Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Yhteispelillä pallo pömpeliin – Kalle Veirron Sählymestareiden viides osa on tarina periksiantamattomuudesta

Kalle Veirron Sählymestarit-sarja on edennyt viidenteen osaan. Kuva: Aatu Raninen

Kalle Veirto
Sählymestarit – Takapuolten taisto
Karisto 2019. 184 s.

Itseluottamus on välillä lujilla ja yhteishenkikin koetuksella, mutta läppä lentää Kalle Veirron Sählymestarit-sarjan viidennessä osassa Takapuolten taistot, ja nimensä mukaisesti takapuolia myös näytetään – huumorimielessä.

Sähly-Köntykset Orimattilan Pennalasta ovat joukkue, joka peli peliltä on parantanut asemiaan ja raivannut tiensä EM-turnaukseen Uppsalaan. Nyt Vilppu, Leksa, Pitkä-Lehtinen, Anette ja monet muut joukkueen jäsenet apuvalmentaja Eepee Hartikaisen johdolla joutuvat tosipaikan eteen. Köntykset tietävät, että ruotsalaiset pelaavat kovaa bang-bang-bang-peliä ja heidän on pystyttävä vastaamaan siihen keinolla millä hyvänsä. Riittääkö siihen taito, tahto ja hyvä onni?

Miten poikien sitten käy? No ainakin heidän taannoin aloittamansa takapuolten näyttö bussin ikkunasta on levinnyt lumipalloefektin tavoin, sillä pian yhden jos toisenkin vierasjoukkueen bussin ikkunoissa näkyy takapuolia. Eikä siinä mitään, mutta valmentajatkin ovat lähteneet moiseen mukaan.

Kuva: Karisto

Sählymestarit –Takapuolten taisto on tarkkaa pelin- ja tunteiden kuvausta. Hirtehinen läppä lentää, ja vaikka pojat ovatkin tosipaikan edessä, huumoria ja itseironiaa ei unohdeta.

Peli on tärkeä, ja siihen on keskityttävä. Silti 12-vuotias Vilppu ehtii hetken miettiä myös seurustelua ja rakastumista, mutta toteaa, että ”viikon seurustelu Anni Oravan kanssa ei ollut hänen juttunsa”. Vilppu pelaa mieluummin sählyä ja koheltaa kavereiden kanssa.

Kirjan tarinassa korostuu positiivisuus ja periksiantamattomuus kuten yleensäkin Veirron kirjoissa. Köntykset tietävät olevansa altavastaajia, mutta mitään ei ole menetetty niin kauan kuin peliaikaa on jäljellä.

Veirrolla on dialogin taito. Vuoropuhelu on kuvaavaa ja luonnollista, sellaista kuin 12-vuotiailla: teeskentelemätöntä, suoraa ja värikästä. Tarinassa korostuu myös empatia ja toisen kunnioittaminen tilanteista huolimatta.

Marja Welin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi