Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Maustetytöt esiintyy perjantaina Kaupungin äänissä: "Nauramme yhdessä sille, että ei hymyillä ja syömme maksalaatikkoa"

Maustetyttöjen yksi tämän kesän 40 keikasta on perjantaina Tirrassa. Se oli SOS -sinkku kritisoi mielenterveyshoitoa.

Kaisa ja Anna Karjalainen muuttivat Vaalasta Helsinkiin vuonna 2013. Kuva: Aki Roukala

Tuulipuvut ja maksalaatikko. Pirkkaolut eikä älypuhelimia. Vakava ja ainakin näennäisen aito. Yhteen tämän vuoden puhutuimpaan yhtyeeseen kuuluu paljon määritelmiä.

– Nauramme yhdessä sitä, että ei hymyillä, syömme vain maksalaatikkoa, emmekä käytä internetiä, Kaisa Karjalainen, 25, kertoo puhelimessa vuokra-auton pelkääjän paikalta. Sisko Anna Karjalainen, 27, istuu ratin takana.

Siis nauratte?

– Olemmehan me varmasti lakonisia. Meillä oli vain alusta asti tapana toimia niin, että olemme aika totisia kuvissa. Ei ollut tarkoitus murjottaa.

Vanhin sisko jäi pois

Karjalaiset ajavat Helsinkiin Vaalasta, jossa he viettivät pari lomapäivää ennen keikkaa Lahden Kaupungin äänissä. Pohjois-Pohjanmaan lapsuudenkodissa Karjalaiset nukkuivat paljon, saunoivat, uivat, kalastivat sekä keräsivät mustikoita ja mansikoita.

Tämän kesän aikana Maustetytöillä on huikeat 40 keikkaa.

– Ei passaa kyllä valittaa. Kyllähän tämä on unelma tilanne, vaikka väsyttää.

Maustetytöt soittaa Kaupungin äänissä tulevan levynsä kappaleita, vaikka ”ne kyllästyttävät jo”. Kaikki uuden levyn kappaleet on äänitetty albumille, joka julkaistaan lokakuussa.

Karjalaiset muuttivat Vaalasta Helsinkiin vuonna 2013 silloisen Kaneli-yhtyeen takia. Kaneliin kuului myös perheen vanhin isosisko Maija Karjalainen. Kun Maustetytöt perustettiin vuonna 2017, oli isosiskon tarkoitus olla mukana myös siinä. Kiireiden takia hän joutui kuitenkin jäämään pois. Isosiskoa varmaan harmittaa, kun Maustetytöistä tuli niin hehkutettu?

– Ei se ole harmittanut mitenkään häntä. Eikä todellakaan ole tullut mitään riitoja siitä.

Kaisa Karjalainen sanoittaa kappaleet ja soittaa koskettimia. Anna Karjalainen soittaa kitaraa. Molemmat säveltävät, sovittavat ja laulavat.

Maustetyttöjä on verrattu ahkerasti viime kevättalvesta lähtien Leevi and the Leavingseihin.

– On hyvä, jos meistä tulee niin positiivisia konnotaatioita kuin Leevi and the Leavings, Karjalainen sanoo.

Leevit ja suomalainen iskelmä ovatkin vaikuttaneet suuresti sanoituksiin. Lauluharmonia ja melodisuus on ammennettu The Beatlesilta.

Piittaamattomia?

Kaisa Karjalainen sanoo, että yhdellä keskustelupalstalla Maustetyttöjä syytettiin ilmastonmuutoksesta.

– Se oli siitä, kun meillä on niin paljon keikkoja ja ajelemme ristiin rastiin. Pyörällä tulisi vähemmän päästöjä, mutta se voisi olla vähän raskasta.

Helsingin Sanomien Nyt.fi-liitteen kommentissa (24.7.) Maustetyttöjä kutsuttiin piittaamattomiksi: Sen varjolla voi syödä kinkkua sormin suoraa paketista, unohtaa lihantuotannon ilmastovaikutukset ja eläinten oikeudet.

Tällä viitataan oletettavasti siihen, kuinka Kuukausiliitteen jutussa (1.6.) oli lähikuva Kaisa Karjalaisen eväästä, eli kinkkupaketista.

Karjalainen sanoo, että syö kyllä lihaa, mutta aika vähän. Ja lähinnä riistaa tai luomua.

– Kiinnitän paljon huomiota siihen, minkälaista ruokaa syön. Enkä ylipäätään ymmärrä, miksi ketään kiinnostaa, mitä minä syön ja miksi yksilövalintoihin puututaan.

Kommentissa piittaamattomuus yhdistettiin myös Maustetyttöjen pienoiseen viime kevään kohuun. Sinkun Tein kai lottorivini väärin ensimmäisessä, demo-versioksi kutsutussa kappaleessa, käytettiin Sudanin pieniä poikia -ilmaisun sijaan rasistista sanaa. Yhtye pahoitteli asiaa Iltalehdessä (28.6.) ja syytti omaa ummikkouttaan. Tarkoitus ei ollut loukata ketään.

Kaisa Karjalainen sanoo, että ”yrittää kaikkensa” ettei lukisi itsestään kertovia kommentteja tai keskusteluja.

– Hulluksihan siinä tulee, jos lukee itsestään päivät pitkät.

"Mulle tarjottiin lääkkeitä ilman muuta"

Uusin Se oli SOS -kappale on kuvattu Paimion parantalossa. Kappaleen sanoitus tuo mieleen mielenterveyshoitoon kohdistuvan kritiikin.

Se oli SOS, mitä yritin huutaa. Mulle tarjottiin lääkkeitä ilman muuta. Edes kaljaa, jolla huuhtoa ne alas. Siksi päätinkin ottaa itse ohjat. Tongin syvääkin syvemmät mutapohjat. Mua lääkäri vain kätteli ja halas.

– Se on sellaista mitä se on, että annetaan niitä lääkkeitä. On tullut sekä oman että lähipiirin elämässä nähtyä, miten mielenterveyshoito toimii tai ei toimi. Kyllä minä allekirjoitan sen, että kappaleessa kritisoidaan sitä.

Julkisuudessa mielenterveysongelmista kerrotaan usein selviytymistarinoita.

– On hyvä, jos ihmiset kokevat parantuvansa. Itse koen, että monetkin ongelmat ovat sellaisia, ettei niistä pääse eroon, vaan niiden kanssa pitää oppia elämään.

Se oli SOS -kappaleen Karjalainen kirjoitti pari vuotta sitten. Se yhdistelee muistoja, tapahtumia ja käytyjä keskusteluja.

– Ei voi eritellä, mistä jokainen rivi tulee.

Rakkauslaulu siskolle

Maustetyttöjen kolmas, vielä julkaisematon, mutta keikoilla esitetty sinkku Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään on alunperin Anna Karjalaisen säveltämä ja englanniksi kirjoittama rakkauslaulu kymmenen vuoden takaa. Silloin sen nimi oli You for me. Viime kesänä Kaisa Karjalainen teki siitä suomenkielisen version.

– Se kertoo perusrakkaudesta. Siitä, kuinka tärkeänä Anna piti mua.

Kaikkien niiden suomalaisen lakonisuuden tavaramerkkien, kuten penseän ilmeen ja kaljan lisäksi Maustetyttöihin kuuluu se, että Anna Karjalaisella on ihan jokaisella keikalla aurinkolasit.

– Anna, miksi sulla on lasit päässä keikoilla? Kaisa Karjalainen kysyy vieressään istuvalta siskoltaan.

Puhelimesta kuuluu auton hurinaa ja etäistä puhetta.

– Se oli yhteinen idea. Kitaristilla pitää olla aina aurinkolasit. Hän ei myöskään paljoa spiikkaa keikoilla.

Suojaavatko lasit joltain?

– Kyllä. Jos olen Annasta oikean käsityksen saanut, niin ne luovat turvan tunnetta.

Maustetytöt Kaupungin äänissä perjantaina Tirrassa.

Kaupungin äänet 2.–4.8.

Esiintyjät 2019

Perjantai: Aavikko, Club De Lay + joutsenet, Dj Kridlokk, Einari Stylman, HADO, Kari Tapiiri, Lac belot, Mary Ann Hawkins, Maustetytöt, Nadia Tehran (swe), PASA, Pesso, Räjäyttäjät, Yöstö.

Lauantai: Antti Autio, Dear Vävy, Dull Antics, Gasellit, Jesse Markin, LIFE, Luukas Oja, Pesso, Tavas, Tähtiportti, Ursus Factory, Veijo Peso, Ylävire

Sunnuntai: Eraesmus, Pesso, Ruusut

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi