Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Rakkauden kesä -revyy ei mahdu edes sateenkaarilipun alle Heinolassa

Musiikkiteatteri Intopiukeen revyy-näytelmää esitetään heinäkuussa Heinolan Siltasaaressa.

Mitä ajattelet kuullessasi sanaparin virikkeellinen vanhainkoti? Onko se pullan leipomista, tuolijumppaa, kanojen hoitoa tai sadonkorjuuta ryytimaalta. Ehkä, mutta musiikkiteatteri Intopiukee ei viittaa mihinkään edellä mainituista vaan kääntää katseet toisaalle. Intopiukeen uudessa Rakkauden kesä -revyyssä vanhustenhoitoa ja lukuisia muita aiheita pöllytetään kuin varastoon unohtunutta patjaa: perusteellisesti ja joka puolelta.

Hahmoja aina saimaannorpasta Tuhkimoon

Tänään keskiviikkona ensi-iltansa saava Rakkauden kesä koettelee totuttuja rajoja. Revyyn kenraaliharjoituksissa tiistaina kävi selväksi, että rakkaus on hyvin moninaista. Niin moninaista, että sen ilmentämiseen ei riitä edes sateenkaarilippu.

Tässä näytelmässä rakkaus (tai sen puute) nähdään laajemmassa merkityksessä: se ohjailee hahmojen toimintaa ja motiiveja olipa kyse ohikulkeville laivoille vilkuttelevasta saimaannorpasta, toisiinsa kyllästyneestä pariskunnasta tai Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa avioituneesta Tuhkimosta.

Prisma on tietenkin mukana

Koska rakkauden lonkerot kietoutuvat yhteiskunnan joka soppeen, revyyssä nähdään myös poliittisia ja taloudellisia avauksia. Esille nostetaan Heinolan ajankohtaisia aiheita, joista Prisma on tietenkin ylitse muiden.

– Emme varsinaisesti ota kantaa siihen, pitääkö Prisma rakentaa vai ei. Pikemminkin kyse on siitä, että tarkastelemme asiaa hieman oudommasta näkökulmasta. Revyyssä on mahdollista hassutella asioilla, jotka ovat juuri nyt pinnalla, sanoo Intopiukeen johtohahmo Satu Nipuli.

Vanhasta hetekasta kuoriutui lavaste

Käsikirjoitus on Nipulin ja hänen miehensä Vihtori Koskisen sekä Eeva Rantalan käsialaa. Tekijät halusivat pitää näkökulmat tuoreina, ja siksi käsikirjoitusta ei lyöty lukkoon kovin aikaisin.

– Olemme tiivis ystäväporukka, joten käsikirjoitus syntyi luonnostaan kun juttelimme ja pallottelimme ideoita. Enemmän meillä taisi olla runsaudenpulaa kuin puutetta hahmoista, Nipuli nauraa.

Karsinnasta huolimatta jokaisella näyttelijällä on esitettävänään roppakaupalla hahmoja. Vaatteenvaihtoa riittää ja kyllä, takahuoneessa on kiire. Lavasteista mainittakoon rakkauden heteka, joka oli jäänyt unohduksiin Nipulin isän tiluksille. Hiekkapuhalluksen ja maalauksen jälkeen heteka palasi takaisin elämään entistä ehompana.

Valo- ja äänimies kiittelee Intopiukeen tinkimättömyyttä

Revyyssä katsojalle tarjotaan välähdyksenomaisia makupaloja lukuisten hahmojen ja runsaan musiikin muodossa. Yhtenäistä juonta ei ole, vaan jokainen katkelma on oma itsenäinen teoksensa. Revyy-muotoinen esitys on kuin tehty terassille, uskoo näytelmän tekniikasta vastaava Jari Luonela.

– Näytelmän seuraaminen on perinteistä teatteria vapaampaa. Yleisö voi esimerkiksi hakea juomia kesken esityksen, Luonela sanoo.

Hän kiittelee sitä, että Intopiukeen näytelmissä jokainen yksityiskohta hoidetaan lähtökohtaisesti kunnolla – myös lastenteatterissa.

Rakkauden kesä -revyyn päärooleissa nähdään Satu Nipuli, Eeva Rantala ja Minna Heinonen. Musiikista vastaa Tuomas Orasmaa ja sivurooleja näyttelee Julian Heinonen. Erikoisimmat puvut on ommellut Piritta Peltola.

Revyytä esitetään Cafe Kailaksen terassilla Siltasaressa 30. heinäkuuta asti.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi