämään elämästä hullunrohkean tuokion, ja se riittää. Tällaisista tarinoista puhaltaa raikkaus lukijan kasvoille, tympeä kaikentietävä valo on poissa ja tilalla on käsittämättömyyden ihme.

Yhteistä Verrosen henkilöille on elämän nyrjähdys hetkeksi raiteiltaan. Silloin näkökyky herkistyy ja elämässä otetaan suunta uudelleen. Välillä käytetään valtaa, välillä joudutaan vallan uhriksi ja joskus hyvän tekemisessäkin astutaan rajan yli.

Lue myös: Riitta Jalonen: "Olen tehnyt tätä romaania lapsesta saakka"
 
Rauha Kejonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi