Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kirja-arvio: Terhi Rannelan romaani Kiivaat on vahvasti elämän puolella

Rannelan Kiivaat on voimakkaasti elämän puolella ja kuvaa Pispalan ja muut Tampereen maamerkit eloisasti.

Terhi Rannela
Kiivaat
Karisto 2019. 209 s.

Monipuolinen ja monilajinen Terhi Rannela (s. 1980) on sijoittanut uuden romaaninsa Kiivaat pääosin nykyiseen kotikaupunkiinsa Tampereelle. Teos perustuu tositapahtumiin ja kertoo jatkosodan aikaisesta nuorten vastarintaliikkeestä.

Kerrontahetki on vuosi 1955. Minäkertoja Salme kirjoittaa kehyskertomuksena polveilevaa kirjettä nuoruudenrakkautensa vaimolle: ”Pyydän, että olet kärsivällinen ja annat minulle aikaa, sillä päästäkseni tähän päivään, siihen, miten sinun ja minun tiemme lopulta risteävät, minun on aloitettava kaukaa.”

Kirje kertoo paljon: siinä tulevat esille kirjoittamisen perustelut ja muistamisen ongelmat, kaikki kuulaassa ja siilaantuneessa muodossa. Samalla romaani on väkevä ja intensiivinen, vaikka voi kysyä, onko minäkertojan tyttönimen oltava osoittelevasti Kiivas.

Salme on töissä trikootehtaassa ja tahollaan naimisissa. Hän kuvittelee mielessään nuoruudenrakkautensa avioliiton tilaa ja jokapäiväistä elämää. Salmen poliittinen toiminta on verenperintöä. Hänen aktivistiäitinsä on turvasäilössä, ja Salme varttuu mummonsa hoivissa. Ukki on ammuttu sisällissodassa, ja Salmen veljen mieli on järkkynyt talvisodan pommituksissa.

Jo lapsena Salme osallistuu nälkälakkolaisen hautajaisiin ja näkee tilaisuutta valvovien poliisien väkivaltaisuuden. Myöhemmin hän pitää kirjallisuuspiirissä alustuksen Ruskeasta kirjasta – Saksan natsiterrorin hirmuista, vaikka sen omistaminen tietäisi pidätysmääräystä.

Lopulta Salme joutuu Hämeenlinnaan vankilaan. Hän tapaa siellä äitinsä, joka vuosien synnyttämästä etäisyydestä huolimatta sanoo olevansa ylpeä tyttärestään.

Kiivaat päättyy harmonisesti, ja teos on voimakkaasti elämän puolella. Paikallishistoriallisesti teos on kiintoisa: Pispala ja muut Tampereen maamerkit on kuvattu eloisasti.

Eija Komu
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi