Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Pajtim Statovcin Bollassa kohdataan juuri sellainen maahanmuuttaja, jolla laitaoikeisto uhkailee

Pajtim Statovcin uusi romaani vaatii rohkeutta lukijaltaankin. Kuva: Jonne Räsänen

Pajtim Statovci

Bolla

Otava 2019. 240 s.

Miellyttävämpiäkin päähenkilöitä on romaaneissa tavattu. Kosovolaislähtöisen suomalaiskirjailija Pajtim Statovcin uutukaisen Bollan päähenkilö syyllistyy tarinassa lähisuhdeväkivaltaan, alaikäisen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja läheisen ihmisen heitteillejättöön.

Peruskertomus on päähenkilön, Kosovon albaanin, ja hänen rakastajansa, serbialaisen lääketieteen opiskelijan, rujo ja elämänmakuinen rakkaustarina. Miesten rakkaus leimahtaa nopeasti ja palaa kuumana. Taustalla on verisiä jakolinjoja vetävä sota, identiteetit haastava siirtolaisuus sekä toksinen maskuliinisuus.

Rakkaus ei Statovcin kuvaamana ole kiiltokuvaa. Romantiikassa on julma särö eikä rakkaus aina voita.

Purevaa ja ahdistavaa

Statovci repäisee irtioton tavanomaisesta kerronnasta, sillä runollista oikeutta ei päähenkilön osaksi tule. Mitään katarttista loppuakaan on turha odottaa. Teoksen realismi on kaikessa runollisessa tekstitaituruudessaankin arkisen purevaa ja usein ahdistavaa.

Erityisen traagisena kirjassa näyttäytyy maskuliinisuus, jonka kahleissa ei inhimillisyys tunnu oikein mahdolliselta. Tapakulttuurissa ja perinteissä rakennettu sukupuolen häkki ei jätä sille tilaa. Statovcin kerronnassa ei myöskään normista poikkeava seksuaalisuus ole mikään automaatin lailla toimiva Vapaudut vankilasta -kortti.

Bolla kuvaa Kosovon albaanin ja serbialaisen lääketieteen opiskelijan välistä rujoa rakkautta. Kuva: Otava

Päähenkilön vaimon kehityskaaren sivutarinassa kirja tuntuu viestittävän, että naiselle kahleiden karistaminen on helpompaa, koska rajat ovat enemmän ulkoa ja ylhäältä päin asetettuja.

Suora syöttö laitaoikeiston lapaan

Siinä missä Statovci ylistetyssä esikoisessaan Kissani Jugoslavia (2014) käytti runsaasti merkkejä kulttuurin kuvaukseen, pilkistelee se Bollassa enemmänkin kerronnan rivien välistä. Poikkeuksena tähän päähenkilö ihmettelee pohjoismaista vankilaa, joka on kohtalaisen mukava paikka.

Erityisen ihmetyksen kohteena on se, että tuomion istuttuaan voi palata elämään elämäänsä. Omassa kulttuurissa häpeä estäisi sen. Suku ja perhe hylkäisivät.

Bollaan tuo vielä lisäpureskeltavaa se, että Statovci maalaa kirjassa kuvan juuri sellaisesta maahanmuuttajamiehestä, jota laitaoikeiston höyrypäät kauhistelevat netissä isoilla kirjaimilla ja yhdyssanat hyläten.

Bolla ei ole paksu romaani. Sivumäärä on alle 250, mutta ei tästä kepeää kesälukemistoa saa. Julkaisuajaksi sopii hyvin syksyn kynnys, kun päivät lyhenevät ja ajatukset muuttuvat taas raskaammiksi.

Vaatii tiettyä rohkeutta niin kirjailijalta kuin lukijaltakin tarttua näin kuohuttaviin teemoihin ja läpikäydä niitä etäännyttämättä, leimaamatta ja demonisoimatta.

Pasi Huttunen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi