Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Mitä kirjaa suosittelisit ja kenelle, Olli Jalonen?

Olli Jalonen julkaisee syksyllä jatkoa Taivaanpallo-romaanilleen. Kuva: Juha Perämäki

Olli Jalonen, mikä kirja kasvatti sinua nuorena?

Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Se oli minulle vaihtoehtoista historianopetusta. Koulussa kansalaissodan ajoista opetettiin hyvin suppeasti. Linnan kirja lähti käsittelemään sodan tapahtumia yksilötasolla, ja siitä muodostui silloin nuorena tosi vahva kokemus.

Mikä kirja on opettanut sinua kirjailijana?

James Joycen Dublinilaisia. Siitä on muistumia lähes jokaisessa kirjassani. Joitakin lauseita tai tunnelmia, jotka toistuvat monta kertaa.

Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa?

Se voisi olla jokin vanha kirja. Ehkä yhdistelmä Thomas Moren Utopiasta ja Jonathan Swiftin hurjimmista satiireista. Näistä teoksista, joita nykyään kai sanottaisiin spekulatiiviseksi fiktioksi, mutta jotka olivat 1500–1700-luvuilla vain kertomuksia, verhottuja kertomuksia siitä, missä todellisuudessa ollaan.

Kirjoissasi saaret ovat usein tärkeitä. Minkä kirjan ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Ottaisin Judith Schalanskyn Kaukaisten saarten atlaksen. Olen lukenut sitä sekä saksaksi että englanniksi, ja olin hämmentynyt huomatessani, että se ilmestyi juuri suomeksi. Sen lukeminen lohduttaisi minua. Maailma on itse asiassa täynnä autioita saaria tai sellaisia, missä on aika vähän ihmisiä.

Mitä kirjaa suosittelisit ja kenelle?

Suosittelisin Antti Hyryn Maantieltä hän lähti -esikoisteosta (1958) sellaiselle ihmiselle, joka pystyy sen jostain kirjastosta tai divarista vielä löytämään. Se on esineenä pieni ja vaatimaton, mutta aikansa lapsi.

Mitä kirjaa et koskaan saanut valmiiksi?

Sain 30 vuotta sitten ajatuksen hyvin isosta kirjasta, jossa olisi ollut mukana 1600-luvun loppu ja nykyaika. Koko 1990-luvun ajan idea pysyi voimakkaasti mielessäni. Mutta kun mietin asiaa taiteellisen hahmon kautta, ymmärsin, ettei niin laaja kokonaisuus olisi enää ollut kaunis.

Ensimmäiseksi kokonaisuudesta irtosi nykyaikaan sijoittuva 14 solmua Greenwichiin (2011). Sen jälkeen tie oli vapaana alkaa kirjoittaa tätä aikatasoltaan vanhempaa kokonaisuutta. Sekin sitten vielä hajosi Taivaanpalloksi (2018) ja Merenpeitoksi (2019).

Olen tehnyt näitä kaikkia kirjoja yhteensä 30 vuotta. Se on pitkä aika, melkein puolet elämästä.

Olet niitä harvoja, jotka ovat jo lukeneet Riitta Jalosen Tanssikaa! -romaanin. Kerro siitä jotain.

Riitan kirja kertoo sodanjälkeisestä ajasta. Tunnistin siitä todella vahvan yhteisen kokemuksen, ja uskon että moni muukin sen tunnistaa.

Vaikka on ollut erilaisia perhekokemuksia, meihin kaikkiin 50- ja 60-luvuilla ja osin vielä 70-luvun alkupuolellakin syntyneisiin on saattanut rakentua kuin huomaamatta samankaltainen mentaliteetti.

Meillä on mukana sama sodan pitkä varjo, kummallinen raskas laahus, jota olemme yrittäneet rikkoa välillä tuskallisestikin.

Olli Jalosen Merenpeitto (Otava) ilmestyy syyskuussa.

Lue myös: Riitta Jalonen: "Olen tehnyt tätä romaania lapsesta saakka"
Eeva Lankolainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi