Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Eurodance-kuningas E-Type on ylpeä ysäristä, muttei koe kuuluvansa siihen – "Vain yhden hitin ihmeet hyötyvät nostalgiasta"

Ruotsalainen Martin Eriksson ei suostu ottamaan ysäriartistin leimaa.

Takavuosien hittinikkari E-Type heittää edelleen ahkerasti keikkaa. Hän ei silti koe hyötyneensä pitkään vallinneesta ysäribuumista. Kuva: Fredrik Etoall

Ysäriartisti.

Se on leima, jota ruotsalainen Martin Eriksson ei itselleen suostu ottamaan. Ei, vaikka hän esiintyy tapahtumissa, jotka brändäävät itsensä 1990-luvulla.

Artistinimellä E-Type tunnettu Eriksson vieraili Suomessa Iisalmen Olusilla muun muassa Dr. Albanin, Paradision ja Sashin kanssa. Vaikka kattaus huokuu vyölaukkuja ja nappiverkkareita, Eriksson haluaa muistuttaa artistien eroista.

– Nimiä mainitsematta: näissä tapahtumissa on aina bändejä, joilla on yksi hitti. Ne ovat mukana nostalgian voimalla, mies aloittaa.

– Ja sitten on esiintyjiä, jotka voivat soittaa tunnettuja biisejä tunnin. Niiden kohdalla on mielestäni kyse jostain kestävämmästä.

Eriksson laskee itsensä jälkimmäiseen kategoriaan. Kuuden menestyneen albumin myötä hänen settilistassaan on sekoittamisen varaa – jopa illasta toiseen.

– Kyselen usein paikallisilta tiskijukilta, mistä kussakin keikkakaupungissa tykätään. Eroja on jonkin verran.

Hiteistä vierähtänyt 20 vuotta

Nimiä mainitsematta: näissä tapahtumissa on aina bändejä, joilla on yksi hitti. Ne ovat mukana nostalgian voimalla. Martin Eriksson

Viisikymppisen Erikssonin uran huippuhetkinä voidaan pitää albumeita Last Man Standing ja Euro IV Ever.

Muun muassa hitit Angels Crying ja Life sisältäneistä pitkäsoitoista on vierähtänyt 20 vuotta, minkä vuoksi E-Type on ollut kysytty hahmo lukuisille ysärifestareille.

Nostalgiabuumi on jatkunut Erikssonin havaintojen mukaan vuodesta 2008 – siis pidempään kuin alkuperäinen 1990-luku.

– Yhtäältä se on hullua, mutta toisaalta en ihmettele sitä ollenkaan, hän naurahtaa.

– 1990-luvulla rautaesirippu kaatui ja useimmissa Euroopan kolkissa oli mukavaa. Aikaa leimasi tietynlainen ilo, Eriksson analysoi.

Musiikillisesti vuosikymmenen ylivoimaisesti kuumimpia juttuja oli eurodance. Erikssonin mukaan on huomionarvoista, että ysäritapahtumissa 90-luvun ja eurodancen väliin vedetään yhtäläisyysmerkit.

– Olihan 90-luvulla myös rockia. Mutta voisivatko Nirvana ja Metallica esiintyä nostalgiafestareilla? Eivät tietenkään, Eriksson sanoo huvittuneena.

– Ysäritapahtumien järjestäjät ovat taitavia markkinoijia. On heidän ansiotaan, että juuri eurodance on pysynyt pinnalla.

Niin kauan kuin keikkoja riittää, tuskin teen biisejä. Martin Eriksson

E-type ei tee uusia biisejä niin kauan kuin keikkaa riittää

Eurodancen kaikkien aikojen suurnimiin kuuluva E-Type on genrensä vankkumaton puolestapuhuja. Hänen mukaansa musiikkilajin suurimmat ansiot ovat sen monipuolisuudessa.

– Eurodance yhdisti kaikkea, mitä oli ennen: poppia, räppiä, hiphopia – jopa rockia.

– Sen myös kuuli. Kun radiossa soi eurodancebiisi, pystyi sanomaan heti, oliko se E-Typea, Aquaa vai mitä. Nykyään kaikki populaarimusiikki on niin samankaltaisesti tuotettua, ettei eroja huomaa. Se on oikeastaan surullista, Eriksson miettii.

E-Typen viimeisin single Back 2 Life täytti tämän vuoden alussa kahdeksan vuotta. Erikssonin mukaan hänen ei kannata tehdä uutta musiikkia, vaikka haluja välillä olisi.

– Jos tekisin uuden biisin, ihmiset vertaisivat sitä heti isoimpiin hitteihini. Ja koska eurodance ei ole ”in”, olisin tuomittu epäonnistumaan, hän sanoo.

– Sitä paitsi useimmat fanit eivät edes kaipaa uutta musiikkia. Niin kauan kuin keikkoja riittää, tuskin teen biisejä.

Kavereiden kanssa viikinkiheviä

Eriksson laskeskelee olleensa ”yhtäjaksoisella kiertueella” vuodesta 1994 lähtien. Vapaa-ajallaan hän on viime vuosina kiinnostunut ravintolabisneksestä.

– Minulla on Tukholmassa viikinkiteemainen ravintola, jonka seuraksi avasin äskettäin 1700-lukulaisen kapakan, Eriksson kertoo innoissaan.

– Lisäksi olen perustanut kavereideni kanssa todella oudon viikinkihevibändin! Siinä on kyse hauskanpidosta – koska siitähän musiikissa on pohjimmiltaan kysymys, E-Type filosofoi.

E-Type

Dance-ajan jättiläinen

Martin Eriksson, 53, on ruotsalainen muusikko. Kansainvälisesti hänet tunnetaan taitelijanimellä E-Type.

Eriksson on kaikkien aikojen suosituimpia eurodance-artisteja. Hänen levyjään on myyty yli 17 miljoonaa kappaletta.

E-Typen suurimmat hitit ovat vuonna 1998 julkaistut Angels Crying ja Here I Go Again. Tunnettuja ovat myös This Is the Way (1994), Life (2001) ja True Believer (2007).

Viime aikoina E-Type ei ole tehnyt uutta musiikkia. Hän on keskittynyt keikkailuun ja käynyt muun muassa Suomessa ahkerasti.

E-Typen kappaleita käytetään poikkeuksellisen paljon Les Mills Body Pump -ryhmäliikuntatunneilla.

Petri Karvinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi