Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Minäpäivät ryöpyttää nykypäivän työelämää

Kristiina Saha vie lukijansa tyky-päivien ja self help -oppaiden sanahelinään. Kuva: Sampo Korhonen

Kristiina Saha
Minäpäivät
Otava 2019. 255 s.

Hellevi on tunnollinen ja ahkera, puurtaa töissä keskiportaan pomona ja elää tasaista, yksinäistä arkeaan. Hän on juuri sellainen valju keski-ikäinen nainen, jonka pitäisi kääntää elämänsä suunta. Tai ainakin firman toimitusjohtaja ajattelee niin ja sysää Hellevin muutosvalmennuksen, itsensä kehittämisen ja ihanneminän etsimisen pyörteisiin.

Kristiina Sahan esikoisteos Minäpäivät uppoutuu vakuuttavasti ”konsulttiläpän” maailmaan. Kirja vyöryttää lukijan eteen niin tyky-päivät, self help -oppaat kuin persoonallisuuskooditkin. Ja tekee sen hauskasti.

Hellevi rimpuilee työpaineiden ja odotusten kanssa, yrittää parhaansa mukaan päivittää itsestään uuden, paremman version. Samalla sairaalan vuodeosastolla oleva äiti vaatii osansa. Äidin sairaus on kauhea, mutta samaan aikaan se luo niin absurdeja tilanteita ja keskusteluja, että lukiessa on pakko nauraa ääneen.

Ristiriitaisia ohjeita

5509778.jpg

Minäpäivissä on tilannekomiikkaa ja nasevasta verbaliikasta ponnistavaa huumoria, mutta myös vakavaa sisältöä. Työelämän paineet tulevat hyvin esiin: ”Pitää olla liikkuva, joustava, itseohjautuva, heittäytyvä, luova ja milloin mikäkin superpallo. Ja koko ajan pitää hymyillä vaan.”

Romaani herättää miettimään, kuinka ristiriitaisia ja tyhjiä monet ohjeistukset lopulta ovat, miten määritellään ihmisen arvo ja missä on tasapaino yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden vaatimusten välillä.

Äidin ja tyttären kipeä suhde tuo tarinaan oman ulottuvuutensa. Toisaalta olisin toivonut sille enemmän tilaa, mutta ehkä se olisi hajottanut kokonaisuutta. Nimittäin nyt rakenne ja juoni ovat ilahduttavan selkeitä. Tavaraa ei ole ängetty mukaan liikaa, henkilöhahmot ovat eläviä ja kerronta rullaa sujuvasti. Ja lisänä vielä lennokas kieli, joten kasassa on varsin oivallinen paketti.

Johanna Suominen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi