Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Naiset koulutetaan odottamaan vuoroaan" – Babylon on kahden klovnin show, joka kertoo vallasta

Näyttelijä Minna Puolanto kirjoitti omat kokemuksensa vallankäytöstä Red Nose Companyn näytelmään.

Minna Puolanto ja Hanna Seppä ovat törmänneeet epäkorrektiin vallankäyttöön myös teatterissa. Kuva: Mark Sergeev

Valtaa hamuava ja itsetietoinen Babylon (Minna Puolanto) käskee uskollista avustajaansa Retä (Hanna Seppä) raahaamaan puun ensin keskelle lavaa ja sitten taas taakse. Kaiken pitää olla täydellistä Babylonin kehittämässä taiteellisessa spektaakkelissa. Puun on tarkoitus symboloida seinäruusua.

– Kutsutaan sitä vaikka Melaniaksi! Babylon hihkaisee ja yleisö repeää nauruun.

Red Nose Companyn Babylonissa Puolannon ja Sepän esittämä parivaljakko esittelee yleisölle erilaisia vallanmuotoja lapsien epäilyttävistä leikeistä seksuaaliseen häirintään.

Esitys sai kantaesityksensä vuosi sitten syyskuussa. Näytelmän on ohjannut Marielle Eklund-Vasama. Käsikirjoituksesta vastaavat Puolanto, Eklund-Vasama ja työryhmä. Tampereen Teatterikesässä ensimmäinen esitys varattiin loppuun.

"Missä teidän naisellisuutenne on?"

Minna Puolanto esittämä Babylon pukeutuu yhdessä kohtauksessa ”diktaattoriasuun”. Ren eli Hanna Sepän tehtävänä on totella. Kuva: Mark Sergeev

Puolannon esittämä Babylon on nimetty Raamatusta tutun portoilla ja paheilla tärvellyn kaupungin mukaan. Esityksessä Babylon esittää diktaattoria, Madonnaa, missiä ja jalkapallosankaria – tarkoituksenaan saavuttaa todellinen vallan ydin. Ren tehtävä on avustaa nöyränä Babylonia hänen kaikissa tempauksissaan. Ja senhän tietää, ettei kukaan jaksa olla ikuisesti taustalla.

Tampereen Teatterikesän jälkeen teos saa vielä kaksi esitystä syyskuussa Espoossa ja kaksi joulukuussa Helsingissä. Ensi vuonna esitys nähdään ainakin maaliskuussa Turussa ja Kuopiossa. Näytelmän käsikirjoittaja ja näyttelijä Minna Puolanto kertoo, että suunnitelmissa olisi esittää Babylonia myös oppilaitoksissa.

Vaikka näytelmä on omaelämäkerrallinen perustuen ennen kaikkea Puolannon kokemuksiin, ovat sisältöön vaikuttaneet myös muun työryhmän kokemukset vallasta. Teos sai alkusysäyksensä jo vuosia sitten, kun Puolanto alkoi kiinnittää huomiota arkisiin, etenkin kehollisiin, vallankäyttöön liittyviin asioihin. Hän laittoi merkille, kuinka kollega kaivoi kesäteatterissa eväitä laukustaan.

– Hänen olemuksensa oli viehättävän feminiininen. Mietin, miksen minä ole koskaan tuollainen vaan kovin neutraali.

Toinen esitykseen sysäävä tapaus oli ranskalaisen miesohjaajan kommentti. ”Missä teidän naisellisuutenne on? Leikkikää sillä!”, ohjaaja kehoitti näyttelijöitä.

Miehillä on löyhemmät säännöt?

Babylon on rehellistä, humoristista ja välitöntä klovneriaa. Repliikkejä ei ole kirjoitettu sanasta sanaan. Joissain kohdissa on tilaa improvisaatiolle eikä mitään peitellä. Siksi Puolannon selkävaivakin on mukana Teatterikesän esityksissä. Ja koska kommellukset kuuluvat klovneriaan, ei virheitä tarvitse pelätä.

Oli tytöttelyä, outoa seksuaalista virettä, mittailevaa katsetta ja kättä reiden päälle. Hanna Seppä

Näytelmässä kilttiä Retä esittävä Hanna Seppä sanoo, että usein hänen pitää vähän pyristellä raivatakseen tilaa itselleen. Etenkin nuorempana esimiesasemassa olevat miehet aiheuttivat alisteisen olon.

– Oli tytöttelyä, outoa seksuaalista virettä, mittailevaa katsetta ja kättä reiden päälle.

Nyt 41-vuotiaana Seppä sanoo päättäneensä, ettei esimerkiksi enää väistä kadulla, jos vastaan kävelee leveä joukko nuoria miehiä – tai ketä tahansa. Seppä ei halua enää litistyä nurkkaan kapeaksi anteeksipyytelijäksi. Tietoista työtä se kuitenkin vaatii.

Tilan ottaminen luo pohjan valtasuhteelle, sanoo ohjaaja Marielle Eklund-Vasama. Sillä miten lapset kasvatetaan ja millaiseen toimintaan kannustetaan on väliä.

– Tytöt koulutetaan odottamaan omaa vuoroaan. Tuntuu, että miehillä on löyhemmät säännöt.

Eklund-Vasama sanoo, että naisena ajattelee herkästi ensisijaisesti toista osapuolta. Ei viitsitä keskeyttää herkästi, viedä lausetta loppuun tai kerätä huomiota itseen.

– Se on turhaa vastuunkantoa. Siitä olisi aika luopua.

Oma tutka hälyttää nyt herkemmin

Puolanto muistuttaa, että naisten näkeminen tyytyjinä ja miesten määrääjinä on toisaalta aika stereotyyppistä, eikä pitäisi puhua vain kahdesta sukupuolesta. Vaikka asenteet eivät katoa hetkessä, ja selvää sukupuoleen liittyvää vallan väärinkäyttöä tapahtuu edelleen, Puolanto haluaa uskoa siihen, että olemme matkalla toisenlaiseen maailmaan.

Omille 15- ja 13-vuotiaille tyttärilleen hän haluaa välittää sen, ettei ole mitään syytä olla hiljaa, jos joku menee omien rajojen yli. Puolanto sanoo, että ”oma tutka” siitä, miten häntä saa kohdella ja miten ei, on tullut tarkemmaksi vuosien myötä.

Viimeisin muisto on risteilyltä näyttelijäliiton jalkapalloporukan kanssa. Laivan hississä Puolannon puhelin alkoi soida kukkuu, kukkuu -soittoäänellä. Humalainen mies vastasi ääneen "kukkuu, kukkuu, kaunis nainen", ja vaikka hän ei tainnut sanoa muuta, oli sävy vihjaileva.

– Sanoin hänelle, että ole hiljaa. En ole sinun kanssasi kukkuilemassa.

Red Nose Companyn Don Quijote -näytelmä nähdään Lahden kaupunginteatterissa syys- ja lokakuussa.

Red Nose Company

Teatteriklovneriaryhmän taustaa

Red Nose Company perustettiin vuonna 2005.

Joukko vastavalmistuneita teatterikorkeakoululaisia halusi tutkia klovneriaa Philip Boulayn Teatterikorkeakoulussa pitämien kiinnostavien kurssien jälkeen lisää.

Ryhmä on ensimmäinen klovneriaan keskittynyt ammattiteatteriryhmä Suomessa.

Se toimii Helsingistä, mutta esiintyy ympäri Suomea.

Lahden kaupunginteatterissa nähdään syys- ja lokakuussa ryhmän Don Quijote –näytelmä, jossa pääosia esittävät koomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama.

Red Nose Companyyn kuuluu 13 ammattinäyttelijää.

Ryhmä on suunnitellut ja toteuttanut turvapaikanhakijoille Culture Curtain –hankkeen, jossa järjestetään vastaanottokeskuksiin matalan kynnyksen kulttuuritoimintaa.

Vuoteen 2015 asti ryhmä toimi nimellä RedNoseClub. Se on toteuttanut yhdeksän tuotantoa.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi