Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Näkökulma: "En tiedä, mikä joukkopsykoosi yleisöön meni" – kesäteatterien näytäntökausi osoitti ainakin yhden sitkeän myytin vääräksi

Orimattilan Jätinpesän Työmiehen vaimossa remellettiin oikein olan takaa. Katsojaluku yli tuplaantui. Kuva: Orimattilan teatteri

Kesäteatterien kesä on nähty ja hyväksi koettu. Näin näyttäisi olevan ainakin sillä perusteella, että Etelä-Suomen Sanomien koostamassa perinteisessä katsojalukutaulukossa ”voittajia” (eli niitä jotka kasvattivat katsojamääräänsä) oli ryhmistä reilusti yli puolet.

Parhaiten menestyivät Orimattila, Nastola ja Heinola. Orimattilan Jätinpesässä yleisömäärä yli tuplaantui Minna Canthin Työmiehen vaimon imussa.

– En tiedä, mikä joukkopsykoosi yleisöön meni, hämmästelee teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Lassi Puodinketo.

Jätinpesässä tuli samalla romutettua vanha uskomus, jonka mukaan vakavalla tekstillä ei voisi pärjätä kesäteatterissa. Kyllä voi, mutta aivan helppoa se ei ole.

Kuva: Anssi Hietamaa

Väittäisin, että vähintään puolet Orimattilan menestyksestä selittyy ohjauksella. Lahden kaupunginteatterin näyttelijä Tapani Kalliomäki onnistui piiskaamaan harrastajat uskomattomaan lentoon. Esitys oli muutenkin terävä ja poikkeuksellisella pieteetillä tehty.

Kai ensi kesän osalta on jo nimet paperissa?

– Neuvottelut Tapsan kanssa ovat kesken. Se mies on liukas kuin saippua! Puodinketo puuskahtaa.

Myös Nastolan Pisarateatterissa ohjaajana oli ammattilainen, Kansallisteatterissa näyttelevä Petri Liski. Seiväsmatkat jäi itseltäni näkemättä, mutta esitys sai paljon hyvää palautetta ja siivitti nastolalaiset kaikkien aikojen katsojaennätykseen.

Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Kari Kitunen on erityisen tyytyväinen siihen, että matkailunostalgialla ratsastanut komedia sai eläkeläisryhmät liikkeelle myös muualla kuin Päijät-Hämeessä.

– Viritimme tietoisesti markkinointiamme siihen suuntaan. Lähestyimme varmaankin satoja ryhmiä. Selvästi tämä oli sellainen aihe, joka kiinnosti ihmisiä, Kitunen analysoi menestystä.

Myös Heinola teki kaikkien aikojen katsojaennätyksensä Pokka pitää -näytelmällään. Heinola painii katsojalukuineen Päijät-Hämeessä yhä täysin omassa sarjassaan.

Puitteet ovat Heinolassa ensiluokkaiset, mutta onko vielä kasvun varaa? Kesän kaikki 42 esitystä olivat loppuunmyytyjä, eikä näytösmäärän kasvattaminen ole aivan yksinkertaista. Esityskausi on jo nykyisellään pitkä – kesäkuun toiselta viikolta heinäkuun loppuun. Useaan kertaan on tullut ilmi, että lähinnä helsinkiläisistä ammattinäyttelijöistä koostuva ensemble haluaa hieman lomaillakin, ennen kuin syksyn teatterityöt alkavat.

Pokka pitää täytti katsomot äärimmilleen Heinolassa. Vieläkö teatterilla on kasvun varaa? Kuva: Lauri Rotko

Ensi kesänä Heinolan kesäteatteri viettää 20-vuotisjuhliaan. Kunnon haastajaa sille ei taida ilmaantua. Lahdessa ammattimaisen kesäteatterin haasteita ja mahdollisuuksia on selvitelty useampaan otteeseen, viimeksi tänä vuonna Lamkin aloitteesta. Selvittelyt eivät kuitenkaan ole johtaneet oikein mihinkään konkreettiseen.

Hautaan kaatuneen Laukesin tuottaja Juha Pihanen huomautti viimeksi kesäkuussa (ESS 25.6.), että Lahden on turha haaveilla kesäteatterikävijöiden tuomista matkailueuroista niin kauan kuin kaupungista puuttuu kunnollinen paikka kesäteatterille. Kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos ei kuitenkaan ryhtynyt lupailemaan uudisrakennuksia vaan huomautti, että tyhjiä kulttuuritiloja Lahdessa kesällä kyllä piisaa. Pattitilanne näyttäisi siis jatkuvan.

Kuten pitkämielisimmät ehkä muistavat, toimitus lanseerasi kesän alussa (ESS 2.6.) kesäteatteribingon.

Bingolle perso kesäteatteriyleisö osoittautui kovin vähälukuiseksi. Niinpä kulttuuritoimitus on päättänyt, että palkinnoksi luvattua kirja-arvontaa ei järjestetä vaan kaikki kupongin palauttaneet voittavat. Merja L., Vilma K., Silja S. ja Susanna K. – tarkkailkaa postianne!

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi