Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Hollolassa asuvan insinöörin kappale päätyi The Timesiin – Tummur tekee elektronista musiikkia erikoisella metodilla

Luovuus tarvitsee Jali Mikkosen mielestä rajoja eikä häntä oikein kiinnosta keikkailu.

Jali Mikkonen tekee musiikkia välillä isänsä "miesluolassa", joka on tarkoitettu musiikin kuunteluun. Kuva: Mirja Hussain

Arvostettu brittiläinen sanomalehti The Times julkaisi 28. kesäkuuta jutun, jossa listattiin parhaita uusia kappaleita. Listalla oli Void Completin remix Tummurin kappaleesta Cows on the Run.

Kappaleen alkuperäisen version takana Tummur-nimellä on Lahdesta kotoisin oleva ja nykyisin Hollolassa asuva insinööri Jali Mikkonen, 35.

– En ajatellut, että haluaisin Timesiin, mutta onpa nyt tullut oltua sielläkin. Kai se Lontoo on sen verran pieni kylä, että väki tuntee toisensa, Mikkonen kertoo hammaslääkäri-isänsä man cavessa eli musiikin kuunteluun tarkoitetussa "miesluolassa" lahtelaisen kerrostalon kellarissa.

Niin, eihän Lontoossa asu kuin reilu 8 miljoonaa ihmistä. The Timesin listalle päätyneen remix-version on tehnyt brittiläinen Chog Burley.

– Luulen, että Burley tuntee lehdestä ihmisiä, ja siksi kappale päätyi listalle.

Tyhjän paperin syndroomaa vastaan

Jali Mikkosen kaverilla kesti pitkään tajuta, mistä sanasta Tummur on muunnos. Kuva: Mirja Hussain

Mikkonen tutustui Burleyhin valmennuskurssilla, jonka mainokseen hän törmäsi reilu kaksi vuotta sitten Facebookissa. Mainoksessa australialainen elektronisen musiikin tekijä Mike Monday tuntui vastaavan juuri niihin kysymyksiin, joiden kanssa Mikkonen oli omassa luomisessaan kamppaillut niiltä ajoilta, kun hän 2000-luvulla siirtyi dj-hommista omien kappaleiden tekemiseen.

Mikkonen osallistui ensin Mondayn valmennuskurssin pilottiversioon. Vuoden kestävä kurssi maksoi 30 euroa kuukaudessa ja siinä tehtiin erilaisia musiikillisia tehtäviä, tuotettiin musiikkia määrättyjen vaiheiden mukaan ja pidettiin etätapaamisia Mike Mondayn kanssa.

Mondayn kehittämän metodin tarkoitus on tehdä musiikin tekemisestä tehokkaampaa ja estää monelle luovan alan tekijälle tuttu ”tyhjän paperin syndrooma” tai ”luomisen tuska”. Ja koska Mike Monday näkee musiikin tekemisen kokonaisvaltaisena asiana, hän suosittelee oppilailleen meditointia. Mikkonen kertoo, että yksi Mike Mondayn kurssi maksaa 500 dollaria kuukaudessa. Siihen hän ei ole vielä raaskinut osallistua.

Talking heads kohtaa hip hopin ja teknon

Nyt Mikkonen on tehnyt musiikkia, tai tarkemmin splurgeja, 392 päivää putkeen. Splurge kuuluu Mondayn kehittämään metodiin, ja se tarkoittaa jonkunlaista musiikillista ideaa, jonka pituus voi olla muutamasta kymmenestä sekunnista useaan minuuttiin. Mikkonen tekee splurgen usein aamupalapöydässä kymmenessä minuutissa ennen töihin lähtöä. ”Kuuntelusessiossa” siirtyvät tehdyt splurget joko more fun -kansioon, jossa ideoita kehitetään eteenpäin, tai sketchbookiin, joka toimii tavallaan roskakorina.

Mikkonen soittaa yhden pätkän scetchbookista. Vahva rumpukomppi hakkaa tahtia.

– Tämähän on ihan hyvää. Tässä on tällainen viidakkomeininki.

Splurge eli nopeasti tehty musiikillinen idea valmistuu usein kymmenessä minuutissa. Kuva: Mirja Hussain

Kuuntelusession voi pitää metodin mukaan vain kerran viikossa, ja kaikista alkuperäisistä ideoista eli splurgeista saa valita jatkoon more fun -kansioon vain neljä. Mutta mitä jos loistavia biisin alkuja onkin viisi?

– Jos valmentaja sanoo, että se on neljä, niin se on neljä.

Mikkonen sanoo, että hänen musiikissaan Talking heads kohtaa hip hopin ja teknon. Suuri vaikuttaja on ollut myös saksalainen elektronisen musiikin pioneeri Kraftwerk.

Kappaleensa Mikkonen viimeistelee done draft -lokerossa. Kun versio on valmis, siirtyy biisi complete-kansioon. Viimeisenä on release, jossa on pelkäistään julkaistavia kappaleita. Tämän vuoden aikana Mikkonen on saanut 40 kappaletta valmiiksi. Julkaistavien kappaleiden kansiossa on 23, joista kymmenen tulee jossain vaiheessa syksyä julkaistavaan albumiin.

Mikkosen käyttämässä metodissa on tärkeää se, että kaikkien työvaiheiden välillä on tietty aika, jolloin biisiin ei saa koskea. Sen tarkoitus on, ettei kappaleisiin kiinny. Mikkonen myöntää tosin, ettei omaan tuotokseen voi ikinä suhtautua täysin objektiivisesti.

Mikkosella kaikki metodin rajoitukset ja säännöt toimivat.

– On tällä varmasti myös jotain tekemistä sen kanssa, että olen insinööri, hän sanoo.

– Mielestäni luovuus ei ole sitä, että on kaikki mahdollisuudet tehdä vaan että on rajoitteita, jotka pitää kiertää. Teet siitä jotain mielenkiintoista.

Oma levymerkki

Viime syksynä Mikkonen perusti oman levymerkin Skewed Recordsin.

– Levylafkoilta ei meinaa tulla palautetta, jos niihin lähettää sinkkuja tai demoja, joten tein oman levymerkin. Nykyaikana se on tosi helppo perustaa.

Mikkosen mukaan pitää löytää vain jakelija, jonka avulla saa kappaleet suoratoistopalveluihin. Jakelija ottaa tuloista jonkun prosenttiosuuden.

– Tässä ei liiku hirveästi rahaa. Onko se nyt kaksi sadasosa senttiä, mitä yhdeltä kappaleen kuuntelukerralta Spotifystä saan. Käytännössä sitä rahaa ei ole olemassa.

Tällä hetkellä Tummurilta löytyy Spotifystä neljä kappaletta, joita kaikkia on kuunneltu alle 1000 kertaa – myös sitä The Timesin listalla ollutta remix-versiota.

Mutta entäs keikkailu? Sitä kuitenkin pidetään yhtenä ensisijaisena artistien tulonlähteenä.

– Se on aika rankkaa homma. Kävisi ehkä kyrpimään, jos olisi koko viikonlopun tien päällä.

Mielestäni luovuus ei ole sitä, että on kaikki mahdollisuudet tehdä vaan että on rajoitteita, jotka pitää kiertää. Insinööri ja musiikintekijä Jali Mikkonen

Keikkailu on Mikkosen mielestä pois tärkeimmästä eli musiikin tekemisestä.

– Minua kiinnostaa, millainen biisi tulee ulos. Henkilökohtainen tavoitteeni on tehdä pitkä tuotanto. Niin kuin Pablo Picassokin maalasi päivittäin. Haluan nähdä tekemiseni kaaren.

Tummurin instagram-tilille Mikkonen on kuvannut livevideota musiikin tekemisestään.

– Ehkä keikkailun pystyy sillä korvaamaan, Mikkonen miettii.

Kuulostaa erikoiselta.

– Tai voisin kyllä käydä keikoilla, mutten ole hirveästi mainostanut itseäni. Jos voisi jossain festareilla käydä soittamassa alkuillasta niin, että ehtii yhdeltätoista nukkumaan.

Riittääkö aika?

Mikkonen ei usko, että hän eläisi vain musiikin tekemisellä. Eikä hän sitä tunnu oikein tavoittelevankaan. Onhan hänellä päivätyö laatuinsinöörinä Rautella. Ensi syksynä Mikkonen aloittaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Hämeen ammattikorkeakoulussa. Mike Mondayn metodi tehokkaasta musiikin tekemisestä pääsee siis kunnolla testiin, kun opiskeluiden lisäksi Mikkonen aikoo käydä töissä.

– Saa nähdä miten käy. Pitääköhän tehdä splurget vessassa puhelimella?

Tummurin Cows on the Runin voi kuunnella SoundCloudissa.

Eveliina Mäntylä
eveliina.mantyla@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi