Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Lahtelaislähtöinen Anssi Hemmilä julkaisi esikoisensa – Ilosaari on kevyen ironinen viihderomaani

Hemmilän sukupolvikuvauksessa nuorille aikuisille merkitykset ovat ohuita, asioilta puuttuvat juuret eivätkä ihmiset kohtaa toisiaan.

Anssi Hemmilä on kotoisin Lahdesta ja opiskellut kirjallisuudentutkimusta Joensuussa. Kuva: Veikko Somerpuro

Anssi Hemmilä

Ilosaari

Tammi 2019. 350 s.

Anssi Hemmilä kertoo kustantamon esittelysivulla pitävänsä ankeista ja vaikeaselkoisista kirjoista, mutta yrittää itse olla kirjoittamatta sellaisia. Tämä selittää, miksi Hemmilän oma esikoisteos on kevyen ironisella kierteellä kirjoitettu viihderomaani.

Jo aihevalinnassa on lempeää latteutta.

Ilosaari on kuvaus nuorten aikuisten viikonloppureissusta Joensuun Ilosaarirock-festareille. Jo aihevalinnassa on lempeää latteutta.

Kirja alkaa viittauksella Woodstockiin, joka näyttäytyy myyttisenä ja utopistisena tapahtumana. Puoli miljoonaa ihmistä vietti viikonlopun yhdessä täynnä rauhaa ja rakkautta. Ihmiset keskittyivät siihen mikä heitä yhdisti, ei siihen mikä heitä erotti.

Woodstockin ylevään ideaan nähden Ilosaaren festarikokemus on hajamielistä haahuilua. Yhteyden hetkiäkin on, mutta paljon myös eroja.

Pyrkimyksenä sukupolvikuvaus

Kuva: Tammi

Ilosaari pyrkii sukupolvikuvaukseen sivuamalla lukuisia Y-sukupolvea määrittäviä aiheita, kuten kännykkäkeskeisyyttä, ilmastoahdistusta ja työelämän uusia ilmiöitä, kuten bloggaamista ja burnoutia.

Hilu, yksi kirjan päähenkilöistä, yrittää olla vegaani ja käyttää kalliita Niken lenkkareita. Hänelle festarireissu on alun perin vain ironinen vitsi. Mieluummin hän jumittaisi kotona katsomassa Netflixiä.

Annu, toinen kirjan päähenkilöistä, etsii festareilta sisältöä lifestyle-blogiinsa. Hannu, kolmas päähenkilö, on ajelehtiva reissaaja.

Kerronta on mutkatonta ja soljuvaa ja mukailee henkilöhahmojen näkökulmia. Kirjan draama etenee vailla suurempia panoksia. Välillä väärinymmärryksistä seuraa pientä eripuraa. Osa henkilöhahmoista päätyy toimimaan hetken viemänä, ja katuu sitä myöhemmin.

Sukupolvikuvauksen kärki lienee tässä: nuorille aikuisille merkitykset ovat ohuita, asioilta puuttuvat juuret eivätkä ihmiset kohtaa toisiaan. Kokemus elämästä on kuin kevyen ironinen viihderomaani.

Rauli Karjalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi