Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

”Laulaminen on irtipäästämistä" – Kangasniemen laulukilpailun voittaja Annika Leino rakastaa italialaista oopperaa

Kangasniemen laulukilpailun sunnuntaisen finaalin voittaneen Annika Leinon säestäjänä toimi hänen avopuolisonsa Jukka Nykänen. Kuva: Petri Kaikosuo

– Olo on tosi onnellinen ja kiitollinen. Siinä päällimmäiset tunteet, kertoi Kangasniemen laulukilpailun sunnuntaina voittanut sopraano Annika Leino.

Kolmekymppinen Leino on valmistunut Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta laulupedagogiksi vuonna 2014 ja Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta musiikin maisteriksi viime vuonna. Kangasniemen laulukilpailuun hän on hakenut kahdesti aiemmin, muttei ole päässyt. Nyt sitten heltisi saman tien voitto. Vaikuttaisi siltä, kuten kilpailun tuomariston puheenjohtaja Mikko Franck sanoi, ”Annika on todella puhjennut kukkaan”.

– Ehkäpä olen saanut sen verran kokemusta ja varmuutta, että tietää itse, mitä puolia pitää treenata ja mitkä puolet itsestä tulevat esiin tällaisessa tilanteessa. Olen myös kilpailuhenkinen. Kilpaileminen sinänsä ei tunnu minusta pahalta. Siitä tulee vain terve nälkä näyttää, pohdiskeli Leino.

Kangasniemen kilpailussa ei jaettu tänä vuonna toista palkintoa. Kolmanneksi sijoittuivat sopraanot Minna-Leena Lahti ja Johanna Nylund.

Italialainen ooppera on isojen tunteiden musiikkia

Annika Leino esitti finaalissa liedit eli laulukappaleet Jean Sibeliukselta (Var der dröm?: Wecksell) sekä pianistinsa ja avopuolisonsa Jukka Nykäsen Eino Leinon tekstiin säveltämän kappaleen Miksi kysyisin enempi?, Agathen aarian C. M. von Weberin oopperasta Der Freischütz sekä Amelian aarian Giuseppe Verdin oopperasta Un ballo in maschera.

– Näissä kaikissa kappaleissa oli sellainen tuntu, että koin, että pystyn näyttämään omaa parastani ja monipuolisuuttani. Kappaleet ovat eri tyylisiä, eri kielisiä ja eri tunnelmaisia. Kaikkia näitä yhdistää se, että ne ovat vahvasti tunnelatautuneita kappaleita.

Nyt on valmis antamaan laululle kaiken, mitä se vaatii.

Italialainen ooppera on musiikkilajeista Leinon sydäntä lähinnä.

– Siitä syttyy kaikkein isoin tunne. Minusta on tosi kiva tehdä liediä ja kirkkomusiikkia, sekä uutta että vanhaa, mutta siinä italialaisessa oopperassa on jotain, joka herättää kaikista isoimman fiiliksen ja mielenkiinnon.

– Niissä oopperoissa on niin monipuolinen maailma. Sieltä on löydettävissä kaikki.

"Ison kokonaisuuden maalari"

Laulaminen alkoi kiehtoa Leinoa, kun hän alttoviulistina pääsi säestämään muita laulajia.

– Instrumenttina laulu tuntui alusta asti tosi omalta. Lisäksi klassisen laulumusiikin kirjallisuus on sytyttänyt aina.

Leinolle laulaminen on irti päästämistä.

– Ykkösidolini on Renata Scotto, oopperan kultakauden sopraano.

Entä kuinka Leino kuvailisi itseään laulajana?

– Olen ehkä enemmän ison kokonaisuuden maalaaja kuin pienen kokonaisuuden piirtäjä. Olen ehkä vähän sellainen kaikki tai ei mitään -tyyppi.

Kuinka kilpailuvoitto vaikuttaa tulevaan?

– Tämä on Suomessa tunnettu laulukilpailu. Toivon lisää keikkaa, mutta tuskin se tulee ihan lähiviikoille. Seuraavat pari viikkoa on tarkoitus lomailla ja tavata ystäviä.

Musiikki

Kangasniemen laulukilpailu

Järjestyksessään 33. Kangasniemen laulukilpailu järjestettiin Kangasniemellä 13.–14.7.2019. Kyseessä on yksi Suomen maineikkaimmista ja kovatasoisimmista laulukilpailuista.

Lauantaina kilpailussa lauloi 18 laulajaa, heistä kahdeksan ylsi sunnuntain finaaliin. Jokainen esitti kaksi suomalaisen säveltäjän liediä ja kaksi ooppera-aariaa.

Ensimmäisen palkinnon, 6 500 euroa, sai sopraano Annika Leino.

Kolmannen palkinnon, 2500 euroa, saivat sopraanot Minna-Leena Lahti ja Johanna Nylund.

Toista palkintoa ei tänä vuonna jaettu, joten kaikkien kolmen palkintosumma oli 500 euroa tavallista suurempi.

Voittajat valinneeseen raatiin kuuluivat Mikko Franck (puheenjohtaja), Johanna Rusanen-Kartano, Sirkku Wahlroos-Kaitila, Hannu Niemelä ja Rilla Kyykkä.

Petri Kaikosuo
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi