Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Jalat ilmassa on erinomaisesti kirjoitettu esikoisromaani

Antti Rönkä on vielä hetken lahtelainen kunnes aloittaa syksyllä opinnot Tampereen yliopistossa. Kuva: Juha Peurala

Antti Rönkä

Jalat ilmassa

Gummerus 2019. 224 s.

Frédéric Chopin: Nocturne, Op. 9, No. 1. Led Zeppelin: Rock and Roll. Alphaville: Forever Young. Mark Ronson ft. Bruno Mars: Uptown Funk. Wham!: Last Christmas. Coldplay: Amsterdam. Sallan ja Miron matka maailman ympäri: Mitä ikinä haluat. Beck: Loser. Chopin: Nocturne, Op. 9, No. 2. Oasis: Champagne Supernova. Lounatuulen laulu. Bob Dylan: Knockin’ on Heaven’s Door.

Kuva: Gummerus

Antti Röngän (s. 1996) Jalat ilmassa -esikoisromaanissa tapahtumien soundtrack on tarkasti valittu. Biisilistasta voi tehdä oletuksia herkkävireisen romaanin mielenmaisemasta ja dramaturgiasta.

Jalat ilmassa kuvaa minäkertoja-Aaron ensimmäistä opiskeluvuotta Jyväskylän yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivä arka nuorukainen on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Päijät-Hämeestä. Menneisyyden psyykkinen kuorma painaa Aaron kohdalla sen verran raskaana, ettei itsenäistyminen ota sujuakseen.

Toiminee parhaiten parikymppisille

Esikoisromaani on usein kehitysromaani – niin tässäkin tapauksessa. Jalat ilmassa käsittelee perinteisiä nuoruuden ongelmia erityisestä näkökulmasta, jonka avoimuudessa on knausgårdilainen klangi. Noloutta pelkäämätön asenne, komiikan taju ja omanapainen suhteellisuudentajuttomuus tuottavat parhaimmillaan suurenmoista absurdiutta: romaanin WTC-vertaus menee klassikko-osastoon.

Lahjakkuudesta voi hyvinkin jalostua kestävä laatuprosaisti.

Karl Ove Knausgårdin (lue: rehellisyyden) nimessä on myös sanottava, ettei Jalat ilmassa juurikaan puhuttele naavoittunutta aikuislukijaa. Tarinan nuoret, haavoittuneet ajatuskulut resonoinevat voimakkaammin lukiolaisiin ja parikymppisiin.

Kaiken kaikkiaan Jalat ilmassa on erinomaisesti kirjoitettu esikoisromaani. Sen yhtenä vahvuutena on vaivattomalta vaikuttava kerronta. Kun Röngän kerronnallinen perspektiivi vielä ajan myötä laajenee, lahjakkuudesta voi hyvinkin jalostua kestävä laatuprosaisti.

Pekka Jäntti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi