Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Taidelaitos Haihatus etsii uutta kokopäiväistä vetäjää – "Haihatus on ylistys rajattomalle luovuudelle"

Joutsassa sijaitseva Haihatus tarjoaa tänä vuonna 20. kesänäyttelynsä nimeltä Kohtauksia. Taidelaitoksen tulevaisuus on vielä auki.

Anni Auvinen ja Jenni Sarolahti taustallaan Viva Granlundin teos Vivan Arkki, joka on tehty vanhasta selostamokopista. Kuva: Marjaana Lahola

Joutsassa sijaitseva taidelaitos Haihatus etsii uutta suuntaa. Nykytaidetta ja nykykansantaidetta esittelevään taidelaitokseen etsitään nimittäin uutta kokopäiväistä vetäjää.

Nyt omalta osaltaan Haihatusta pyörittävät Jenni Sarolahti ja Anni Auvinen kertovat, että pohdintoja on käyty tämä vuosi. Hallintoon ja toiminnan kehittämiseen kaivattaisiin joku, joka pitäisi ohjat käsissään. Päätösten aika on syksyllä, joten vielä tulevaisuus on auki.

– Tässä olisi valmis hieno paketti, josta lähteä jatkamaan, Anni Auvinen sanoo.

Kaksi näyttelyä on joka tapauksessa vielä syksylle sovittu.

Elämäntapa ja elämäntyö

Sarolahti kertoo, että Haihatus on ollut elämäntapa ja elämäntyö sen perustajille, Raimo Auviselle ja Merja Metsäselle. He perustivat Haihatuksen kesällä 2000 Hartolan Nokan vanhalle kyläkoululle, josta se siirtyi nykyisille sijoilleen Joutsan vanhaan vaivaistaloon seuraavana vuonna.

– Viime vuonna tuli kova kolaus, kun Merja Metsänen kuoli marraskuussa. Hän oli täällä se henki, joka paljolti pyöritti tätä, Sarolahti kertoo.

Raimo Auvinen taas siirtyi vuodenvaihteessa eläkkeelle toimintaa pyörittävän Haihatuksen henki -yhdistyksen hallituksesta.

Nykyään Haihatusta pyörittävässä ydinporukassa on 4–5 henkeä, jonka lisäksi aktiivisia talkoolaisia on viidestä kymmeneen. Osa käy Haihatuksessa Helsingistä käsin.

Mauri Korhosen La Mer (Meri) on tehty muovisista virvoitusjuomapulloista. Kuva: Marjaana Lahola

Ylistys rajattomalle luovuudelle

Haihatuksen ensimmäiseen näyttelyyn haettiin niin sanottuja takapihan taiteilijoita. Esiin haluttiin nostaa nimenomaan ite-taiteilijoita. Nopeasti laitokseen alkoi ilmestyä myös ammattitaiteilijoita.

– Alun perin ajateltiin, että Haihatuksessa nykytaide ja nykykansantaide lomittuvat keskenään. Se on pysynyt, mutta pitkään Haihatus on ollut nykytaidepainotteinen ihan tietoisesti, Haihatuksen perustaja Raimo Auvinen kertoo.

Tässä olisi valmis hieno paketti, josta lähteä jatkamaan. Anni Auvinen, Haihatus

Alueella on järjestetty myös erilaisia kulttuuritapahtumia, esimerkiksi kesäteatteria. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi takapihalla on pysyvä ite-taiteen näyttely.

– Haihatus on ylistys rajattomalle luovuudelle, Anni Auvinen kuvailee.

Vieraita Hangosta Sodankylään

Suuria ponnistuksia on ollut vuosien varrella. Raimo Auvinen mainitsee vuonna 2009 järjestetyn valtakunnallisen kiertueen, jota valmisteltiin kolmen vuoden ajan. 15 paikkakunnalla järjestettiin kussakin eri näyttely.

Vuonna 2012 Haihatukseen perustettiin taiteilijaresidenssi, jossa on tänäkin kesänä taiteilijoita sekä Suomesta että eri puolilta maailmaa.

Myös näyttelyvieraita tulee kauempaakin kuin pienestä keskisuomalaisesta Joutsasta.

– Meillä käy porukkaa Hangosta Sodankylään, ohikulkijoita ja tietoisesti tulevia. Paljon on kesänäyttelyitä kiertäviä, Raimo Auvinen kertoo.

Kuraattorit Pauliina ja Kalle Turakka Purhonen pelaavat Heikki "Morgan" Hämäläisen Silmä silmästä -teosta. Seinällä Marika Kaarnan Burnout. Kuva: Marjaana Lahola

Kaikkiruokainen taidelaitos

Haihatuksen kesänäyttelyitä on jo viiden vuoden ajan koonnut neljän hengen kuraattoriryhmä tai "kuraryhmä": Pauliina Turakka Purhonen, Kalle Turakka Purhonen, Tiia Matikainen ja Pasi Mälkiä.

Kesänäyttelyn teemaksi ja nimeksi on nostettu Kohtauksia, ja 20. kesänäyttelyn kunniaksi myös taiteilijoita on 20.

Turakka Purhoset kertovat, että suurin osa taiteesta on uutta, mutta mukana on myös retrospektiivisesti Merja Metsäsen teoksia, joita on nostettu pariksi muiden taiteilijoiden teoksille.

Haihatuksessa nykytaide ja nykykansantaide lomittuvat keskenään. perustaja Raimo Auvinen, Haihatus

Skaala on laaja: näyttelyssä on sarjakuvaa, installaatioita, videotaidetta, veistoksia sekä maalauksia. Mukana on sekä nykytaiteilijoita että ite-taiteilijoita. Huumori ja traaginen kulkevat käsi kädessä, Turakka Purhoset pohtivat.

– Haihatus on hyvin kaikkiruokainen. Kunhan teokset ovat tositarkoituksella tehtyjä, tekijän taustalla ei ole väliä, Pauliina Turakka Pruhonen sanoo.

– Ei ole mitään dogmia siitä, mitä Haihatus-taide on, Kalle Turakka Purhonen sanoo.
 

Kohtauksia-näyttely avoinna 4.8. saakka, Jousitie 68-70, Joutsa.

Pauliina Turakka Purhonen kokeilee Heikki "Morgan" Hämäläisen Örkki Mörkistä -naamaria. Kuva: Marjaana Lahola
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi