Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Teatteriarvio: Pisarateatterin Seiväsmatkat luottaa seksiläppään ja ryyppäykseen

Janica Pynnönen esittää toimittajaa, joka haastattelee Kalevi Keihästä (Marko Hiekkanen) televisioon. Kuva: Anssi Hietamaa

Pisarateatteri
Seiväsmatkat
Ensi-ilta 16.7. Nastolan Taarastissa

Kari Kitusen ja Petri Liskin käsikirjoittama Seiväsmatkat kertoo ihmisiä kohauttaneen ja suomalaisen matkailun uudistaneen Kalevi Keihäsen (1924­–1995) tarinan huipulle ja pohjalle. Liski on ohjannut näytelmän, kun Kitunen esittää itse kuutta pientä roolia.

Kalevi Keihänen on kiinnostava hahmo, jonka tarina tarjoaa ainekset kesäteatteriin. Liski ja Kitunen ovat sanoneet, että näytelmässä Keihäsen bisneskuviot ovat todenmukaisia. Näytelmässä sivutaankin 1970-luvun öljykriisiä ja esitetään Keihäsmatkojen, sittemmin Seiväsmatkojen, loppumisen selittyvän osittain myös muiden matkanjärjestäjien hintakilpailulla. Matkatoimistojen johtajia esittävät näytelmässä Patrik Hvitsjö ja Mikael Norri, jotka juonivat Keihästä vastaan muun muassa saunassa, jonka kiuas sai yleisön räkättämään spontaanisti.

Seiväsmatkojen huumori luottaa lähinnä ilmeiseen. Kun ajatellaan, mitä 1970-luvun pakettimatkoista tulee mieleen, eli ryyppääviin suomalaisiin, on ymmärrettävää, että myös näytelmän vitsit rakantuvat lähinnä seksistä ja alkoholista. Toisto kuitenkin väsyttää.

Näytelmä sai miettimään, miten naiset ja miehet tarinassa kuvattiin. Tähän ajoi luultavasti alun kohtaus feministeistä polttamassa rintaliivejä. En tiedä, oliko kohtauksen tarkoitus olla ajankuvaa 1960-luvulta vai saattaa feministit naurunalaisiksi höperöiksi.

Jäin myös pohtimaan Rosalitan (Karoliina Bergman) ja Manoliton (Jaakko Virolainen) rooleja. Lomakohteen paikallinen parivaljakko yritti houkutella naiiveja ja humalaisia suomalaisia mukaansa tekemään asioita, joita kukkahattutädit paheksuisivat. Lipevä Manolito sanoi kaikille suomalaisille naisille samat asiat, jotka he ”tyhminä” uskoivat. Rosalita oli sen sijaan pahempi huijari. Hahmo osuu katalan femme fatalen lokeroon, jonka perimmäinen tarkoitus onkin aiheuttaa miehille harmia käyttämällä seksiä aseena.

Näyttelijöistä nousi esiin Marko Kauppila neljässä roolissaan, etenkin lentokoneessa avioituneena kiusallisena Uunona. Seiväsmatkoissa on mukana huikeat 21 näyttelijää, joista moni esittää useaa roolia. Vaikka suuri roolimäärä toi suuren esityksen tuntua, tuntui roolien vaihto hengästyttävältä. Lisäksi mikrofonien huono toimivuus tai puute haittasi näytelmän seuraamista.

Marko Hiekkasen esittämä Kalevi Keihänen on leppoisa, hyväntahtoinen ja pidettävä hahmo. Vastoin kuin olisi voinut odottaa, matkailuyrittäjän suuruudenhulluus näyttäytyy tasaisena varmuutena ilman ylimielisyyttä tai edes särmää. Toisaalta, ehkä hahmon älyttömyys kiteytyy siihen muhkeaan chinchilla-turkkiin, jota hän kantoi ylpeänä. Näyttävät asut ovatkin yksi näytelmän onnistumisista.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi